5 greșeli pe care să le eviți atunci când te apuci de sport

 Pirvu Cristina
.

Mișcarea are un rol esențial în a te menține sănătoasă și într-o formă fizică de invidiat. Totuși, atunci când ai avut un stil de viață mai degrabă sedentar și ți-ai propus să începi să fii mai activă, este important să îți stabilești niște obiective realiste și să știi la ce să te aștepți. În plus, unele greșeli frecvente în rândul începătorilor pot să îți întârzie progresul, iar altele pot chiar să ducă la accidentări neplăcute. Iată care sunt greșelile de evitat atunci când începi să faci sport:

Încerci să faci prea mult, prea repede

După o perioadă de pauză de mișcare, mulți dintre cei care se întorc în sala de fitness încearcă să compenseze și combină mai multe antrenamente într-unul singur. Deși este bine să ai energie și entuziasm pentru sport și să te simți atât de motivată, există riscul ca organismul tău să nu fie pregătit pentru un antrenament epuizant, mai ales dacă nu este obișnuit cu un asemenea efort.

Ideal este să încerci să faci mișcare de trei-patru ori pe săptămână, începând cu antrenamente ușoare, a căror intensitate să crească gradual. Pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu efortul, mușchii se întăresc și capeți rezistență. În caz contrar, s-ar putea să te confrunți cu dureri sau accidentări care să te țină departe de sală mai mult decât ți-ai fi dorit.

Nu îți monitorizezi efortul și progresul

Poate unul dintre cei mai importanți factori în a-ți menține motivarea și entuziasmul este să îți monitorizezi constant efortul, dar și progresele pe care le faci în timp. De exemplu, s-ar putea să simți că ai făcut mișcare cât pentru întreaga săptămână în zece minute de alergat pe bandă. Totuși, în acest timp vei fi surprinsă să afli că ai ars doar în jur de 100 de calorii.

Monitorizarea constantă a activității fizice te ajută să îți stabilești niște obiective, să perseverezi și să ai o imagine realistă asupra antrenamentelor tale. Pentru a face acest lucru, îți poți nota într-o aplicație zilele în care mergi la sală și timpul petrecut făcând sport sau, mai simplu, poți alege una dintre aceste bratari de fitness de la arsis.ro. După cum vezi, sunt create special pentru a-ți înregistra și evalua activitatea fizică, îți arată progresele făcute și te motivează să rămâi activă.

Îți alegi un echipament de proastă calitate

Echipamentul de sală trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a fi considerat optim pentru efort: să fie fabricat din materiale rezistente, de bună calitate, să îți asigure libertate în mișcare, să absoarbă umezeala și să nu îți provoace răni. La fel de importante sunt și încălțările sport pe care le porți. Acestea trebuie să fie adaptate tipului de efort pe care îl faci.

De exemplu, o pereche de pantofi pentru alergat trebuie să fie căptușiți pe interior pentru a absorbi șocurile, să îți lase piciorul să respire și să nu îți provoace bătături. Investiția în echipamentul de mers la sală este una de la care nu ar trebui să faci rabat, mai ales că te poate feri de accidentări, dar și de incidente stânjenitoare.

Te înscrii la cursuri înainte de a le testa

Există numeroase cursuri de fitness eficiente pentru a-ți pune sângele în mișcare și pentru a-ți sculpta corpul. Totuși, unele dintre ele s-ar putea să nu fie pe placul tău, să se dovedească prea solicitante pentru organismul tău care nu s-a obișnuit cu efortul sau să nu fie destul de eficiente pentru ceea ce ți-ai propus.

De aceea, este bine să testezi înainte de a-ți face un abonament de lungă durată la un curs despre care încă nu știi prea multe. Multe săli de fitness îți permit să mergi gratuit la primul antrenament, astfel încât să vezi dacă ți se potrivește și dacă merită să investești într-un abonament. Alege câteva cursuri care ți se par interesante: yoga, zumba, pilates, spinning, kangoo jumps, HIIT, fitness etc și află apoi care este cel mai eficient pentru tine.

Nu execuți corect exercițiile

Unul dintre marile pericole ale mersului la sală pentru începători este că mulți încep să execute exerciții fără să se asigure că le fac corect. Executarea corectă a exercițiilor, în special a celor cu greutăți, este esențială pentru a evita accidentările. Dacă nu ai posibilitatea de a-ți lua un antrenor care să te învețe să faci mișcările corecte, poți căuta clipuri video sau tutoriale. Urmărește cu atenție care este poziția corectă a corpului și care sunt posturile pe care ar trebui să le eviți, astfel încât să nu îți distrugi articulațiile ori tendoanele.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Syda Productions

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton