Nadia Comaneci

 Revista VIVA
.
Cu cinci medalii olimpice, castigate, Nadia Comaneci este probabil cea mai mare gimnasta a lumii, din toate timpurile si singura, care se poate lauda cu o performanta de neegalat: primul zece din istoria acestui sport.

Nadia ComaneciData nasterii
12 noiembrie 1961, Onesti

Despre
Nadia Comaneci este Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Vice-Presedinte in Consiliul Director al Distrofiei Musculare si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Ea a primit doua distinctii Ordinul Olimpic din partea Comitetulului International Olimpic. In decembrie 2003, Nadia a publicat prima sa carte „Scrisori catre o tanara gimnasta. Nadia a creat o clinica de caritate in Bucuresti pentru a-i ajuta pe copiii orfani din Romania.

Fiica lui Gheorghe si Stefania-Alexandrina Comaneci, Nadia a fost botezata dupa „Nadejda („Speranta), eroina a unui film rusesc, ideea venindu-i mamei sale, in timp ce era insarcinata. Nadia a inceput gimnastica la varsta de 6 ani, fiind descoperita de Bela Karoly. A concurat pentru prima data la nivel national in 1970, ca membra a echipei orasului sau. A inceput apoi antrenamentele cu Bela Karoly si sotia sa Martha, care au emigrat mai tarziu in Statele Unite, devenind antrenori ai unor gimnaste americane de top. In 1971, Nadia a participat la primul sau concurs international, un bilateral de juniori cu Yugoslavia, impunandu-se la individual-compus. La varsta de 13 ani, primul succes important al Nadiei Comaneci a fost castigarea a trei medalii de aur si a uneia de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. La concursul preolimpic din acelasi an, desfasurat la Montreal, Nadia a castigat la individual-compus si la barna, invingand-o pe Neli Kim, cea care avea sa-i devina in urmatorii ani cea mai puternica rivala. In acelasi an, agentia de stiri Associated Press a numit-o „Sportiva Anului, conferindu-i prima recunoastere la nivel mondial.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton