Alimentele periculoase care îmbolnăvesc dinţii. Ce trebuie să eviţi dacă îţi doreşti o dantură sănătoasă

 Dumba Gabriela
.

Există o foarte strânsă legătură între ceea ce mâncăm şi sănătatea dinţilor, dar asta nu mai este un secret pentru nimeni. Ştiam că trebuie să evităm zahărul dacă vrem să ţinem cariile la distanţă, însă nu doar dulciurile ne afectează dantura. În plus, medicii avertizează că există o strânsă legătură între obezitate şi sănătatea dinţilor.

 

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în ultimii ani, iar corelația dintre obezitate și problemele dentare este mai mult decat evidentă. Definiția obezității este acumularea de țesut adipos (grăsime) mult peste limita normală, adică o valoare mai mare de 30 a indicelui BMI (body mass index). Legătura dintre problemele dentare și obezitate stă chiar în factorul principal care determină obezitatea, mai exact excesul alimentar. Acest exces alimentar se referă la cantități crescute de alimente procesate cu conținut crescut de zahăr', dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Speialistul explică în ce mod determină obezitatea apariția problemelor la nivel dentar.

Este simplu! Prin ingestia de alimente bogate în carbohidrați, ph-ul de la nivelul cavității orale scade considerabil, bacteriile care populează mediul oral sunt hrănite din belșug cu aceste alimente preferate, producând cantități crescute de acizi cu rol de demineralizare a țesutului dentar. Deci procesul este simplu: alimente bogate în zaharuri – descompunerea lor în acizi – demineralizarea țesutului dentar – carii', spune Dr. Adrian Mina.

Astfel, obezitatea nu poate duce doar la apariția cariilor, ci poate cauza și probleme ceva mai grave, cum ar fi bolile paradontale.

Pe lângă acest proces simplu care are drept rezultat apariția de leziuni carioase, numeroase studii asociază problemele parodontale cu obezitatea. Această legătura este cauzată de prezența în saliva persoanelor obeze a unor cantități enorme de microorganisme implicate în patologia parodontala, de tipul Selenomonas Noxia. Deci, pe lângă procesul de favorizare a apariției cariilor, dieta bogata în carbohidrați care determină obezitatea, stimulează și întreține și afecțiunile parodontale cu rezultate dezastruoase asupra stării de sănătate generală', explică medicul.

Pentru reducerea riscului de îmbolnăvire a cavității orale, se recomandă o dietă echilibrată.

Drept urmare, măsurile impuse pentru limitarea obezității – consum bogat de fructe și legume și scăderea alimentelor procesate și bogate în zaharuri, au un rezultat benefic și asupra sănătății orale prin limitarea factorilor favorizanți ai cariilor dentare și a bolii parodontale', este de părere Dr. Adrian Mina.

Alimente bogate în carbohidraţi

Unele dintre alimentele care conţin carbohidraţi simpli (bomboane, prăjituri, pâine şi paste din faină albă) vor fi evitate, întrucat nu furnizează organismului decât calorii goale care se traduc prin pusee scurte de energie şi determină creşterea în greutate şi apariţia cariilor dentare.

Astfel, evitaţi covrigii, pâinea alba, orezul alb, produsele de patiserie, ciocolata, laptele degresat, pastele, porumbul, chipsurile, biscuiţii, gemurile, murăturile, pizza, etc.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton