In „Sanatatea are gust', Mihaela Bilic desfiinteaza orice regim de slabire si infiinteaza dieta bunului simt. Nutritionistul vedetelor ne-a povestit cum a fost la lansarea noii sale carti si cum s-a schimbat viata ei de când a renuntat la curele de slabire.
La evenimentele mondene, dupa cum se stie, este de fiecare data aglomeratie nu numai in fata panoului unde se fac fotografii, ci si in fata mesei plina cu bunatati. Imi permit sa cred ca unui nutritionist, care priveste din exterior un astfel de tablou, i se face, vorba lui Paul Goma, si greata, si ceata'. Dar sa vedem ce are de spus Mihaela Bilic despre oamenii care merg la nutritionist.
Mai nou, toata lumea merge la nutritionist. Daca nu mergi la nutritionist nu poti manca in mod corect sau nu poti tine o cura de slabire?
Nicidecum! Organismul are kilograme in plus in momentul in care exista un dezechilibru intre aportul de mancare si consumul de calorii. Daca mancam mai mult decat ne trebuie, singura modalitate a organismului de a ne atrage atentia este aceasta acumulare de kilograme. Deci nu trebuie sa ajungi la un nutritionist ca sa ti se spuna ca mananci prea mult sau ca faci prea putin efort fizic. La tine acasa, ai putea pur si simplu sa reduci 30% din mancare sau, pentru un rezultat si mai evident, 50%.
Totusi, de ce apeleaza oamenii la nutritionisti?
Pentru ca e o metoda care ii scuteste pe ei de efort. Nutritionistul e cautat pentru a-ti da o cura de slabire care sa fie spectaculoasa si sa-ti ofere o pierdere ponderala intr-un timp scurt. Sigur ca nutritionistul poate inventa o cura de slabire care sa te faca sa pierzi spectaculos in greutate. Problema este ca acesta nu ramane cu tine toata viata si, in momentul in care opresti dieta, kilogramele se vor intoarce. Cu cat metoda de slabit este mai miraculoasa, cu atat exista pericolul sa nu scapi niciodata de kilogramele in plus. Orice cura de slabire care este inventata il face celebru pe nutritionist si ofera un rezultat pe moment, dar nu rezolva problema de echilibru cu mancarea.
Dar cum se rezolva echilibrul cu mancarea?
Sa fim realisti, trebuie sa mancam mai putin si sa ne miscam mai mult! Iar asta nu trebuie sa o spuna nutrtionistul, o stim fiecare dintre noi.
Ai lansat de curand Sanatatea are gust – Carte de nutritie pentru familie'. Ea nu contine insa diete propriu-zise, ci mai mult sfaturi de nutritie si sanatate… Care a fost ideea de la care ai pornit cand ai inceput sa scrii aceasta carte?
Aceasta carte a fost scrisa ca sa explic oamenilor ca lucrurile de bun simt sunt cele care dau cele mai bune rezultate, atat timp cat suntem dispusi sa facem un pic de efort, sa avem o disciplina, sa acordam mancarii importanta ei cuvenita. In carte gasesti informatiile de bun simt, dar si pe cele stiintifice. Cartea asta tine loc de nutritionist.
Este deci un rasfat mersul la nutritionist?
Este un rasfat, dar este si o nevoie pentru ca in scoala nu se face niciun fel de educatie in acest sens. Lipsa de informatie si ignoranta nu au cum sa fie inlocuite de mersul la nutritionist. In plus, e nevoie de acesta din cauza curelor de sla-bire nenumarate facute dupa ureche si pentru ca am inceput sa contestam firescul unor alimente. Am uitat sa includem ciorba in meniul nostru, am eliminat garnitura de langa carne… Tot nutritionistii sunt cei care au inventat metode care excludeau aceste principii alimentare si acum trebuie sa desfiintam aceste lucruri arificial create!