Ce aspiraţie umană poate fi mai frumoasă decât gloria sportivă? Şi ce împlinire poate fi mai mare decît aceea că de-a lungul vieţii ai schimbat destinele a mii de copii? I-ai smuls de pe o corabie ce plutea în derivă în tumultul unei vieți nesigure și i-ai adus într-o canoe care taie sprintenă valurile în drumul către titluri naționale, europene, mondiale și olimpice. Modelatorul destinelor a peste 3500 de sportivi, de-a lungul celor 33 de ani de carieră și câștigătorul Premiului de Excelență oferit de Jurnalul de fapte bune este Directorul Clubului Sportiv Școlar Orșova, tehnicianul Ilie Bănăduc.
de Mihai Bădescu
Profesorul Ilie Bănăduc conduce astăzi cel mai titrat club de juniori de kaiac-canoe și canotaj din Europa. Paradoxal, în copilărie nu s-a gândit nicio clipă la sporturile nautice, ci a iubit fotbalul. A evoluat la cluburi titrate din fotbalul românesc cum sunt CSM Reșița și Pandurii Târgu Jiu, dar acest sport nu era scris în viitorul tânărului fotbalist. Accidentări grave la ambele picioare i-au curmat brusc cariera sportivă.
Dar nu întâmplător! Acolo, sus, providența stabilise că menirea lui Ilie Bănăduc este aceea să schimbe destine. Să selecteze copii, care ulterior, sub îndrumarea sa ori a altor colegi de club şi disciplină sportivă, aveau să ajungă între cei mai mari sportivi ai României. Proaspătul profesor pășea ca tânăr antrenor pe porțile CSS Orșova în anul 1982, la un an după ce terminase Facultatea de Educație Fizică și sport din București.
„În tinereţe am jucat fotbal de performanţă la Dierna Orşova, la CSM Reşiţa şi la Pandurii Târgu Jiu. Dar accidentându-mă grav la ambele picioare, am suferit patru operaţii de menisc în decurs de trei ani şi a fost imposibil să mai continuu. Atunci mi-am spus că trebuie să mă apuc de altceva şi am pus mâna pe carte. Am intrat din a doua încercare la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport de la Bucureşti, secţia sporturi nautice.'
Admis la facultate, în urma unei concurenţe acerbe, profesorul spune că a avut şansa să fie îndrumat de mari nume ale sportului nautic românesc. Profesorii Sergiu Zelinski, Octavian Mercurian şi Ivan Milicin i-au aprins pasiunea pentru sportul nautic, o pasiune care avea să fie completată mai târziu de o calitate unică. Aceea de a descoperi copii apţi pentru performanţa sportivă.
„Am îndrăgit acest sport şi mai mult după ce am început să lucrez. Când în anul 1982 am ajuns antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Orşova, am simţit chiar de la început că selecţia mi se potriveşte. Pe mine mă motivează foarte mult să identific noi copii talentați, să-i aduc, să-i cresc şi să-i formez, într-un cuvânt să-i descopăr, ceea ce am făcut încă din primul an de când am terminat facultatea. Vreau să vă spun că în cei aproape 35 de ani am selecţionat în jur de 3.500 – 4.000 de copii. Cred că am parcurs sute de mii de kilometri în căutarea lor. Nu există şcoală, judeţ, reşedinţă de judeţ, de la Halmeu din Maramureş, până la Rădăuţi pe Prut, până la Sulina, până la Calafat sau Baziaş în care să nu fi umblat în căutare de copii pe care să-i descopăr şi pe care mai apoi să-i formez ca oameni şi ca sportivi'.
Citeste continuarea AICI