Iconic hot spot: Angkor Thom – Imperiul templelor

 Florentina Liutic
.

În inima Cambodgiei stă ascuns magnificul com­plex de temple Angkor Thom. Aici copacii au cres­cut pe cupolele ruinelor, iar rădăcinile s-au înfipt în piatra zidurilor, creând un peisaj ireal. Este supranu­mit „a opta minune a lumii', iar celebritățile sunt tot mai atrase de misterele acestui loc.

 

Templele de piatră de la Angkor Thom, în frunte cu bi­necunoscutul Angkor Wat (prezent și pe steagul țării), care domnesc de mai bine de 1.000 de ani în jungla cambodgiană, neclintite nici de război, nici de furtuni, reprezintă probabil unul dintre principalele motive pentru care tot mai multe vedete aleg Cambodgia ca destinație exotică de vacanță. Este ca o întoarcere în timp unde frumusețea și liniștea naturii se împletesc cu vechea civilizație khmeri. Pășind peste praguri înalte și blocuri de piatră prăbușite sau peste rădăcinile uriașe ale copacilor, este foarte simplu să te pierzi printre încăperile impresio-nantelor temple.

 

TEMPLUL ANGELINA JOLIE

Despre complexul Angkor se spune că are o mie de temple, multe dintre ele încă nedescoperite. Poți vedea cum rădăci­nile copacilor strangulează altare, iar coridoarele înguste ce fac legătura între curțile interioare sunt gata să se prăbușească peste tine. Unicitatea și misterul ce le învăluie au cucerit-o definitiv pe Angelina Jolie. „Prima călătorie în Cambodgia mi-a schimbat viața. Mi-a schimbat perspectivele, spunea actrița într-un interviu recent. Iar dovada este fiul ei, Maddox, pe care l-a adoptat din Cambodgia la puțin timp după terminarea filmărilor din 2001, pentru „Tomb Raider. De altfel, acest film a avut un impact atât de mare asupra turismului din această țară, încât liderii hinduși au decis, în anul 2010, ca templul care apare în film, Ta Prohm, construit în secolele XII-XIII, să se numească Templul Angelina Jolie. De asemenea, restaurantele locale vând cocktail-uri „Tomb Raider, iar fiecare ghid îți va reaminti de filmul care a pus orașul Siem Reap pe harta turismului.

 

VRĂJIȚI DE ARHITECTURĂ

 

Angkor Wat, aflat în inima junglei, cuprinde sute de kilome­tri pătrați și zeci de temple din piatră masivă. Legenda spune că acesta nu a fost construit de mâini omenești, ci de însuși Indra, Domnul Zeilor. Fiind orientat către vest, templul re­prezintă Muntele Meru, axa centrală a universului sau Casa Zeilor, în tradiția hindusă. Fascinate de misterele și legendele ce învăluie aceste temple, multe dintre celebrități au ales Cambodgia ca destinație de vacanță. În 2015, Beyonce ală­turi de Jay-Z și fiica lor, Blue Ivy, au petrecut câteva zile ex­plorând întreg complexul arheologic, iar David Beckham, în calitate de ambasador UNICEF, s-a întâlnit cu tinerii și co-piii cambodgieni ce au fost victime ale violențelor. În scurta sa vizită de anul trecut, fostul fotbalist nu a ratat ocazia de a admira templele din Siem Reap, declarându-se fascinat de grandoarea acestora. Iar anul acesta, la începutul lunii iulie, Eva Longoria și proaspătul ei soț, Jose Baston, au ales aceas­tă destinație pentru luna de miere. Actrița s-a fotografiat în același loc ca și David Beckham, cu Ta Prohm pe fundal, dar nu a ratat ocazia de a vizita și celebrul Angkor Wat. Acest templu este impresionant atât din punct de vedere al dimen­siunilor sale, cât și din cel al detaliilor. Basoreliefurile ilustrea­ză scene din Mahabharata și Ramayana repezentate fidel, conform scrierilor sanscrite hinduse. Un alt favorit al celebrităților este templul Bayon, construit în secolul al XII-lea, chiar în centrul capitalei regale Angkor Thom. Acesta este alcătuit din 54 de turnuri și are peste 200 de chipuri zâmbitoare despre care se crede că l-ar reprezenta pe Ja­yavarman al VII-lea, cel mai mare rege al Angkorului.

 

ADINA VÎLCEA Foto SHUTTERSTOCK, HEPTA

 

Angkor WatAngkor Wat

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton