Unele dintre cele mai impresionante succese literare ale ultimelor doua decenii apartin unor scriitoare britanice: J.K. Rowling, E.L. James, Sophie Kinsella, Amanda Hodgkinson. Din mame ocupate au devenit autoare ale unor carti de succes mondial, vandute in multe milioane de exemplare? Sa vedem care le sunt secretele...
J.K. Rowling
Dupa ce ea a umplut cateva mii de pagini cu aventurile ucenicului vrajitor Harry Potter, serie care s-a vandut in peste 400.000 de exemplare, a fost randul presei sa verse rauri de cerneala pentru a-i comenta succesul. J.K. Rowling, acum una dintre cele mai bogate femei din lume, n-a fost atinsa de la inceput de aripa succesului. Inceputurile carierei sale sunt modeste, iar lucrul la primul volum al seriei Harry Potter a durat vreo cinci ani.
Ideea cartii i-a venit in tren, intr-o zi ploioasa din 1990. Tot atunci a pus pe hartie primele randuri…si a continuat sa scrie, cu intreruperi, cinci ani. Intre timp a lasat in urma o casatorie si un divort dificil de jurnalistul portughez de televiziune Jorge Arantes si a devenit somera, avand de crescut o fiica, Jessica Isabel, nascuta in 1992. Primul volum n-a fost usor de scris, Rowling a trecut printr-o depresie cumplita, pentru ca nu vedea nici o solutie pentru viitorul ei.
Scrisul a devenit un refugiu, paravanul pe care il punea intre ea si problemele cotidiene. Personajele au fost inspirate atat de fostii sai profesori de gimanziu, cat si de fostii colegi, iar fiica sa a fost beneficiara fantasticei povesti, de la inceput pana la final. Personajul Hermione are destul de mult din J.K. adolescenta, dupa cum a marturisit scriitoarea intr-un interviu pentru presa britanica. Inainte sa fie publicat de Bloomsbury, primul volum Harry Potter a fost respins de 12 edituri. Iar de aici incolo a inceput istoria binecunoscuta a unei serii literare exceptionale, care a intrat in istorie si a relansat curentul fantasy pentru copii si adolescenti. De la primul succes editorial J.K. Rowling s-a recasatorit, are inca doi copii, un baiat si o fata, patroneaza o fundatie caritabila importanta (Lumos) si a scris primul sau roman pentru adulti, The Casual Vacancy, care va aparea in aceasta toamna si in Romania, la editura Trei. Acum isi poate pune in practica orice vis, oricat de nebunesc, si priveste cu mandrie inapoi, fara sa se sfiasca a vorbi despre vremurile dificile.