Guatemala - tot ce trebuie să știi despre Guatemala 

 Lupescu Anca
.

Această frumoasă țară din America centrală este plină de arhitectură veche, există multe opțiuni pentru aventuri și peisaje absolut fabuloase. Dacă vrei să te scufunzi în cultura spaniolă și să vizitezi zonele turistice sau mai puțin turistice, Guatemala este perfectă pentru tine. Vei gusta din plin de tot ce înseamnă această țară, de la mâncare fenomenală, activități și o imersiune în felul în care oamenii trăiesc aici.

Cum să ajungi în Guatemala

Guatemala este situată în America Centrală, la sud-est de Mexic, la nord-vest de Honduras şi El Salvador, precum și la vest de Belize. Ajungi aici cu avionul din București sau alte orașe spre Paris, apoi San Jose și apoi Guatemala. Majoritatea zborurilor internaționale vor ajunge la Aeroportul Internațional La Aurora, în afara orașului Ciudad de Guatemala. 

Dacă te afli într-o țară vecină și vrei să ajungi în Guatemala, există multe autobuze turistice care pot fi rezervate.

Cel mai bun moment pentru a călători

Cel mai bun moment pentru a călători în Guatemala este în timpul sezonului uscat, care se desfășoară din noiembrie până în aprilie. Sezonul umed este din mai până în octombrie; în această perioadă plouă cel puțin câteva ore pe zi.

Vaccinuri

Vaccinările recomandate pentru călătoria în Guatemala sunt hepatita A și B, tifosul, febra galbenă, rabia, meningita, poliomielita, ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) și Tdap (tetanos, difterie și tuse convulsivă). 

Verifică întodeauna de două ori la o clinică de boli infecţioase şi medicina călătoriei înainte de a pleca, pentru a te asigura că toate vaccinurile sunt la zi.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Cazare

Hostelurile abundă în locurile populare pentru turiști din Guatemala. Rezervarea în avans este ceva ce trebuie să faci. Poți găsi o cameră într-un hostel cu 50 de euro pe noapte de persoană. 

Din gama medie de cazări, vei găsi camere private la hotel local sau cazări cu 40-70 de euro. Nu vei avea prea mult lux sau confort, dar vei avea o baie privată și un pat. Perfect pentru a te odihni după o zi de umblat și de descoperit Guatemala.

În gama de lux se încadrează hotelurile frumoase, cu piscină și tot confortul. Pentru acestea vei plăti de la 70 de euro în sus. Poți opta pentru micul dejun astfel încât să îți începi ziua cu energie pentru explorarea țării.

Mâncare

Mâncarea din Guatemala este diversă și complet diferită de ce ai mâncat până acum. Iată câteva dintre felurile de mâncare pe care le poți găsi aici.

Chiles Rellenos: Ardei chili umpluți cu orez, brânză, carne și legume și serviți cu tortilla și sos de roșii.

Pui Pepian: Mâncarea națională din Guatemala; puiul pepian este gătit într-un sos picant de dovleac și susan.

Kak’ik: O delicioasă supă tradițională mayașă de curcan cu condimente și ardei iute.

Pupusas: Tortillas groase de porumb umplute cu o varietate de umpluturi (de obicei fasole, brânză și carne de porc) și apoi prăjite.

Ciocolată: Producția de ciocolată este uriașă în Guatemala și este fantastică! Poți degusta ciocolata locală la una dintre numeroasele fabrici de ciocolată.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Transport

Autobuzul local este cea mai ieftină opțiune de transport. Autobuzele sunt viu colorate și sunt greu de ratat! Este o țară care nu se mândrește a fi cel mai sigur loc din lume și nu este exclus să te confrunți cu probleme precum jafuri, așa că ține cont de acest lucru atunci când îți planifici traseul.

Autobuz turistic: Există autobuze turistice care circulă între cele mai multe locații turistice majore din Guatemala. Acestea au de obicei în jur de 12-15 persoane și, în funcție de zi, pot fi pline de oameni! Asigură-te că ajungi devreme pentru un loc decent și rezervă prin intermediul unei companii turistice bune.

Taxi: Taxiurile locale oferă un transport mai ieftin și mai elementar decât mașinile private. Discută prețul în prealabil, mai ales dacă nu există un aparat de taxare.

Lucruri despre Guatemala

Guatemala înseamnă „țara cu mulți copaci'

Experții cred că cuvântul Guatemala derivă din cuvântul indigen Nahuatl „Quahtlemallan”, care înseamnă „țara multor copaci”. Deși este adevărat că țara se mândrește cu multe păduri, mari porțiuni din acestea sunt tăiate din nenumărate motive.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

A fost locuită de 20.000 de ani

Cu mult înainte ca conchistadorii spanioli să ajungă în Guatemala, țara a fost condusă de diverse regate mayașe. Încă mai poți vedea dovezi ale acestor civilizații precolumbiene în peste 5.000 de situri arheologice.

Se vorbesc 22 de limbi

Deși spaniola este limba oficială și cea mai utilă în toată țara, în Guatemala se vorbesc multe alte limbi. Cele 21 de comunități indigene mayașe se mândresc fiecare cu propria lor limbă, iar multe dintre ele sunt încă utilizate pe scară largă în prezent.

CIA a răsturnat un guvern socialist în 1954

Președintele Jacobo Árbenz a fost ales în mod democratic în 1944, dar politicile sale socialiste au atras atenția Statelor Unite. Istoricii au arătat că Agenția Centrală de Informații (CIA) a avut un rol în lovitura de stat din 1954, care a răsturnat guvernul Árbenz și a inaugurat o perioadă de guvernare militară. Războiul civil a izbucnit la doar șase ani după lovitura de stat.

Războiul civil din Guatemala a fost cel mai lung din istoria Americii Latine

Războiul civil a făcut ravagii în Guatemala din 1960 până în 1996, iar efectele sale se resimt și astăzi în întreaga țară. Se estimează că 200.000 de persoane au fost ucise în timpul celor 36 de ani de conflict, ceea ce îl face cel mai lung din istoria Americii Latine.

În această țară se află cel mai adânc lac din America Centrală

Lacul Atitlan, înconjurat de un vulcan, este o bijuterie în coroana industriei turistice din Guatemala, dar este interesant și sub suprafață. Cu o adâncime de 340 de metri, Atitlan este cel mai adânc lac din America Centrală.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Țara găzduiește trei situri din Patrimoniul Mondial UNESCO

Ruinele din Quirigua și orașul Tikal sunt ambele situri UNESCO și reprezintă vizite fantastice pentru oricine este interesat de istoria civilizației mayașe. Antigua Guatemala, orașul colonial care găzduiește o arhitectură pitorească și străzi pietruite, a primit, de asemenea, aceeași distincție.

Guatemala se mândrește cu cel mai înalt vulcan din America Centrală

Într-o regiune în care vulcanii sunt o priveliște obișnuită, Guatemala preia titlul pentru cel mai înalt vulcan din America Centrală. Tajumulco, în nordul țării, în apropiere de granița cu Mexicul, atinge 4.203 metri deasupra nivelului mării.

Cafeaua guatemaleză este consumată în întreaga lume

Cafeaua este cea mai mare industrie din Guatemala și nu ești niciodată departe de o fermă de cafea în regiunile muntoase. Astăzi, cafeaua din Guatemala poate fi găsită în întreaga lume și a devenit faimoasă pentru gustul său deosebit.

Guatemalezii au inventat primul baton de ciocolată din istorie

Cu toții am fi de acord cu poporul Maya care venerează arborele de cacao. Aceștia numeau ciocolata „hrana zeilor”. Și ei cred că ciocolata deține beneficii nutriționale incredibile, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale. Astăzi, Guatemala este un producător și exportator în masă de produse de ciocolată.

Dar nu îți face griji – există încă multă ciocolată de calitate pe care să o savurezi în timp ce te afli aici. Multe dintre cele mai bune locuri se află în magazinele din jurul Antigua. Iar când mergi acolo, nu uita să vizitezi ChocoMuseo, un muzeu care te va învăța despre istoria și valorile sale nutriționale.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Există peste 30 de vulcani în Guatemala

Numărul mare de vulcani din Guatemala este cu siguranță suficient pentru a o pune pe hartă. Dintre aceștia, cel mai notabil vulcan este Tajumulco. Este cel mai înalt vârf din America Centrală, cu o înălțime impresionantă de 4.202 metri. Și din cei peste 30 de vulcani, doar trei sunt activi: Fuego, Pacaya și Santiaguito.

Parcul Național Tikal este primul sit mixt inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO

Parcul Național Tikal și-a câștigat titlul de primul sit mixt al Patrimoniului Mondial UNESCO pentru minunile sale culturale și naturale. Ruinele mayașe de la Tikal sunt înfipte în junglă. De la distanță, le poți vedea ieșind din bolta verde bogată – este uluitor!

Sfaturi utile pentru a merge în Guatemala

Nu uita protecția solară

Arsurile solare reprezintă un risc real dacă petreci timp afară. Unele dintre marile magazine și farmacii vând creme de protecție solară chimice, dar cele mai multe nu au, în general, un SPF mai mare de 25. 

Lucrurile mai puternice și produsele de protecție solară minerale naturale sunt în mod normal disponibile doar în puține magazine de sănătate specializate, cu opțiuni limitate și prețuri mult mai mari. 

Adu-ți haine lejere

Deoarece vremea din Guatemala este în principal caldă și umedă, hainele ușoare care se usucă rapid sunt mai utile decât blugii, care sunt grei, prea călduroși pentru climă și care durează o veșnicie să se usuce. 

Citește și: Rețetă de lapte de bou

Pentru zilele mai răcoroase, un pulover sau o jachetă ușoară este, în general, suficient.

Acoperă-te

Guatemalezii au tendința de a fi religioși: sunt catolici, evanghelici sau, într-o mai mică măsură, sunt adepți ai sistemelor de credință tradiționale mayașe. Această credință adânc înrădăcinată înseamnă, de asemenea, că sunt, în general, mai conservatori din punct de vedere social, în special în comunitățile dominate de mayași. 

Bărbații nu merg fără cămașă decât dacă sunt la plajă. Femeile preferă pantalonii scurți până la genunchi și tricourile supradimensionate în locul costumelor de baie. În marile orașe și în zonele dominate de ladini, oamenii sunt mai deschiși la pantaloni scurți, fuste mai scurte și maiouri. 

Citește și: Lapte de măgăriță.Beneficii și cum se consumă

Cu toate acestea, în comunitățile dominate de mayași, femeile poartă, de obicei, haine tradiționale în public, iar cortes – un articol de îmbrăcăminte purtat pe post de fustă – cade întotdeauna sub genunchi.

Cel mai bine este să te acoperi: pune-ți o cămașă și nu purta nimic mai scurt de jumătatea coapsei. Dacă vizitezi o biserică sau un alt loc spiritual, este respectuos să îți acoperi umerii și brațele. Acest lucru este valabil și pentru bărbați și pentru femei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton