Sfântul Haralambie, tradiții și superstiții. Ce NU ai voie să faci pe 10 februarie

 Laciu Andreea
.

În data de 10 februarie, românii creștin ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Haralambie. Este unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinătății. În această zi sfântă, credincioșii respectă o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri. Astăzi îți explicăm ce trebuie să faci astăzi ca să îți meargă bine, dar și ce este interzis, conform credințelor populare.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Sfântul Mucenic Haralambie a fost unul dintre cei mai mari sfinți ai lumii creștine și episcop al cetății Magnezia din Asia Mică. Și-a dedicat toată viața lui Dumnezeu. Împăratul Septmiu Sever i-a cerut să renunțe la iubirea pentru Hristos și să se închine idolilor păgâni. Sfântul a refuzat să facă asta, așa că a fost torturat și ucis.

Chinurile prin care a trecut acesta sunt înfiorătoare. L-au prins, apoi l-au jupuit de viu. În cle din urmă, împăratul a cerut să i se taie capul. Însă, chiar înainte ca soldații să săvârșească această faptă, mulțumită rugăciunilor sale, sfântul a trecut în lumea celor drepți.

Sfântul Haralambie, tradiții și superstiții

Dacă vrei să îți meargă bine tot restul anului și să atragi norocul de partea ta, atunci trebuie să respecți mai multe tradiții și obiceiuri legate de această zi. În ziua de 10 februarie, se spune că este bine să împarți colaci și pâine. Așa vei primi ajutor la nevoie din partea sfântului, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi din familia ta.

În anumite regiuni ale țării, localnicii rup un colac în patru bucăți, apoi le aruncă în patru locuri diferite din casă, în timp ce fac semnul Sfintei Cruci. Așa vor fi feriți de necazurile și de relele care vor să se abată asupra gospodăriei lor, informează Spynews.

Citește și: Biserica Sfântul Ciprian, locul în care scapi de farmece și blesteme

Citește și: Ce faci dacă el urăște Sfântul Valentin și tu nu

Citește și: Povestea din spatele zilei de 14 februarie este una tragică! Cum a devenit Valentines Day un simbol al iubirii

Ce NU ai voie să faci pe 10 februarie

Se mai spune, conform tradiției populare, că este bine să dăruiești ca pomană colivă, pâine, colaci, lumânări sau alte feluri de mâncare, pentru sufletele celor care au murit. În unele zone din România, există o superstiție stranie, care i-a uimit pe mulți. Femeile trebuie să înconjoare casele lor de trei ori, dar neapărat să fie în pielea goală. Doar așa vor putea ține relele și bolile departe de familiile lor.

sfântul haralambie

Dacă ai animale în gospodărie, se spune că este bine să duci grâu la biserică, să fie sfințit, apoi să dai acele boabe păsărilor din gospodărie, atunci când vine vara. Grâul trebuie să fie curat. Așa le vei feri de boală. În ziua aceasta este interzis să muncești. Dacă nu te odihnești, atunci te va pedepsi Dumnezeu și vei atrage mare necaz asupra ta, asupra familiei, dar și a animalelor aflate în grija ta.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton