Sporturi nobile: Traditie versus fite
Sporturi nobile: Traditie versus fite
Se poate spune ca aristocratii si vedetele din show-biz nu au nimic in comun. Aceste lucruri s-au schimbat insa de cand Madonna s-a mutat la Londra incercand sa devina o lady. In lipsa titlurilor nobiliare, starurile de azi se intrec in a-si etala talentele practicand sporturi de elita.
In inalta societate, sporturile au voie sa fie distractive doar atunci cand sunt in ton cu eticheta. Cand sunt prea tepene, au grija sa ia ochii prin tinute chic. Cand sunt sangeroase, trebuie sa invoce traditia. Iar cand devin cu adevarat competitive, cel mai bine e sa aiba loc pe mare, la multi kilometri distanta de tarm.
Sezonul vanatorii
Printul Charles se da in vant dupa vanatorea de vulpi. De cand, probabil nici el nu stie, caci indeletnicirea cu pricina e una cu traditie in familia regala. In mult premiatul „The Queen, am avut sansa sa vedem si noi, muritorii de rand, ce loc ocupa vanatoarea in inimile lor regale: dupa moartea tragica a Dianei, printul consort s-a simtit dator sa aline durerea nepotilor si a facut-o in cel mai englezesc stil cu putinta: invitandu-i la o vanatoare de cerbi. Henric al VIII-lea ar fi fost mandru! Cum toate deciziile monarhiei au fost in ultimul timp contestate, vanatoarea s-a aflat si ea pe lista. Englezii au catalogat hobby-ul familiei regale drept act de sadism si astfel au inceput boicoturile. Charles a invocat atunci importanta conservarii traditiilor, dar a ales sa vaneze pe alte meleaguri.
Cu un accent ostentativ de englezesc, Madonna a marturisit ca in urma cu cativa ani era innebunita dupa vanatoare. Spirituala in tot si in toate, diva a declarat ca impuscatul de rate salbatice o ajuta sa-si canalizeze furia si sa se calmeze. Declicul s-a produs cand a fost nevoita sa vada cat timp ii ia unui fazan impuscat sa moara. Madonna nu a mai pus de atunci mana pe arma, multumindu-se doar cu echitatia.
Aristocratilor le sta bine calare
La echitatie, nimeni nu-i da lectii Zarei Philips. La 26 de ani, nepoata Elisabetei a II-a se poate mandri cu titlul de campioana mondiala, dar si cu un modest loc 11 pe lista succesorilor la tron. BBC i-a rasplatit performantele, numind-o personalitatea sportiva a anului 2006.
Athina, ultimul vlastar al legendarului Aristotel Onassis, se numara si ea printre aristocratii care isi petrec dupa-amiezele calare. Maritata fiind cu un jocheu profesionist, brazilianul Alvaro Affonso de Miranda, dupa-amiezele s-au transformat in scurt timp in stil de viata. Recent au anuntat ca vor organiza impreuna „Athina Onassis International Horse Show, o competitie de echitatie care va avea loc anual in Sao Paulo. Premiile se anunta a fi cele mai mari din bransa, locul I fiind recompensat cu 1 milion de dolari. Si, cum se apropie 100 de ani de la nasterea bunicului Onassis, tinerii insuratei s-au gandit ca ar fi potrivit ca trofeul sa-i poarte numele.