Ioan Nemtoi – Artistul focului
Ioan Nemtoi – Artistul focului
Ne-am dorit o sedinta foto la artistul plastic Ioan Nemtoi acasa. Numai ca el traia mai mult in atelier, pregatind o expozitie care a avut loc la Muzeul de Arta Contemporana din Viena. Iata cateva imagini la 1200 de grade, din atelierul artistului din Dorohoi.
Ioan Nemtoi este un mare artist care a evitat tiparul clasic de a parasi Romania si de a uita sa vorbeasca limba romana imediat ce a devenit cunoscut in strainatate. A preferat sa ramana la Dorohoi si sa creeze. In rest, traieste ca un om normal, un om cu o familie, cu planuri de viitor si probleme de rezolvat. „E felul in care mi-am dorit sa-mi traiesc viata, nu am lasat niciodata celebritatea sa ma indeparteze de familie si prieteni, spune el.
La Viena, sunteti un adevarat brand, ati decorat acolo un hotel devenit o adevarata „galerie deschisa in centrul orasului. Pe cand o astfel de initiativa in Romania?
Intr-adevar, colaborarea cu Levante Parliament a fost o reusita. Bineinteles ca mi-ar placea sa pot desfasura un asemenea proiect si in Romania, insa cred ca va mai dura ceva timp pana cand o asemenea initiativa sa poata fi abordata aici. Am fost deseori intrebat daca evit proiectele in Romania. Nici pe departe, primele mele expozitii au fost aici, din ele s-au dezvoltat ca dintr-un copac plin de seva altele, care, e adevarat, s-au desfasurat predominant in strainatate. Acum am insa cateva idei de proiecte special concepute pentru Bucuresti; una dintre idei ar fi o expozitie de instalatii in aer liber intr-unul dintre spatiile verzi ale orasului, ma gandesc la Gradina Botanica sau la parcul Cismigiu. Idei ar fi multe, aceasta este doar o propunere, totul depinde insa sa gasesti sprijin la organizatii sau companii. Din pacate, fara acest sprijin aici, artistii se vor orienta intotdeauna catre alte spatii.
Ati expus in ocazii dintre cele mai diverse: Jocurile Olimpice, Vatican, UNICEF sau alaturi de prestigioasa tehnologie McLaren. Va amintiti momentul in care ati constientizat ca arta dumneavoastra este universala?
E o intrebare mare si oricum, nu cred sa existe vreun astfel de moment. Tot ce pot spune despre arta mea este ca ma pasioneaza. Restul a venit de la sine. Iar cand spun ca a venit de la sine ma refer la oportunitati, in special, la sansa de a intalni oameni extraordinari care au crezut in ceea ce fac, si nu la partea de concepere si realizare practica a expozitiilor, care implica un efort extraordinar atat ca resurse, cat si un efort uman.
Lucrarile unei singure expozitii ajung sa cantareasca zeci de tone si chiar dumneavoastra obisnuiti sa numiti piesele de mari dimensiuni „instalatii. Exista un punct in care se termina arta si incepe industria?
Termenul „instalatie nu exclude arta, acesta se refera la lucrari de arta alcatuite din materiale sculpturale sau orice alte medii folosite pentru a interveni asupra unui anumit spatiu. De asemenea, nu cred ca exista un punct terminus pentru arta, posibilitatile ei sunt infinite. Arta moderna nu poate ignora descoperirile stiintei, si implicit, ale industriei.
Cat de greu a fost sa va castigati independenta de a lucra in propriul atelier si de a expune in propria galerie?
Nicio intreprindere importanta nu poate fi usoara. Dar asa cum orice drum lung incepe cu un pas, asa s-a produs si ascensiunea mea.