Cum se fac mucenicii muntenești fierți. Cea mai simplă rețetă

 Lupescu Anca
.

Mucenicii muntenești sunt foarte diferiți de cei moldovenești. În timp ce mucenicii moldovenești sunt pufoși, copți în cuptor și unși cu miere, apoi presărați cu nucă din belșug, cei muntenești sunt micuți, adesea cumpărați din comerț și se servesc într-o zeamă dulce, făcută din cacao, lapte și zahăr.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Ingrediente mucenici muntenești:

  • 2 L apă
  •  o pungă de 400 g mucenici
  •  350 g nucă
  • cacao
  •  Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

Pune apa la fiert, cu puțină sare în ea. Când dă în clocot, adaugă mucenicii din pungă.

După ce se înmoaie ușor, adaugă aromele dorite, amestecă ușor și mai lasă-i un pic la fiert – circa 10 minute. Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, deoarece ei se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

Citește și: Bianca Drăgușanu, despre cea mai cruntă bătaie încasată de la Bodi: „Nu aveam de ales' Reacția afaceristului

Citește și: Iulia Sălăgean, fosta soție a lui Alex Bodi, atac dur la Bianca Drăgușanu: ‘A sărit cu cuțitul la el’

Citește și: Bianca Drăgușanu, adevărul despre imaginile în care merge pe mijlocul străzii, printre mașini: „M-am dat jos, terorizată'

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Iată aici cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton