Amenajarea unei garsoniere sau a unui apartament de mici dimensiuni reprezintă, deseori, o provocare pentru specialişti şi, mai ales, pentru proprietari. Însă, în prezent, avem la dispoziţie un arsenal de trucuri la care putem apela pentru a crea, pe lângă un confort sporit, şi impresia unui spaţiu generos. .
În primul rând, înainte de a te apuca de renovarea sau amenajarea locuinţei, trebuie să ai bine stabilit care este tema pe care vrei să o adopţi. La fel ca şi în cazul stilului vestimentar, designul casei tale trebuie să îţi reflecte personalitatea. Astfel, cu siguranţă nu te vei simţi nicăieri mai bine ca acasă.
Pentru a crea un confort sporit, designerii de interior folosesc adesea cabine de dus pentagonale, canapele extensibile cu spaţii de depozitare, scaune pliante şi electrocasnice multifuncționale. Astfel, garsoniera sau un apartament restrâns va avea toate lucrurile necesare, fără a exista haos şi supraaglomerare.
Iată câteva idei ce te pot inspira în amenajarea unei locuințe de mici dimensiuni:
- Folosește-te de lumina naturală sau artificială
Dacă locuinţa beneficiază de suficientă lumină naturală, atunci nu va fi nevoie decât de alegerea corectă a perdelelor. Dacă este posibil, ia în calcul mărirea spaţiului ferestrei prin dărâmarea peretelui până jos şi montarea unei ferestre de tip parizian, de sus până jos. Ferestrele mari îi oferă casei un plus de eleganţă și luminează spaţiul cu lumină naturală suplimentară.
În schimb, dacă lumina exterioară nu este suficientă, alegerea corectă a unor corpuri de iluminat, suplimentate de câteva spoturi corect poziţionate, ar putea face minuni pentru orice încăpere obscură. În plus, te poţi ajuta de efectul creat de o oglindă mare, care va multiplica lumina dacă este amplasată în locul potrivit.
- Realizează cât mai mult spaţiu de depozitare
Un alt secret al designerilor de interior pentru renovarea unei locuinţe cu dimensiuni modeste este suprafața spațiului de depozitare. Dacă renovezi pentru a crea un cămin perfect pentru tine şi familia ta, trebuie să utilizezi inteligent fiecare spaţiu disponibil. Trebuie să te gândeşti la modalități de a maximiza spațiul de stocare, lăsând apartamentul să arate spațios. Ia în calcul adăugarea de rafturi suspendate pe pereți pentru a stoca decorațiunile interioare și obiectele mici, care fac ca o cameră să pară dezordonată.
Dacă nu dispui de suficiente dulapuri în bucătărie, creează un spațiu de depozitare pe un perete pentru a agăța vasele de gătit. Poţi achiziționa un mobilier de bucătărie realizat pe comandă, sau să alegi dulapuri gata de asamblat pentru o bucătărie mică. Mobilierul modular comercializat de majoritatea magazinelor de profil permite cumpărarea corpurilor care se potrivesc în bucătăria ta.
- Creează impresia unui spaţiu vast
Unul dintre lucrurile pe care toată lumea doreşte să le obțină prin renovarea unui apartament mic este impresia unui spațiu mai mare. Există mai multe moduri prin care poţi realiza acest lucru. De exemplu, ia în considerare utilizarea aceluiaşi model de gresie în toată baia, astfel încât dușul să se încadreze perfect, iar suprafaţa să pară mai mare. De asemenea, montează parchetul în diagonală, astfel încât să vezi cea mai largă parte a modelului când intri într-o cameră. Asta va face camera să pară mai mare.
Aceste sfaturi de renovare pentru o locuinţă de mici dimensiuni pot fi simplu de pus în practică. Dar, pentru a evita un efort financiar prea mare, este recomandată o planificare cât mai detaliată a proiectului şi o bună documentare.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Romstal