Rețete cu prune uscate

 Lupescu Anca
.

Prunele uscate sunt foarte sănătoase și sunt cel mai adesea consumate ca o gustare întreagă sau sau pot fi încorporate în alimente dulci și sărate precum ovăzul sau un mix de granola și cereale pentru dimineață. Ele pot fi folosite în deserturi, dar și în mâncăruri. Pot fi folosite pentru a face sos sau ca o parte dintr-o garnitură.

Pune uscate. Cum se păstrează și cu ce le poți înlocui

Se păstrează într-un recipient etanș în loc răcoros și întunecat sau în frigider.

Le poți înlocui cu smochine, stafide sau curmale uscate.

Ce sunt prunele uscate?

Prunele uscate provin din soiuri de pruni europeni care au sâmburii mai ușor de îndepărtat. 

Este nevoie de până la un kilogram de prune proaspete pentru a face un kilogram de prune uscate.

Prunele uscate vs. curmalele

Curmalele uscate sunt mai dulci decât cele proaspete și se adaugă în mod obișnuit la produsele de patiserie. Ele au o textură asemănătoare cu cea a prunelor uscate, deși curmalele au o culoare chihlimbar aurie și o formă alungită, în timp ce prunele uscate sunt aproape negre. 

Alimentele care scad pofta de mâncare

Cele două ar putea fi folosite ca înlocuitori unul pentru celălalt, dar majoritatea oamenilor preferă dulceața suplimentară a curmalelor uscate atunci când sunt în mâncare. Prunele uscate sunt adesea preferate pentru gustări, deoarece curmalele pot fi prea dulci de unele singure.

Utilizări ale prunelor uscate

Este foarte frecvent ca prunele uscate să fie consumate singure ca gustare. De asemenea, acestea pot fi amestecate cu o varietate de nuci pentru o gustare rapidă, sănătoasă și sățioasă. 

Prunele uscate tocate pot fi adăugate la cereale sau la fulgii de ovăz pentru micul dejun, amestecate în smoothie-uri sau puse pe o salată, așa cum ai face cu stafidele sau cireșele uscate. 

Sunt folosite ca umplutură de patiserie sau adăugate la produse de patiserie. Prunele în sine pot fi umplute cu ciocolată, pastă de migdale sau nuci ori pot fi trase în ciocolată pentru un desert unic.

Prunele uscate sunt ideale atunci când sunt folosite cu moderație în mâncăruri savuroase, cum ar fi supe și tocănițe sau umpluturi pentru un pui întreg ori un curcan. 

Piureul de prune uscate este un bun înlocuitor al untului, un adaos la dressingurile vinaigrette și poate fi transformat în gem.

Cum se gătește cu prune uscate

Prunele uscate nu necesită aproape nicio pregătire atunci când le adaugi la mâncare. Va trebui să scoți sâmburii dacă nu s-a făcut acest lucru, deși majoritatea sunt decojite înainte de ambalare. De asemenea, poți reduce timpul de gătire prin înmuierea lor în apă sau suc timp de aproximativ 15 minute.

Poți tăia prunele uscate în bucăți mai mici, astfel încât să fie mai ușor de încorporat în rețetă. Unele rețete folosesc prune întregi, în timp ce altele te vor pune să le faci piure. În bucătăria franceză, poți găsi prunele uscate fierte în vin, apoi așezate în farfurie cu carne de porc sau altă carne gătită în sos.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Ce gust au?

Prunele uscate au gustul unei prune, cu o dulceață delicioasă și concentrată, adusă de procesul de uscare. Sunt lipicioase și sunt unul dintre cele mai cărnoase fructe uscate.

Înlocuitor de prune uscate

Smochinele sunt cel mai bun substitut al prunelor uscate din punct de vedere al mărimii, al masticabilității și al dulceaței. 

Stafidele și curmalele uscate sunt și ele bune, dar nu la fel de dulci. De asemenea, poți folosi kaki uscat, afine, cireșe sau caise uscate. Cu oricare dintre acestea, folosește aceeași cantitate pe care rețeta o recomandă pentru prune uscate și ar trebui să iasă bine.

Rețete cu prune uscate

În mod tradițional, vei găsi prunele uscate încorporate în mai multe mâncăruri internaționale, în special britanice, est-europene, franceze și italiene.

Smoothie de banane și prune uscate

  • 500 ml lapte de migdale neîndulcit
  • 2 linguri de unt de migdale
  • 6 prune uscate
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 banană mică și coaptă

Într-un blender, amestecă laptele de migdale cu untul de migdale, prunele uscate, scorțișoara și banana.

Transferă în 2 sticle și dă la rece până când ești gata de băut sau de împachetat pentru prânzul de la birou. Smoothie-urile se vor păstra în frigider timp de 2 zile.

Carne de porc înăbușită cu prune

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 600 g de pulpă de porc, tăiată grosier în bucăți de 5 cm
  • o bucată mică de unt
  • 1 ceapă tăiată felii
  • 1 lingură de făină
  • 2 pahare mari de vin alb 
  • 300 ml de supă de pui clară
  • 140 g de prune uscate (aproximativ 12)
  • o mână de pătrunjel proaspăt, tocat, pentru a servi

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie de fontă și gătește carnea de porc, întorcând-o din când în când, până când devine aurie pe toată suprafața, aproximativ 10 minute. 

Poți găti în două tranșe, astfel încât carnea să se rumenească, nu să se fiarbă. Scoate din cratiță carnea pe o farfurie. Adaugă untul și gătește ceapa timp de 3-5 minute până se înmoaie.

Adaugă făina, apoi readu carnea de porc și zeama rămasă în tigaie. Toarnă vinul și suficientă supă pentru a acoperi carnea. Adu la fierbere, redu la foc mic, pune capacul și gătește timp de 45 minute, amestecând din când în când. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Adaugă prunele uscate, completează cu apă sau cu supă, dacă carnea nu este acoperită, și gătește încă 45 de minute, fără capac, până când carnea este foarte fragedă. Se servește presărată cu pătrunjel și o garnitură de piure sau cartofi prăjiți ori mămăliguță.

Terci de ovăz cu semințe de chia și prune uscate

  • 6 prune uscate
  • câteva vârfuri de cuțit de scorțișoară măcinată
  • 50 g de ovăz tradițional
  • 2 linguri de semințe de chia
  • ½ linguriță de extract de vanilie
  • 300ml iaurt bio
  • lapte 
  • 2 pere mici, fără miez și tăiate în felii groase
  • 2 lingurițe de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac 

Cu o seară înainte, pune prunele într-o cratiță mică împreună cu scorțișoara. Acoperă puțin cu apă și adu la fierbere, apoi fierbe timp de 5 minute. Se răstoarnă într-un bol și se lasă deoparte să se înmoaie peste noapte.

Pune ovăzul și semințele de chia într-un bol, toarnă 300 ml de apă clocotită, apoi amestecă bine. Acoperă și lasă la înmuiat tot peste noapte.

În dimineața următoare, amestecă vanilia și jumătate din iaurt în amestecul de ovăz, apoi diluează-l până la consistența care îți place cel mai mult cu puțin lapte sau apă, dacă este necesar. 

Pune în boluri și acoperă cu iaurtul rămas, prunele, perele și semințele, apoi mai presară puțină scorțișoară, dacă vrei.

Varză călită roșie cu prune uscate

  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de mix de 5 condimente 
  • 900 g de varză roșie, mărunțită
  • 150 ml de supă clară
  • 2 linguri de oțet de vin roșu
  • 85 g de prune uscate
  • 2 linguri de gem de coacăze roșii

Prăjește ceapa în ulei până când începe să se înmoaie. Pune mixul de condimente sau condimentele preferate, apoi prăjește încă câteva secunde.

Adaugă restul ingredientelor. Asezonează, apoi amestecă bine. Acoperă și fierbe la foc mic timp de 20 de minute, amestecând din când în când, până când se înmoaie.

Servește ca garnitură pentru o pulpă de rață sau orice carne dorești.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Coq au vin cu prune uscate

  • 750 ml de vin roșu 
  • 4 pulpe mari de pui
  • 3 linguri de ulei 
  • 25 g de unt nesărat
  • 2 roșii 
  • 25 g de făină 
  • frunze de dafin
  • 1 crenguță mare de cimbrua
  • coaja de la 1 portocală
  • 20 de prune uscate
  • Amidon, dacă e necesar
  • zahăr după gust
  • Pătrunjel

Redu vinul la jumătate la foc mare – acest lucru durează 15-20 de minute. Lasă să se răcească puțin, apoi toarnă-l peste puiul aflat într-un vas puțin adânc și lasă-l la marinat timp de 10- 15 minute. Odată ce ai făcut asta, scurge puiul și usucă-l. Păstrează marinata pentru sos.

Preîncinge cuptorul la 110 grade. Încinge uleiul într-o oală mare. Asezonează puiul, apoi prăjește-l pentru a prinde o crustă crocantă. Redu focul, adaugă untul și caramelizează pentru încă 5-10 minute, până când puiul capătă o culoare maro închis frumoasă.

Scurge grăsimea, adaugă roșiile cubulețe și gătește-le la foc mare timp de 2 minute, pentru ca acestea să înceapă să se caramelizeze și să devină prăjite. Pune cu lingura făina, amestecând bine pentru a te asigura că nu se formează cocoloașe. 

Acum toarnă treptat vinul redus, amestecând bine, apoi toarnă apă cât să acopere puiul (aproximativ 500 ml). Se adaugă condimentele.

Fierbe totul, adaugă prunele și pune totul în cuptor, cu capacul ușor întredeschis, timp de 2 ore. Asigură-te neapărat că lichidul nu dă în clocot. Verifică dacă puiul este suficient de fraged.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Scoate puiul și prunele într-o farfurie, apoi redu sosul până când devine bogat în culoare și puternic în gust. Dacă este necesar, îngroașă-l cu puțin amidon dizolvat în apă. Se condimentează cu sare, zahăr și piper negru, apoi se strecoară din nou peste pui și prunele uscate. Se servește presărat cu pătrunjel.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton