A murit Ana Pascu, "doamna scrimei românești". Era mama lui Alex Pascu, basistul care și-a pierdut viața în incendiul de la Colectiv

 Oana Pantazi
.

A murit Ana Pascu, supranumită și „doamna scrimei românești”. Fosta mare sportivă a reprezentat România la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat două medalii de bronz, iar ulterior a condus federația română de specialitate timp de 31 de ani. Acum, după aproape 7 ani de durere, Ana Pascu s-a reîntâlnit în neființă cu fiul ei, Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, care a pierit în mod dramatic în incendiul de la Colectiv.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Doliu în sportul românesc – a murit scrimera Ana Pascu, la vârsta de 77 de ani. Vestea a fost anunțată de Federația Română de Scrimă și COSR. Marea sportivă a reprezentat România la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale a câştigat aurul la juniori, în 1963, iar ulterior, la seniori, a urcat de 7 ori pe podium: aur cu echipa la Havana în 1969, argint la echipe în 1970 şi bronz în 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

277779081_4830483603715836_8282777355637405016_n277779081_4830483603715836_8282777355637405016_n

A murit Ana Pascu, „doamna scrimei românești”

Cariera marii sportive a fost urmată Curmată de una impresionantă ca preşedinte de Federaţie, vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă. Scrimera a condus Federaţia Română de Scrimă între 1982 și 2013, perioadă în care au fost cucerite 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale şi 68 la Campionatele Europene.

Citește și: Drama lui Tedy Ursuleanu, după Colectiv. Trăiește doar din pensie: „Nu pot folosi mâna bionică!”

Citește și: Ce face Andrei Găluț, singurul supravieţuitor din trupa Goodbye to Gravity, la 6 ani de la tragedia Colectiv

Citește și: Cătălin Tolontan, interviu despre documentarul Colectiv, pentru cel mai repurtat ziar brazilian: „Întreaga noastră societate e legată de incendiul din Colectiv”

Citește și: De ce nu își expun Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva fiul: „Nu-mi doresc să fie arătat cu degetul că…'/ EXCLUSIV

„Ana Pascu şi-a dedicat toată viaţa scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toţi i-am fost alături când viaţa i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama şi tata, sunt împreună…. Federaţia Română de Scrimă transmite condoleanţe familiei, surorii sale, celor apropiaţi! Eroul cu mască, Doamna Ana Pascu va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima şi sportul românesc. Drum lin, Doamna Ana! Odihniţi-vă în pace!”, a anunţat Federaţia Română de Scrimă.

Și-a pierdut fiul în incendiul de la Colectiv

Vestea că a murit Ana Pascu a îndurerat lumea sportului românesc. Marea scrimeră s-a reunit în neființă, după aproape 7 ani de durere, cu fiul ei, Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, care a pierit în mod dramatic în incendiul de la Colectiv. La finele lunii decembrie a anului trecut, fosta mare scrimeră a suferit un accident vascular cerebral, de pe urma căruia nu și-a revenit. Marea sportivă a mai fost o dată greu încercată de soartă, anul acesta, în luna martie, când și soțul ei, medicul Alexandru Pascu, a încetat din viață. Iată ce declara scrimera în ultimul ei interviu despre drama trăită după pierderea fiului ei:

Nici măcar nu pot să accept acest <> și nu am cum să mi-l explic. Încerc să nu mă mai gândesc, încerc, pentru că simt că mă îmbolnăvesc, simt că se rupe pieptul. Ne-a îndurerat și e imposibil să-mi mai treacă vreodată. Și eu am fost mai puternică, mai luptătoare, soțul meu, chiar dacă a fost medic, nu e ca mine. E o luptă și caut să nu mă gândesc la tot ce implică o astfel de luptă.

Urât! Să nu îți iasă din cap șase ani de zile în care, în fiecare noapte, plângi. Cum pun capul pe pernă, asta fac. Și trebuie să o schimb, de fiecare dată… în fiecare seară. Nu am înțeles de ce trebuia să întâmple așa ceva, nu am înțeles cum s-a întâmplat, nu știu aproape nimic din tot episodul ăsta, decât atât, cât am stat la capul lui', declara, la finalul anului trecut, pentru playsport.ro, Ana Pascu.

'De șase ani nu am mai mers nici măcar la un spectacol. Nicăieri! Am zis că e nedrept ca eu să mă distrez și el să fie acolo, pe cuvânt”, a mai spus marea scrimeră.

Foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton