Sfânta Sofia - tradiții și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Sfânta Muceniță Sofia se sărbătorește în fiecare an pe 17 septembrie. Originea numelui Sofia provine din limba grecească, mai exact de la Sophie care înseamnă înțelepciune. Dar cine a fost Sfânta Sofia? În timpul domniei împăratului roman Hadrian, o văduvă de origine italiană, Sofia, al cărei nume înseamnă înțelepciune, trăia la Roma. Era creștină și, în conformitate cu numele ei, a trăit cu înțelepciune. 

Despre Sfânta Sofia

Sfânta Sofia mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Sofia Mărturisitoarea sau Înțelepciunea. S-a născut în Italia și este cunoscută mai ales pentru că a avut trei fiice pe care le-a numit după virtuțile Credință, Speranță și Iubire. 

În timpul domniei lui Hadrian, fiicele ei tinere au fost duse în fața lui Hadrian și li s-a cerut să se închine unui alt Dumnezeu. Ea le-a încurajat să rămână neclintite în credința lor.

Ele și-au păstrat calmul și, una câte una, au fost duse să fie torturate. După ce au ieșit nevătămate din smoală și cuptoare fierbinți, au fost decapitate. 

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

Sfânta Sofia a murit după trei zile de rugăciune la mormintele lor. Capitala Bulgariei a fost numită ulterior după biserica ei, în amintirea ei.

Imaginile cu Sfânta Sofia o arată adesea pe ea și pe cele trei fiice ale sale ținând cruci.

Viața Sfintei Sofia

Sofia, în timp ce trăia într-o căsătorie onorabilă, a născut trei fiice, pe care le-a numit după cele trei mari virtuți. Prima s-a numit Credință, a doua Speranță și a treia Iubire.

La scurt timp după nașterea celor trei fiice ale sale, Sofia a rămas văduvă. Trăind cu evlavie, ea l-a mulțumit pe Dumnezeu prin rugăciune, post și milostenie. 

Și-a crescut cele trei fiice într-un mod potrivit unei mame înțelepte, astfel încât ele, purtând numele unor virtuți, să dobândească cu adevărat acele trăsături, ale căror nume le purtau. 

Pe măsură ce se maturizau, ele creșteau în virtute și învățau bine cărțile profeților și ale apostolilor. S-au obișnuit să asculte cuvintele învățătorilor lor și se ocupau cu seriozitate de lectura spirituală, de rugăciune și de treburile casnice. Mai mult, se supuneau în toate lucrurile mamei lor sfinte, care era plină de înțelepciune divină. Astfel, mergând din putere în putere, au avut succes în toate lucrurile. Întrucât erau extrem de frumoase și desăvârșite în înțelepciune, ochii tuturor erau curând ațintiți asupra lor.

Cele trei surori – fiicele Sfintei Sofia

În toată Roma s-a răspândit vestea despre înțelepciunea și frumusețea celor trei surori și chiar și eparhul Antioh a dorit să le vadă. Când au fost aduse în fața lui, Antioh a aflat că erau creștine, căci nu-și ascundeau credința în Hristos. 

Nădăjduind în Hristos, ele nu se îndoiau și nu șovăiau în dragostea lor pentru El, ci înainte de toate îl slăveau pe Hristos, arătând dispreț față de idoli, urâți de Dumnezeu.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Antioh a relatat toate aceste lucruri împăratului Hadrian, care și-a trimis imediat slujitorii să le aducă pe fecioare în fața lui. 

Când servitorii au ajuns la casa Sofiei, au găsit-o pe mamă ocupată cu instruirea fiicelor sale. Ei i-au spus că trebuia să vină, împreună cu fiicele ei, la împărat. Dându-și seama de scopul acestei chemări, ele s-au ridicat să se roage și au spus: 

„O, Dumnezeule Atotputernic, fă cu noi după sfânta Ta voință și nu ne părăsi, ci mai degrabă dă-ne ajutorul Tău cel sfânt, pentru ca inimile noastre să nu fie înspăimântate de mândrul torționar, să nu fim îngrozite de chinurile lui înfricoșătoare și nici terorizate de moartea amară și ca nimic să nu ne despartă de Tine, Dumnezeul nostru”.

După ce s-au rugat și s-au închinat înaintea lui Dumnezeu, toate cele patru martire, mama și fiicele ei, s-au luat una pe alta de mână, formând ca o ghirlandă împletită. 

Au plecat, privind adesea spre ceruri, încredințându-se cu suspine și rugăciuni tăcute ajutorului Celui Care ne-a poruncit să nu ne temem de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. 

Când au ajuns la palatul împăratului, s-au însemnat cu semnul crucii și au spus: „Ajută-ne, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, pentru slava sfântului Tău nume!”.

Apoi au fost conduse în fața împăratului, care stătea mândru pe tronul său. Ei i-au adus cinstea cuvenită, dar au stat în fața lui fără teamă, cu fețele lor radiante, cu inimile lor neclintite, cu ochii lor care îi priveau cu bucurie pe toți, ca și cum ar fi fost chemați la un banchet. Atât de mare era bucuria cu care veneau să sufere chinuri pentru Domnul lor!

Torturate pentru credința lor

Văzând chipurile lor onorabile, frumoase și neînfricate, împăratul a întrebat-o pe mama lor cu privire la neamul, numele și credința lor. Ea, fiind foarte înțeleaptă, a răspuns cu atâta sagacitate încât toți au fost uimiți de prudența ei. 

După ce a vorbit doar pe scurt despre ascendența și numele fecioarelor, a început să vorbească despre Cel pe care L-a mărturisit și în fața Căruia orice genunchi trebuie să se plece.

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

După ce și-a mărturisit credința în Hristos Isus, Fiul lui Dumnezeu, ea s-a numit pe sine însăși roaba Lui și a dat laudă numelui Său. „Sunt o creștină”, a spus ea, „și în acest nume onorabil mă bucur”. Ea a adăugat că și-a logodit fiicele cu Hristos pentru ca ele să-și păstreze castitatea pentru Mirele incoruptibil, Fiul lui Dumnezeu.

Împăratul, văzând că Sofia era o femeie înțeleaptă, nu a dorit în acel moment să vorbească mai departe cu ea sau să o judece. A lăsat deoparte problema pentru o vreme și i-a trimis pe toți cei patru martiri la o anumită nobilă pe nume Palladia, pe care a însărcinat-o să vegheze asupra lor și să îi prezinte a treia zi pentru a fi judecați.

Rămânând în casa Palladiei, Sofia a avut timp suficient pentru a-și instrui copiii. Ea le-a confirmat în credință zi și noapte, învățându-le cu cuvinte inspirate de Dumnezeu.

După ce au ascultat cu compasiune cuvintele mamei lor, fiicele au fost lovite în inimă și s-au bucurat în duh, așteptând momentul martiriului lor ca și cum ar fi fost ceasul nunții lor. 

Fiind ramurile sfinte ale unei rădăcini sfinte, ele doreau din toată inima ceea ce mama lor cea mai înțeleaptă, Sofia, le învățase.

Au păstrat cuvintele ei în inimile lor și s-au pregătit pentru concursul martirajului ca și cum ar fi trebuit să intre într-o cameră de nuntă.

Au fost torturate cu smoală și puse în cuptoare fierbinți, iar văzând că au ieșit nevătămate, au fost decapitate.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

Au supus-o pe Sfânta Sofia la o altă tortură cumplită: mama a fost obligată să privească suferința fiicelor sale. Ea a dat dovadă de un curaj neclintit și și-a îndemnat fiicele să-și îndure chinurile de dragul Mirelui Ceresc. Toate cele trei fecioare au fost decapitate și, cu bucurie, și-au îndoit gâtul sub sabie.

Pentru a intensifica suferința interioară a Sfintei Sofia, împăratul i-a permis să ia trupurile fiicelor sale. 

Le-a așezat rămășițele în sicrie și le-a încărcat într-o căruță. A condus dincolo de limitele orașului și le-a îngropat cu respect pe un deal înalt. Sfânta Sofia a stat acolo lângă mormintele fiicelor sale timp de trei zile și, în cele din urmă, și-a dat sufletul Domnului. 

Chiar dacă nu a suferit pentru Hristos în carne și oase, nu a fost lipsită de coroana de martir. În schimb, ea a suferit în inima ei. Credincioșii i-au îngropat trupul acolo, alături de fiicele ei.

Moaștele sfinților martiri se odihnesc la El’zasa, în biserica din Esho, din anul 777.

Semnificația sărbătorii. Tradiții și obiceiuri

Sfânta Sofia, pomenită pe 17 septembrie, este ocrotitoarea mamelor de fete și a fiicelor lor.

Pe când fiicele ei au fost decapitate, Pistis avea 12 ani, Elpis avea 10 ani și Agapia doar 9 ani.

În această zi, creștinii reflectă la sacrificiile făcute de părinți pentru copiii lor. 

Citește și: Ziua Universală a Iei.Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri 

Deși obiceiurile și tradițiile nu sunt foarte bine înrădăcinate, cei mai mulți creștini merg la biserică pentru slujba de Sfânta Sofia.

Este un moment în care părinții își prețuiesc cu atât mai multe fiicele și sunt datori să le insufle credința și iubirea de Dumnezeu. 

De altfel, în această zi sunt sărbătorite fetele cu numele Sofia, un nume care a redevenit recent la modă și foarte popular pentru proaspetele mămici.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton