Între 14 şi 16 iunie 2013, Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România organizează în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi o nouă ediţie Street Delivery, eveniment-manifest de urbanism, arhitectură şi arte care îşi propune recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate.
Bucureştiul se plasează pe locul 2 în topul celor mai poluate capitale europene, după Sofia, cu de 3 ori mai multe noxe decât limita impusă de UE (cf. Ecopolis). Spaţiul verde pe cap de locuitor e de 23 mp, cu mult în urma unor oraşe ca Viena (120 mp) sau Helsinki (100 mp).
Împotriva tendinței generalizate în România, Street Delivery închide străzile pentru mașini și le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spațiu de promenadă pentru pietoni, bicicliști și cetățeni care își iubesc orașul. Recuperează-ți spațiul public!
Street Delivery a reprezentat, începând cu 2006, un cadru în care societatea civilă, artişti, arhitecţi, muzicieni, locatari pot oferi o alternativă la felul în care este percepută locuirea oraşului. De-a lungul a trei zile creăm o proiecţie pozitivă asupra potenţialului pe care îl are Bucureştiul, ca şi alte oraşe care se confruntă cu situaţii similare.
Apelul de proiecte Street Delivery a adunat în 2013 sute de idei din toată țara în jurul temei „Patrimoniu și arhitectură de calitate'. Persoane fizice, ONG-uri sau instituții au putut înscrie proiectul lor de recuperare a spațiului public pe site-ul www.streetdelivery.ro în șapte secțiuni: 1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică; 2) Societate civilă, ecologie, mediu; 3) Muzică; 4) Arte vizuale; 5) Film; 6) Teatru, dans, performance; 7) Activităţi pentru copii. Circa 300 de proiecte vor revendica străzile în București, Timișoara și, de anul acesta, în Iași.