Volodimir Zelenski, discurs după un an de război: "Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre"

 Oana Pantazi
.

Azi s-a împlinit un an de când Rusia a atacat, cu rachete, infrastructura militară și bazele aeriene ucrainene din mai multe zone ale țării, inclusiv lângă Kiev, dar și în zona orașelor Kramatorsk, Dnipro, Harkov, Odesa, Mariupol și Zaporojie. Războiul din Ucraina a făcut mii de victime până acum, dar, în pofida faptului că țara este devastată de război, președintele Volodimir Zelenski este optimist în privința victoriei ucrainenilor în fața agresiunii ruse.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Într-un discurs ținut în fața națiunii ucrainene, în ziua în care s-a împlinit un an de la începerea războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre suferințele prin care a trecut țara de-a lungul acestui an, dar și despre eforturile de a-și păstra independența.

volodimir-zelenski-9-3volodimir-zelenski-9-3

Volodimir Zelenski: „Și anul acesta am rămas invincibili”

Anul trecut, pe 24 februarie, ofensiva rușilor asupra Ucrainei a luat prin surprindere o lume întreagă, iar atunci puțini ar fi crezut că, un an mai târziu, conflictul va fi departe de a se fi încheiat… Atunci, o lume întreagă privea cu durere primele imagini ale războiului și primele victime din rândul civililor. Pe 24 februarie 2023, liderul de la Kiex a ținut un discurs de 15 minute în fața poporului ucrainean, subliniind eforturile, dar și curajul milioanelor de ucraineni care au ales să nu părăsească țara.

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci cel albastru și galben. Nu fugind, ci înfruntând. Rezistă și luptă. A fost un an de durere, credință și unitate. Și anul acesta am rămas invincibili. Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre', a transmis Volodimir Zelenski.

Zelenski a ținut să menționeze și faptul că, în ciuda ofensivei ruse, poporul ucrainean încă rezistă și că, mai mult, are convingerea că vor învinge.

„Acum un an, în această zi, chiar din acest loc, pe la șapte dimineața, v-am adresat o scurtă declarație. A durat doar 67 de secunde. Conținea cele mai importante două lucruri, atunci și acum. Că Rusia a început un război pe scară largă împotriva noastră. Și că suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom învinge pe toți. Pentru că suntem Ucraina!', a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean le-a reamintit tuturor despre predicția că țara lui nu va mai exista în 72 de ore, însă, iată, Ucraina a supraviețuit un an și continuă să lupte.

„Și ne-am luptat. Și am luptat cu înverșunare pentru fiecare zi. Și am îndurat a doua zi. Și apoi a treia. Trei zile au prezis că vor dura luptele. Au amenințat că în 72 de ore nu vom exista. Dar am supraviețuit celei de-a patra zile. Și apoi a cincea. Și astăzi, rezistăm de un an. Și încă știm: pentru fiecare mâine merită să lupți!', a continuat Zelenski.

„Lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina”

„Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea. Sunt mii de cuvinte pentru a o dovedi, dar ajung doar câteva”, a continuat Zelenski, citat de AFP.

Citește și: Ultimul mesaj transmis de Mircea Geoană, oficial NATO: „Războiul din Ucraina intră într-o fază mai complicată și mai sângeroasă”

Citește și: Ucraina nu va accepta nicio pierdere teritorială în contextul războiului cu Rusia: „Vom lupta împotriva oricărui scenariu posibil

Citește și: Zelenski este pregătit pentru o întâlnire cu Vladimir Putin:Demnitatea noastră nu va salva vieți

„Lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina. Sunt noii eroi. Apărătorii Kievului, apărătorii Azovstalului. Harkov, Cernigău, Mariupol, Herson, Nikolaev, Gostomel, Volnovaha, Bucea, Irpin, Ohtirka. Oraşe Eroice. Capitale ale invincibilităţii”, a continuat preşedintele ucrainean.

„Nu ne vom odihni niciodată până când criminalii ruși se confruntă cu pedeapsa meritată”

În finalul discursului, președintele ucrainean a vorbit despre pierderile suferite de poporul său, despre ororile războiului, dar a subliniat faptul că nu au fost învinși și că vor face tot ce le stă în putință pentru a ieși victorioși din această înfruntare.

„Războiul a produs durere pentru tot poporul, iar „fiecare ucrainean a pierdut pe cineva în ultimul an. Un tată, un fiu, un frate, o mamă, o fiică, o soră. O persoană iubită. Un prieten apropiat, coleg, vecin, cunoștință. Nu îi vom uita niciodată. Nu vom ierta niciodată asta. Nu ne vom odihni niciodată până când criminalii ruși se confruntă cu pedeapsa meritată. Pedeapsa Tribunalului Internațional, judecata lui Dumnezeu, judecata războinicilor noștri sau toate împreună.

A fost un an de rezistență. Un an de griji. Un an de vitejie. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an de unitate. Anul invincibilității. Anul furios al invincibilității. Principalul său rezultat este că am îndurat. Nu am fost învinși. Și vom face totul pentru a câștiga anul acesta!”, și-a încheiat Volodimir Zelenski discursul.

Foto: Hepta, Profimedia


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton