Secretul bine păstrat al Familiei Regale britanice: cine erau verișoarele Reginei care au murit închise în ospiciu

 Oana Pantazi
.

Un secret bine păstrat al Familiei Regale britanice a ieșit recent la iveală. Iată cine erau verișoarele primare ale Reginei Elisabeta a II-a și ce s-a întâmplat cu ele după ce au fost instituționalizate într-un ospiciu!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Un secret de care Familia Regală Britanică ar fi vrut să uite a ieșit recent la iveală datorită serialului The Crown, de pe Netflix, care a început al patrulea sezon în forță. Odată cu povestea dramatică dintre Charles și Diana, a ieșit la iveală o altă poveste adevărată, cea a primelor verișoare ale Reginei Elisabeta a II-a, Nerissa și Katherine Bowes-Lyon.

Verișoarele Reginei s-au născut cu probleme grave

Născute cu retard mintal sever, în anii 1919 și, respectiv, 1926, verișoarele Reginei Elisabeta a II-a au fost internate în spitalul psihiatric Royal Earlswood în 1941 și au rămas acolo pe toată perioada vieții lor. Unul dintre motive a fost, evident, imaginea neplăcută pe care acestea o aduceau monarhiei britanice, dar și zvonurile care vorbeau despre defectele genetice cauzate de căsătoria între rude, practicată în familiile regale. La vremea respectivă, cele două surori aveau 15 și 22 de ani, iar după ce au fost instituționalizate ar fi fost uitate de familie – Nerissa și Katherine nu au avut vizitatori și au trăit în sărăcie, din mila angajaților.

Dintr-o greșeală regretabilă, surorile – care erau fiicele fratelui cel mare al Reginei-Mamă, John Herbert Bowes-Lyon și, deci, verișoare primare ale Reginei Elisabeta a II-a – au fost trecute pe lista decedaților, din ghidul genealogiei regale, în anul 1963.

Conform publicației Daily Express, se pare că Regina Elisabeta a II-a nu a aflat despre cele două verișoare ale sale cu probleme psihiatrice până în anul 1982, când a fost informată de către personalul ospiciului. Povestea lor a ieșit la iveală abia în 1987, după ce Nerissa a murit. La vremea respectivă, jurnaliștii de investigație au descoperit pe mormântul acesteia un simplu ecuson pe care fusese scris numele ei. Ulterior, spitalul a confirmat identitatea femeii decedate și apartenența ei la Familia Regală.

5 verișoare internate la ospiciu!

Nerissa și Katherine Bowes-Lyon nu au fost însă unicele rude ale Elisabetei a II-a care au avut o soartă teribilă. La aceeași instituție psihiatrică au mai fost internate, în acea perioadă, alte trei verișoare, înrudite cu Elisabeta a II-a prin căsătorie – Idonea, Ethelreda și Rosemary Fane.

Instituția psihiatrică fusese deschisă de către Prințul Albert în 1855, pentru a ajuta pacienții cu deficit și a-i pregăti cât de cât pentru viață. Din păcate însă, Nerissa și Katherine au rămas în ospiciu până la sfârșitul zilelor… În 2011, un documentar al Channel 4, The Queens Hidden Cousins, dezvăluia date medicale despre Nerissa, care, din păcate, până la sfârșitul zilelor ei a rămas la nivelul unui copil mic din punct de vedere al intelectului…

Citește și: Liviu Dragnea a fost testat pozitiv cu COVID-19. A fost internat la spitalul Penitenciarului Jilava

Citește și: Alexandru Rafila, infectat cu COVID-19! Cum a luat virusul și cum se simte:„Am purtat mască, problema a fost…'

Citește și: Fratele Mădălinei Manole, strigăt de disperare, la 10 ani de la moartea solistei:„Vreau să dispară stigmatul ăsta de sinucigașă, care i s-a pus!'

Citește și: După ce s-a vindecat de COVID-19, Adriana Trandafir s-a reprofilat. La 64 de ani, actrița a devenit acrobată de circ

Au murit uitate de toată lumea

Din nefericire pentru cele două surori, handicapul lor nu a fost unul reversibil și, de-a lungul anilor, nu au făcut aproape deloc progrese, după cum mărturiseau cadrele medicale.

„Scoate zgomote neinteligibile tot timpul… E foarte afectuoasă… Poate spune câteva cuvinte simple”, spuneau înregistrările medicale.

„A fost atât de trist. Doar gândiți-vă ce viață ar fi putut avea. Erau două surori încântătoare. Nu vorbeau, dar indicau obiectele și scoteau sunete și, dacă ajungeai să le cunoști, puteai înțelege ce voiau să-ți transmită. Astăzi probabil ar fi avut parte de terapie și de ore de logopedie și ar fi comunicat mult mai bine. Înțelegeau mai multe decât vă imaginați”, a mărturisit asistenta medicală Onelle Braithwaite în documentarul Channel 5.

După difuzarea documentarului, au apărut și primele declarații neoficiale.

„Regina este extrem de supărată la gândul că asemenea minciuni au fost difuzate. Katherine și Nerissa au fost vizitate în mod constant de familie. Niciuna dintre ele nu a putut vreodată să vorbească, iar creierul lor nu s-a mai dezvoltat de la vârsta de patru ani', spunea o sursa apropiată Palatului Buckingham.

Nerissa a murit 66 de ani, în 1986, iar Katherine, mai longevivă, s-a stins din viață în 2014, la 87 de ani. Din mărturisirile foștilor angajați ai instituției reiese însă că nu au beneficiat deloc de ajutor, cele două surori fiind îmbrăcate cu ținute aflate în inventarul ospiciului.

Foto: Hepta

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton