Destinatii de vacanta
Destinatii de vacanta
Daca, de Revelion, vrei sa-ti petreci un miniconcediu, Herculane este statiunea potrivita. Vacanta poate incepe in preajma Craciunului si pana in ajunul Revelionului poti strabate sapte trasee vestite:
1 – Apeductul de la Toplet (fosta portiune de granita dintre Austria si Turcia), pe cursul inferior al Cernei. Are o lungime de aproape 20 de km si a fost construit pe la 1740, pentru devierea raului Cerna.
2 – De la Hotelul Roman poti ajunge, prin Cheile Peciniscai (un original canion de 200 metri lungime) la pestera Ponor, unde raul Cerna se pravaleste cu zgomot in haul subteran al pesterii.
3 – Pornind din parcul central, unde se afla singurul exemplar de arbore sequoia din tara, se ajunge la grota lui Serban si la Varful Domogled.
4 – Din dreptul statuii lui Hercule, pe soseaua spre Baia de Arama, porneste drumul ce are ca punct terminus Piatra Banitei si cele sapte izvoare calde din zona.
5 – Cea de-a cincea zi o poti rezerva cascadei Cosiu, aflata cam la o ora de mers de cele sapte izvoare calde. Aici exista un strand termal, iar daca esti amatoare de senzatii tari, traverseaza podetul de la Ruset, pentru a admira varsarea raului Cosiu in Cerna.
6 – Pe soseaua 67D, spre Baia de Arama, pe Valea {esnei, gasesti sapte izvoare reci – replica celor sapte izvoare calde.
7 – Ultima zi o poti rezerva unei excursii pe Mahornic, culme care strajuieste statiunea Baile Herculane. Poteca urca aproape 700 de metri, insa efortul iti va fi pe deplin rasplatit: de pe culme, orasul apare ca un ghem forfotitor, prins intre versantii abrupti ai Vaii Cernei.
- Dacă ajungi în zonă, poți merge și la Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii
Slanic Moldova
La pragul dintre ani, incearca sa uiti de poluarea oraselor si sa respiri aerul pur, cu aroma de rasina, al uneia dintre cele mai celebre statiuni romanesti: Slanic Moldova. Amplasata la o altitudine de 530 m, pe versantul estic al Carpatilor Rasariteni, 'Perla Moldovei se intinde pe valea ingusta a paraului Slanic, intr-un decor montan fascinant.
Statiunea este celebra pentru izvoarele minerale carbogazoase, premiate la expozitii internationale de la Paris, Frankfurt sau Viena. Mai poti vizita salina Targu-Ocna, aflata la 18 km distanta. Orasul dispune de numeroase vile si hoteluri, dar si de un cazinou, construit la finele secolului trecut.
La numai 15 km distanta de Slanic Moldova, in orasul Targu-Ocna, se afla cel mai mare sanatoriu subteran din Europa, situat in interiorul unei mine de sare dezafectate.
Poti sa-ti petreci Revelionul in hotelurile Venus, Perla sau Dobru (toate de cate doua stele) si in vilele din Slanic Moldova sau intr-una din pensiunile retelei Antrec. Reteaua Antrec mai cuprinde pensiuni si in localitatile invecinate: Tescani, Moinesti, Magura Ocnei.
de Catalin Ciolca