Cardamomul este unul din cele mai vechi condimente, utilizat din timpuri stravechi. Documentele istorice atesta faptul ca acesta era cultivat in celebrele gradini suspendate ale Semiramidei, vestita regina din Babilon.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Din Orientul Apropiat a ajuns in Egipt, unde era utilizat si in scopuri cosmetic si anume era mestecat pentru albirea dintilor si mentinerea unei respiratii proaspete. Insa cei care au descoperit virtutile medicale ale cardamonului au fost indienii. Acestia vorbeau despre cardamon in tratate de medicina ayurvedica si il recomandau ca leac in tratarea bolilor renale, bolilor de piele si pentru inlaturarea cu success a obezitatii.
Cardamomul a fost utilizat si de catre greci si romani pentru condimentarea bucatelor cat si la prepararea uleiurilor parfumate cu care isi hidratau corpul dupa baie.
Regele condimentelor', asa cum mai este supranumit in India, cardamonnul isi are originea in India si Sri Lanka si face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Acest arbust extraordinar se mai cultiva si in Guatemala, Mexic, Indonezia si in alte zone din sudul Asiei.
Cardamomul poate fi utilizat ca si condiment, in aromarea bucatelor, dar si ca remediu naturist pentru o serie de boli.
In Emiratele Arabe si Turcia cardamomul este folosit la aromatizarea cafelei. Semintele macinate sunt amestecate in cafea sau se adauga cateva seminte de cardamon, direct in vasul in care se pastreaza cafeaua, pentru a se impregna aroma bogata de cardamon in cafea. Aceasta reteta traditionala de cafea aromata numita gahwa este un simbol al ospitalitaii arabe. Pentru a potenta aroma gazda trebuie sa frece gatul curbat al recipientului de turnat cafea cu cateva seminte de cardamon. Eticheta si bunele maniere cer ca invitatii sa consume cel putin trei cesti din cafeaua astfel pregatita.
In India cardamonul se foloseste la aromarea deserturilor, a budincilor si inghetatelor.
Cardamonul este utilizat si in tarile nordice. Astfel, filandezii il folosesc la muraturi, norvegienii la conservarea produselor din hering, dar si la muraturi. Populatiile nordice sunt iubitoare de condimente iuti, asa ca flosesc cardamonul aproape in orice prajitura, la vinul fiert si la rachiul Aquavit , cu care se delecteaza in serile lungi de iarna.
Rețetă de pui cu curry și cardamom
Ingrediente:
2 piepti de pui fara piele, taiati cubulete
400 ml iaurt
35 de pastai de cardamom
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de boabe de piper negru
1 lingurita de curcuma, macinata
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de boabe de coriandru, macinate
1 cutie de rosii tocate, circa 250 g
1 ardei iute verde, taiat rondele, pentru ornat
2 rosii, feliate subtire, pentru servit
sare, dupa gust
Se piseaza semintele de cardamom cat sa se obtina o pudra fina. Se amesteca cu putin iaurt, ca sa formeze o pasta.
Citește și: De ce nu s-a mutat Andreea Bălan cu noul ei iubit, Tiberiu Argint
Citește și: Cum se înțelege Andreea Antonescu cu fiica ei
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga pasta de cardamom si boabele de piper negru si se prajesc 2-3 minute, la foc mediu.
Se adauga carnea, curcuma, boiaua si coriandrul. Se amesteca bine si se soteaza 10 minute, amestecand continuu pentru a preveni lipirea ingredientelor. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa.
Se micsoreaza flacara si se adauga iaurtul, ardeiul iute, rosiile tocate si sare, dupa gust. Se continua gatitul 5 minute, pana ce carnea este frageda. Se serveste cu orez fiert.
Sursa rețeta: https://www.reteteleluiradu.ro/curry-de-pui-cu-cardamom/