Câtă drojdie se pune la pâinea de casă. Drojdia este un ingredient de care nu ne putem lipsi, având în vedere că este prezentă în majoritatea produselor de panificație pe care le consumăm. Când vine vorba despre prepararea pâinii, acest ingredient asigură nu numai o aromă unică, ci ajută și la creșterea aluatului. Iată câtă drojdie este necesară în funcție de cantitatea de făină!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Câtă drojdie se pune la pâinea de casă. Drojdia este considerată ingredientul secret pentru o pâine dospită desăvârșită. Acest ingredient se folosește în funcție de cantitatea de făină folosită, însă trebuie să se țină cont și de tipul de drojdie folosită, respectiv proaspătă sau uscată.
Citește și: Rețetă de boi pe moare
Citește și: Rețeta de ciorbă de pește a lui chef Cătălin Scărlătescu
Citește și: Lichior de smochine.Rețetă
Citește și: Dulceață de portocale
Câtă drojdie se pune la pâinea de casă
Dacă pentru prepararea pâinii de casă se folosește un kilogram de făină, rețeta trebuie să respecte următoarele gramaje: 625 ml de apă călduță, 21 g de drojdie uscată sau 30 g de drojdie proaspătă, 2 linguri de zahăr, 1 lingură de sare.
Se poate folosi și o cantitate mai mică de drojdie uscată, respectiv 14 grame, însă aluatul ar putea să nu crească la fel de pufos.
La prepararea pâinii, făina se pune într-un vas încăpător și se face o adâncitură în mijloc. În interiorul acesteia, se pune drojdia frecată cu sare, zahăr și apă. Toate aceste ingrediente se frământă bine până se obține un aluat moale. Acesta se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit pentru aproximativ 30 de minute.
Cum se coace pâinea de casă
După ce aluatul și-a dublat volumul, acesta mai trebuie frământat o dată, astfel încât se elimină bulele de aer. Pâinea se modelează în forma dorită și se mai lasă la dospit pentru încă 20 de minute.
Între timp, se unge o tavă cu ulei, se adaugă alatul de pâine și se lasă la copt pentru o jumătate de oră. Temperatura recomandată de coacere este de 180 de grade, însă poate fi adaptată în funcție de cuptorul folosit, potrivit spynews.ro.
Când pâinea începe să se rumenească, în cuptor se adaugă o oală plină cu apă. Acesta este un truc folosit de gospodine pentru a obține o pâine pufoasă și fragedă.
Sursa foto: Freepik