Destinatii de vacanta
Daca iarna in mediul citadin ti se pare plictisitoare, incearca varianta turismului rural.
In Tara Maramuresului
Pe DN 18, la 850 m altitudine in Muntii Rodnei, se afla Complexul turistic Borsa – un loc excelent pentru iubitorii de natura si schi, statiunea avand o trambulina de 90 de metri si teleschi. Borsa este punctul de plecare pe Valea Izei.
Renumita, alaturi de Valea Marei, pentru portile de lemn maramuresene intalnite la tot pasul, Valea Izei te asalteaza din toate partile cu atractii turistice: doua cascade (Puzdrele si Cascada Cailor), ansamblul sculptural de la Moisei (autor Vida Geza), manastirea Barsana (cu o bisericuta din lemn datand de la 1390), iar in comuna Bogdan Voda, vestigiile resedintei voievodului Bogdan I.
La Sighetul Marmatiei, in cea de-a doua si a treia zi de Craciun, se desfasoara un inedit festival traditional. Localnici din toate zonele tarii colinda strazile orasului, imbracati in costume traditionale, insotiti fiind de tarafuri populare.
Bistrita-Nasaud
Nu trebuie omis nici pitorescul oras Bistrita – fie si numai pentru faptul ca este o mica citadela occidentala care straluceste de curatenie. Veche cetate medievala germana, asemenea Brasovului, Mediasului sau Sighisoarei, orasul adaposteste ruinele zidului medieval, Biserica Evanghelica (cu un turn de 75 de metri) sau „tugaletele, un ansamblu de 20 de arcade masive, ridicate in piata centrala in secolul al XV-lea.
Pensiunile agroturistice din zona ofera facilitati de cazare si masa de doua sau trei stele, fiind dotate cu camere cu doua paturi si baie proprie. Agentia Corona (reprezentanta Antrec pentru judetul Bistrita-Nasaud, tel. 0263/21.20.56) organizeaza programe de cate patru zile de Craciun si de Revelion. In orasul Bistrita, poti petrece noaptea de Revelion si la Hotelul Bistrita.
Daca nu vrei nicidecum sa-ti petreci Revelionul acasa, de ce sa nu mergi pe meleagurile judetului Bistrita-Nasaud, unde poti gusta o vestita tuica de Bistrita, un vin de Lechinta sau niste gustoase bucate taranesti. Aici oamenii sunt gospodari, iar obiceiurile si portul popular sunt pastrate cu sfintenie.
Ca sa te convingi de acest lucru, e suficient sa vizitezi, pe drumul national E567, satele de pe Valea Bargaului: Bistrita Bargaului, Prundu Bargaului, Pasul Tihuta; sau pe Valea Somesului Mare, vechile sate graniceresti: Parva, Romuli sau Salva (fosta demarcatie dintre Imperiul Austro-Ungar si Romania), unde te asteapta o zona mirifica. „Sprijinite spre nord de Muntii Tibles si de apa Somesului spre sud, satele se insira de-a lungul unei frumoase vai, inchisa de Masivul Suhard. Aici poti asista si la cateva sarbatori folclorice traditionale, „Alaiul Nuntilor de pe Bargau si „Marul de Aur fiind numai doua dintre ele..
Vezi şi: Salina Cacica – program și tarife. Unde se află și ce activități poți face aici