Dulceață de coacăze roșii

 Lupescu Anca
.

Dulceața de coacăze roșii este cu adevărat un deliciu. Coacăzul roșu, cunoscut sub denumirea științifică de Ribes rubrum, este un arbust mic cu creștere joasă. Este originar din nordul Europei și din nordul Asiei, care este cultivat pe scară largă pentru fructele sale, atât în comerț, cât și în grădinile de casă.

Despre coacăzele roșii

Coacăzul roșu este un arbust de foioase, cu creștere rapidă în condiții ideale. Planta este un tufiș cu tulpini multiple, cu o înălțime de 1 până la 1,5 m, dar este potrivită pentru a fi crescută ca un arbore. 

Creșterea anuală are loc într-o singură repriză primăvara. Rădăcinile sunt superficiale, fine și ușor de deteriorat prin cultivare frecventă. 

Dulceață de cireșe. Cea mai simplă rețetă

Plantele sunt extrem de rezistente la frig, au cerințe de răcire îndelungate, sunt intolerante la căldura verii, au o maturitate scurtă și se dezvoltă în soluri argiloase bogate în substanțe organice, cu umiditate medie și bine drenate.

Frunzele sunt alterne, simple, lobate și asemănătoare cu cele de arțar, cu 3 până la 5 lobi cu dinți grosieri; lobul terminal este mai lung decât lobii laterali. 

Frunzele coacăzului negru sunt de un verde pal, în timp ce cele ale coacăzului roșu sunt de un albastru-verde intens. Ambele sunt ușor de ars de lumina puternică a soarelui. Dimensiunea și numărul frunzelor este diminuat în condiții de stres hidric.

Florile de coacăz sunt purtate spre bazele tulpinilor de un an și pe pinteni pe tulpinile mai bătrâne. Ele apar la începutul primăverii, odată cu creșterea nouă. 

Florile individuale (de culoare verde în cazul coacăzelor roșii și de culoare roz pentru coacăzele negre) nu sunt ostentative, dar, unite împreună pe strig, dau tufei o textură dantelată. 

Coacăzele negre se coc de obicei de sus în jos, încurajând păsările să dezbrace boabele pe măsură ce acestea se colorează. Soiurile moderne de coacăze roșii au fost selectate pentru capacitatea lor de a coace toate boabele de pe un tulpină deodată. 

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Boabele au pielea netedă, sunt globuloase, plăcut acide, cu un diametru de aproximativ 8-12 mm.

Dulceață de coacăze roșii

Ingrediente

  • 800 g de coacăze roșii, proaspete sau congelate (dezghețate dacă sunt congelate)
  • Aproximativ 400 g de zahăr granulat sau zahăr alb pudră

Mod de preparare dulceață de coacăze roșii

Pune două farfurioare mici în congelator – le vei folosi pentru a testa punctul de întărire a dulceții.

Îndepărtează tulpinile de pe fructe și pune fructele într-o cratiță mare. Toarnă 150 ml de apă, adu la fierbere și fierbe ușor timp de aproximativ 10 minute, până când fructele s-au înmuiat și încep să se descompună. 

Se pune o sită deasupra unui bol de amestecat și se împinge cât mai mult din fructe și pulpă prin sită cu dosul unei linguri, aruncând semințele și eventualele tulpini. Nu este nevoie să strecori fructele dacă preferi o dulceață cu semințe.

Cântărește lichidul și adaugă trei sferturi din zahăr la totalul lichidului (de exemplu, dacă lichidul tău are 400 g, adaugă 300 g de zahăr). Pune din nou în cratiță la foc mediu mic și amestecă pentru a dizolva zahărul.

Odată ce zahărul s-a dizolvat complet, dă focul mai tare și adu la fierbere. Amestecă din când în când.

Dacă folosești un termometru așteaptă până când lichidul ajunge la 105C. Dacă nu, după aproximativ 8 minute, scoate o farfurie din congelator și întinde o linguriță de gem pe ea. Lasă să stea timp de 1 minut înainte de a împinge degetul prin lichid.

Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

 Dacă acesta începe să se încrețească, dulceața este gata. În caz contrar, readu la fierbere și verifică din nou după încă un minut. Continuă să procedezi astfel până când dulceața ajunge la punctul de coacere.

Se lasă să se răcească puțin, apoi se toarnă în borcane sterilizate și se lasă să se răcească complet. 

Scoate-le cu grijă și lăsă-le să se răcească. Păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton