Am intrat in noua casa a lui Robert Turcescu intr-o dupa-amiaza nefiresc de calda a acestui inceput de primavara. Ne astepta relaxat, imbracat in blugi si camasa. Avea un pregnant aer de „stapan al casei', de gazda suta la suta.
Robert a tinut ca in aceasta sedinta foto sa apara alaturi de fiica lui, Ioana. Este un tata protectiv, intelegator, niciodata nervos. De aceea, comunicarea dintre ei doi merge ca unsa, lucru mai greu, zice Robert, cu adolescentii de azi.
Gatesti?
Da, m-am reapucat sa gatesc. Din pacate, in ultimele 6 luni, din cauza unei dureri de umar, nu am mai facut sport. Si asta s-a vazut. E drept ca am avut si o perioada cam dezordonata, pe care mi-am asumat-o, in care am mancat si ciocolate intregi si carne de porc… Aveam chef! (Rade)… De ceva vreme, dupa un tratament care m-a scapat de durerea de umar, m-am reapucat de sport, dar si de alimentatia sanatoasa, curata sa-i zicem. Asa ca am reinceput sa gatesc, pentru ca la restaurant nu gasesc ce vreau.
Dar ce si cum mananci?
Cinci mese pe zi, trei principale, doua gustari, multe salate, putina carne, seminte, migdale, nuci, lactate (foarte putine), iaurt numai de un anume tip (cel care contine probiotice), carne de pui… Incercand sa mananc totul proaspat, legume, fructe, paste, humus etc, am ajuns sa mi le gatesc chiar eu, asa cum vreau.
Cum ai ajuns la acest tip de alimentatie?
Dupa ce m-am lasat de fumat acum 10 ani, am luat 10 kg. Si am tinut o dieta, cea a lui Montignac. E adevarat ca am slabit, dar asta e o dieta care te face posac si-ti afecteaza rinichii, pentru ca e pe baza de proteine. E absolut uluitor sa-ti dai seama ca modul in care te simti si uneori chiar te comporti e determinat de ceea ce mananci. Cei care nu mananca glucide sau ciocolata, sau fructe, sunt niste oameni tristi. Am inceput sa citesc despre nutritie, am discutat cu nutritionisti care mi-au confirmat niste principii dupa care ar trebui sa ne hranim, asa incat in frigiderul meu gasesti numai ce e sanatos si proaspat. De pilda, nu mai mananc mezeluri de foarte multa vreme sau carne fripta direct pe gratar.
Ce-ai vrut de la casa asta? E calda, e aproape feminina…
Da? (Rade)… Probabil. Trebuie sa-ti spun ca sunt foarte indragostit de culorile pamantului si de materialele acestuia. Cand ma gandeam, cu ani in urma la casa mea, mi-am propus sa nu mai vad pal la mine acasa. Mi-am dorit lemn, piatra, fier, in, materiale organice, in general. In pere-grinarile mele prin zona mediteraneana, fie ca a fost vorba de Franta, Italia sau Grecia, am vazut tot felul de case, nu foarte mari, in care aceste materiale se imbinau perfect. Apoi, de-a lungul timpului, am strans tot felul de obiecte mici de prin lume, antique-uri, te miri ce. Le-am depozitat o vreme la mama si le-am adus mai tarziu aici. Mai e instalatia mea de sunet si muzica, la care tin si pe care am cumparat-o pe vremea cand locuiam in garsoniera. Adica am strans cu gandul ca voi avea un loc unde sa le pun, ca voi avea casa mea. Visam sa am o casa cu un living de dimensiuni normale in care sa ascult muzica in conditii excelente. Si m-am ocupat de asta, am investit destul de mult in instalatia mea de sunet. M-a ajutat un bun prieten care nu mai e acum printre noi si pe care il stii si tu de la radio, e vorba despre Mircea Zotovici. El m-a invatat cum sa-mi echilibrez din punctul de vedere al sunetului camera in care ascult muzica. Asta, pentru mine, a fost foarte important.
Camerele nu sunt mari. Nu ai vrut spatiu?
Nuuuu…. Nu imi plac spatiile uriase, nu-mi place sa ma pierd in casa. Vreau sa ma simt eu mare in casa mea, nu invers.
Si-apoi aceste spatii sunt greu de incalzit, consumul este foarte mare… Eu am o centrala, por-neste inainte sa ajung acasa, e cald, gata. Cand s-a intamplat sa gasesc acest loc, mi s-a parut ca poate iesi ceva bun.
Cine te-a ajutat sa decorezi?
Am ajuns o data, din intamplare, intr-un hotel-boutique din Poiana Brasov unde am vazut 10 camere decorate in 10 feluri diferite. Foarte reusite. Mi-a placut mult, am luat numarul de telefon al celor care le-au realizat si am lucrat pentru casa asta cu ei, de fapt cu ele, ca sunt doua fete. A fost cea mai buna investitie!
Le-am platit sa ma indrume si sa supravegheze imbinarea culorilor, geometria, volumul. E foarte important sa colaborezi cu astfel de specialisti, pentru ca altfel pierzi prea mult timp pentru ca nu poti, de pilda, sa studiezi tu singur toate cataloagele cu tapet! Ele stiau distribuitori, magazine, boutique-uri. Cunosteau ce trebuie facut, cand si cum.