Clive Owen: „Eu nu sunt James Bond”
Clive Owen: „Eu nu sunt James Bond”
Are la activ numeroase premii, printre care Globul de Aur si premiul BAFTA pentru rolul din filmul „Closer”. E pe val de vreo doi ani, fapt care nu se datoreaza unui noroc chior, cum spun gurile rele, ci unei munci sustinute si unor roluri bine alese. Este considerat chiar una dintre marile descoperiri ale Hollywoodului.
E un star de cinema adevarat”, spune George Clooney despre britanicul in varsta de 42 de ani care detine rolul principal in cel mai recent film al lui Alfonso Cuaron -„Children of Men”. Clive Owen este fara indoiala o importanta figura pe piata cinematografica actuala. Colegii il respecta si-i cauta prietenia, iar publicul n-are decat cuvinte de lauda. Starul despre care Johnny Depp spune cu drag ca „tine sa faca in continuare lucruri de calitate, fiind un tip foarte inteligent si un bun actor” s-a nascut intr-o familie destul de numeroasa (e al patrulea din cei cinci copii ai familiei) la 3 octombrie 1964 in Marea Britanie.
A crescut alaturi de mama si tatal sau vitreg, caci tatal i-a parasit la 3 ani. Nu s-a dat in vant dupa scoala, dar pe la 13 ani s-a alaturat unei trupe de teatru si s-a decis sa urmeze actoria, asa ca s-a tinut tare. A absolvit RADA (Royal Academy of Dramatic Art) in 1987, fiind coleg de promotie cu Ralph Fiennes si Jane Horrocks.
Primele roluri importante in teatru (la Young Vic) nu i-au adus doar notorietatea, ci si marea dragoste. In 1995, Clive Owen s-a casatorit cu partenera sa din „Romeo si Julieta”, Sarah-Jane Fenton, cu care are doua fete – Hannah si Eve. Cinci ani mai tarziu era deja cunoscut ca vedeta de televiziune: intrase in pielea lui Gideon Sarn, facuse pentru Channel 4 rolul din „Vroom” avusese parte de rolul principal in seriile „Chancer” la ITV si aparuse la Thames Television in „Lorna Doone”. Se obisnuia deja cu celebritatea si se chinuia sa-si tina familia departe de tabloide. Dupa „Close My Eyes” (1991) – un film ce spune povestea iubirii dintre o sora si un frate – a castigat aprecierea criticilor, dar scena nud pe care o jucase a ajuns atat de comentata, incat Owen a avut de infruntat faima personajului, lucru care i-a zadarnicit mai multe planuri in televiziune.
A mai lucrat la „The Magician”, „Class Of ‘61”, „Century”, „Nobodys Children”, „An Evening With Gary Lineker”, „Doomsday Gun”, „Return Of The Native”, „The Turnaround”, „Sharman”, apoi a luat o pauza de televiziune. Owen a facut o figura frumoasa in „The Rich Mans Wife” (1996) alaturi de Halle Berry, dar a rupt gura targului cu interpretarea sa din „Croupier” (1998), pe post de scriitor care accepta un job intr-un cazinou, cautandu-si inspiratia, si a uimit audienta cu prestatia sa din „Bent”. Dupa „The Echo” si „Second Sight”, Clive Owen a revenit la TV cu „Split Second”, o productie BBC care l-a propulsat in topul celor mai indragiti actori din Marea Britanie. Mileniul l-a prins in plina ascensiune pe marele ecran, cu productii ca „Greenfingers”, „Ambush”, „Chosen”, „The Follow”, „Star”, „Powder Keg” si „Gosford Park”, semnat de Robert Altman, film in care i-a avut alaturi pe Ryan Phillipe si Hellen Mirren. A fost teribil de inspirat cand a acceptat rolul din „The Bourne Identity” (2002), alaturi de Matt Damon, devenind din ce in ce mai cunoscut pe piata americana.
Au urmat „Hostage”, „Beat the Devil” si „Ticker” (2002), apoi „Ill Sleep When Im Dead” al lui Trevor Preston si „Beyond Borders” (2003) – la filmarile caruia s-a prapadit de ras cand Angelina Jolie i-a spus ca e sexy -, dupa care s-a remarcat in „King Arthur” (2004), film pentru care a luat lectii speciale de calarie.