Sfaturi de care să ții cont pentru a preveni cancerul de colon

 advertising.ringier
.

Cancerul de colon (cancerul colorectal) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Există lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscul de acest tip de cancer. Explicăm, în acest articol, ce modalități există pentru a proteja sănătatea colorectală.

Apelează la teste de screening

Screeningul este un test care identifică semne de cancer de colon înainte de apariția simptomelor. Cu cât un tratament împotriva cancerului este început mai devreme cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Medicii recomandă ca în cazul cancerului colorectal screeningul să înceapă de la 45 de ani pentru persoanele cu risc mediu. Persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon sau alți factori de risc importanți pot începe testarea la vârste mai mici și pot fi testate mai des. Dacă la un test se identifică ceva suspect, se recomandă o colonoscopie ulterioară. Unele teste de screening colorectal pot elimina creșterile precanceroase (polipii) din colon sau rect. Eliminarea acestora scade riscul de cancer.

Consumă legume, fructe și cereale integrale

Dietele care includ în special legume, fructe și cereale integrale sunt asociate cu un risc scăzut de cancer de colon. Ideal este să mănânci 3 sau mai multe porții de cereale integrale în fiecare zi. Riscul crescut este asociat cu consumul de carne de vită, porc sau miel, dar și cu carnea procesată.

Fă exerciții fizice în fiecare zi 

Persoanele sedentare prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă de cancer. Activitatea fizică te ajută să reduci riscul. Orice activitate fizică este bună, dar se recomandă 30 de minute de activitate moderată în fiecare zi (mers alert, ciclism, dans, grădinărit, înot).

Menține o greutate corporală normală

Greutatea corporală se menține în limite normale printr-o alimentație corectă și activitate fizică. Mai mult de 10 tipuri de cancer sunt legate de creșterea în greutate și obezitate, inclusiv cancerul de colon.

Renunță la fumat

Persoanele care fumează de mult timp sunt mai predispuse decât persoanele nefumătoare să dezvolte cancerul de colon. Fumatul nu cauzează numai cancer, ci și boli de inimă, accident vascular cerebral, emfizem pulmonar.  

Evită abuzul de alcool

Consumul de alcool este legat de un risc mai mare de cancer de colon. Cel mai bine este să nu consumi deloc alcool. Dar dacă o faci, consumă moderat. 

Asigură un aport suficient de calciu și vitamina D

Se consideră că un aport suficient de calciu și vitamina D reduce riscul de cancer și de alte boli grave (boli de inimă, diabet). Sursele de calciu includ lactatele (cu conținut scăzut de grăsimi). Surse de vitamina D includ ouă, pește gras (ton). 

Aspirina poate fi importantă

Cercetătorii medicali analizează rolul unor medicamente și suplimente în prevenirea cancerului de colon. Se crede, de exemplu, că administrarea de doze mici de aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon la unii adulți, în funcție de vârstă și de factorii de risc. Medicii nu recomandă aspirină și antiinflamatoare nesteroidiene la pacienții cu risc mediu. 

Schimbările din stilul de viață nu sunt întotdeauna ușoare, dar acestea pot reduce riscul pentru multe tipuri de cancer și alte boli grave, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Alți factori de risc pentru cancerul de colon

Cancerul de colon poate fi prevenit, dar există o serie de factori care nu pot fi controlați. Este important să cunoști acești factori și mai mult decât atât, dacă crezi că ești la risc este indicat să discuți cu medicul. Iată factorii de risc de care ar trebui să știi:

  • boala inflamatorie intestinală: persoanele care au boala Crohn, boala colonului iritabil sau colită ulceroasă prezintă un risc mai mare de apariție a cancerului de colon.
  • ereditate: unii pacienți primesc de la părinți unele mutații genetice care au un risc mai mare de risc de colon. 
  • diabetul și rezistența la insulină cresc probabilitatea de apariție a cancerului de colon.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton