Cum să ai grijă de tine în câțiva pași simpli

 bogdan.galca
.

Iubirea de sine este un subiect foarte dezbătut în zilele noastre. În vremuri în care timpul nu este neapărat un prieten bun, uneori simțim că nu mai putem. Cum trecem prin perioadele dificile, ce facem cu emoțiile care ne învăluie, cum reacționăm în situații stresante, toate acestea sunt întrebări firești la probleme cotidiene normale. Ți-am pregătit câteva idei care să te ajute să îți ordonezi viața mai bine și să începi să înveți cum să ai grijă de tine.

Dezvoltarea personală

Când călătorești cu avionul, mereu ți se spune, prima dată, în situații extreme, să îți pui tu masca de oxigen, să te salvezi pe tine ca să poți fi de folos și celui de lângă tine fie că este copilul, fie părintele tău. Așa este și cu viața de zi cu zi. Ca să poți să fii atentă la nevoile și sentimentele altora, este necesar să ai grijă de tine. Să te preocupe sănătatea ta fizică, emoțională, spirituală și mentală. Poți începe să citești cărți ale autorilor preferați care îți sunt la îndemână, pe hârtie sau în format electronic – Gabor Mate si cartile sale sunt la mare căutare acum. Vei descoperi informații utile care să te ajute să îți acorzi mai multă atenție și să începi să ai grijă mai mare de tine.

Dacă vrei, te poți înscrie și la ateliere create special pentru dezvoltarea ta personală sau la cele de improvizație care te vor ajuta să îți recunoști și să îți exprimi emoțiile. În plus, la astfel de cursuri, te vei conecta cu oameni la fel ca tine.

Ai grijă de sănătatea ta fizică

Poți începe să fii atentă la alimentație. Fă-ți un plan de mese pe care să îl urmezi la început 5 zile, apoi încearcă două săptămâni și tot așa. Dacă nu reușești sngură, apelează la ajutorul unui specialist care să îți creeze o dietă specială pentru tine.

Încearcă să faci cât de puțină mișcare poți. La început, 10-20 de minute în fiecare dimineață, apoi fă-ți un abonament la sală sau la înot. Dacă vrei, îți poți lua și un antrenor personal. Dacă ai un parc în apropiere sau chiar un stadion și îți place să alergi, poți încerca să faci acest lucru. Documentează-te pe net sau cere și aici sfatul unei persoane avizate.

Dacă nu ai cum să faci mișcare într-un ritm alert, atunci fă plimbări lungi, expune-te la lumină naturală cel puțin 20 de minute pe zi. Astfel, ți se va îmbunătăți și starea de spirit.

Un alt aspect relevant pentru sănătatea fizică este somnul. Încearcă să te odihnești minimum 7-8 ore pe noapte. Aerisește-ți camera și încearcă să nu ai mai mult de 20 de grade în interior. Renunță la ecranul telefonului cu cel puțin două ore înainte de culcare și ia cina cu 2-3 ore înainte de a te așeza în pat.

Cum ai grijă de sufletul tău

Sănătatea psihică și spirituală sunt la fel de relevante pentru existența ta, la fel ca și sănătatea fizică.

Ca să te relaxezi, încearcă să faci exerciții de respirație, învață să meditezi sau să faci yoga.

Poți face psihoterapie și poți să îți faci un ritual de rugăciune în fiecare zi. Să îți alegi câteva minute în care să poți fi singură ca să te bucuri de timpul petrecut cu tine. Să îți faci un ceai sau să savurezi o gustare preferată. 

Un ritual stabilit pe care să îl urmezi zi de zi te va ajuta să îți organizezi mai bine timpul și să fii mai eficientă. Încearcă să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, să practici un exercițiu de recunoștință în fiecare dimineață și să îți stabilești agenda. Alege să faci asta o săptămână și vezi ce se întâmplă. Dacă îți place, repetă.

Nu contează cum alegi să ai grijă de tine, important este să începi de undeva cu pași mici. 

Sursa foto:

https://www.pexels.com/

(P) Material publicitar realizat de Curtea Veche

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton