Invertor fotovoltaic: dimensionare corectă

 advertising.ringier
.

Cum se dimensionează un invertor solar

Invertorul este adevăratul motor al oricărui sistem fotovoltaic . De fapt, pe lângă garantarea funcționării corecte a sistemului, permite monitorizarea constantă a tuturor diferitelor faze ale producției de energie.

Deoarece prețul unui invertor reprezintă în jur de 10% din costul total al unui sistem, este important să-l alegeți pe cel mai potrivit, precum și să-l protejați de toate posibilele defecțiuni pe care le poate întâlni.

Dar cum să înțelegi pe care să o alegi?

În acest articol vă spunem despre asta, ilustrând care sunt operațiunile necesare pentru a obține dimensionarea corectă a invertorului pentru fiecare tip de sistem.

Invertorul: ce este el și unde este folosit

Înainte de a vorbi despre dimensionarea corectă a acestuia , să aflăm mai multe despre un invertor fotovoltaic.

Acest dispozitiv vă permite să transformați curentul continuu produs de modulele fotovoltaice în curent alternativ , introducându-l în rețeaua electrică casnică și făcându-l utilizabil pentru toți utilizatorii care au nevoie de energie electrică.

Pe lângă această funcție importantă, invertorul este capabil să optimizeze și să maximizeze performanța sistemului și să-l protejeze în caz de defecțiune, scurtcircuit sau supratensiune datorită dispozitivelor speciale.

Există două tipuri diferite de invertoare pe piață: 

  • Monofazate,
  • Trifazate.

Dacă dorești să găsești cele mai bune opțiuni de invertoare pentru a-ți satisface nevoile, apasă aici pentru a accesa o varietate de modele disponibile pe piață și multe altele.

Cum dimensionezi corect un invertor fotovoltaic?

Dimensionarea unui invertor fotovoltaic înseamnă calcularea numărului maxim de module ce pot fi conectate în șiruri (seturi de panouri solare toate conectate în serie) și calcularea numărului maxim de șiruri acceptate.

Pentru a face acest lucru, este necesar să se calculeze suma tensiunilor tuturor modulelor fotovoltaice ale unui singur șir în cele mai proaste condiții, adică când tensiunea va fi maximă și temperatura rece în timpul zilei.

Dar, pe lângă această primă acțiune, este necesar să se procedeze cu anumiți pași care pot varia în funcție de tipul de sistem. Deci, să vedem cum să procedăm cu dimensionarea corectă a invertorului în sistemele conectate la rețea și autonome.

Dimensionarea invertorului pentru sistemul conectat la rețea

Prin rețea conectată înțelegem sistemul fotovoltaic este conectat la rețeaua electrică națională. Energia solară produsă de sistem este disponibilă în interiorul locuinței, în timp ce surplusul poate fi alimentat în rețeaua electrică națională în cazul în care doriți să deveniți prosumator.

Pentru acest tip de sistem, alegerea dimensionării corecte este foarte simplă . Puterea invertorului ales trebuie să fie aceeași cu cea furnizată de panouri, pentru a garanta o funcționare eficientă și sigură.

Acest lucru se datorează faptului că energia produsă de panouri trebuie transformată de către invertor chiar și în prezența vârfurilor de producție din radiația solară puternică, iar alegerea unui invertor subdimensionat ar putea cauza probleme de producție de energie și deteriorarea dispozitivului în sine.

Prin urmare, dacă, de exemplu, sistemul fotovoltaic este de 3 kW vom avea nevoie de un invertor cu 3 sau 3,5 kW de putere.  Dacă această tipologie necesită o procedură simplă, în cazul unui sistem insular va fi necesar să se acorde mai multă atenție.

Dimensionarea invertorului pentru sisteme autonome

Cunoscut și ca off-grid sau stand-alone , acest sistem fotovoltaic nu este conectat la rețeaua electrică națională, iar energia produsă de modulele solare este stocată în baterii speciale , astfel încât să poată fi utilizată atunci când este necesar.

Acesta este un tip de instalație avantajos pentru toate acele locuințe situate în zone greu accesibile și unde este dezavantajoasă din punct de vedere economic să se realizeze o racordare la rețeaua electrică națională.

Dimensionarea invertorului pentru acest tip de sistem trebuie calculată pe baza sarcinii maxime de vârf , termen care indică puterea maximă pe care o poate furniza un invertor pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei de la câteva secunde până la 15 minute).

Acest lucru se datorează faptului că puterea furnizată invertorului de către regulatorul de încărcare (a cărui funcție este de a asigura un curent constant) nu trebuie să fie niciodată mai mică decât puterea absorbită în orice moment de sarcina pe care dorim să o alimentăm. În medie, ar trebui să fie cu aproximativ 25-30% mai mare.

În acest articol am abordat problema dimensionării corecte a invertorului, element fundamental al unui sistem fotovoltaic care caracterizează randamentul acestuia. Cunoașterea modului exact de a proceda este foarte importantă și mai presus de toate necesară.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton