Reguli de bună purtare la restaurant 

 Lupescu Anca
.

Indiferent de locul în care mănânci este important să respecți câteva reguli de bună purtare, mai ales la restaurant. Chiar și atunci când iei masa împreună cu familia, vei dori să dai un exemplu copiilor, așa că aceste reguli sunt de bază.

Mese în oraș

Deși mesele în oraș au devenit mai dezinvolte, încă nu este acceptabil să vorbești cu gura plină de mâncare, să stai pe masa cu coatele sau să interferezi cu experiențele celorlalți prin afișarea unei etichete necorespunzătoare. Este important să respecți anumite reguli de bune maniere atât în mediile formale, cât și în restaurantele fast-food.

Învață noțiunile de bază ale manierelor la masă

Manierele la masă sunt importante atât în situațiile profesionale, cât și în cele sociale, așa că este o idee bună să cunoști câteva noțiuni de bază. Pot exista unele mici variații, în funcție de mediu, dar principiile de bază sunt aceleași. Așadar, dacă te afli la o cină, acordă o atenție deosebită gazdei și respectă-i dorințele.

Citește și: Rețetă de ardei iute murat

Reguli de bună purtare la cină – Dacă ești invitat la cineva acasă

Dacă ești invitat să iei cina cu cineva, este întotdeauna o idee bună să răspunzi, chiar dacă nu ți se cere o confirmare. Acest lucru ajută la planificare. Nu întreba dacă poți aduce oaspeți în plus dacă invitația nu face această ofertă. 

Cu toate acestea, dacă familia ta este invitată la cină acasă la cineva, este în regulă să întrebi dacă copiii tăi sunt incluși. Dacă sunt, asigură-te că aceștia cunosc bunele maniere înainte de a merge.

Cadou

Atunci când iei masa acasă la un prieten, este o idee bună să aduci un cadou. Nu te aștepta ca darul să fie folosit în timpul mesei. 

Majoritatea petrecerilor la cină au meniuri atent planificate, iar cadoul tău s-ar putea să nu se potrivească cu masa.

Cum să începi

Unele cine sunt formale și au cartonașe cu locurile unde gazda sau gazda dorește să te așezi. În caz contrar, întreabă dacă există preferințe privind locurile. 

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

Așteaptă până când gazda se așează înainte de a te așeza. În unele culturi, se va rosti o binecuvântare. Chiar dacă nu urmezi credințele rugăciunii, arată respect și păstrează tăcerea. Dacă gazda oferă un toast, ridică paharul. Nu este necesar să ciocnești' paharul altcuiva.

Șervețelul

De îndată ce te așezi, întoarce-te către gazdă așteaptă ca ea să dea semnalul pentru a începe să mănânci. Odată ce gazda își desfășoară șervețelul, trebuie să îți iei șervețelul de pe masă sau din farfurie și să îl pui în poală.

Păstrează șervețelul în poală până când ai terminat de mâncat. Dacă trebuie să te ridici în orice moment în timpul mesei și intenționezi să te întorci, așează șervețelul de o parte și de alta a farfuriei. După ce ai terminat, așează șervețelul pe masă, în stânga farfuriei.

Când să mănânci

Dacă mănânci în oraș, trebuie să aștepți până când toți membrii grupului au fost serviți înainte de a ridica furculița. La o cină privată, observă gazda și ridică furculița atunci când aceasta o face. Cu toate acestea, dacă te afli la un bufet, poți începe atunci când sunt și alte persoane așezate la masa ta.

Rețetă de salată de broccoli cu bacon

Tacâmurile 

Una dintre cele mai frecvente probleme care îi încurcă pe oameni este ce tacâmuri să folosească pentru fiecare fel de mâncare. O regulă tipică este să începi cu ustensila care este cea mai îndepărtată de farfurie și să te îndrepți spre centrul tacâmului.

Dacă vezi că gazda face ceva diferit, poți să-i urmezi exemplul.

Reguli de bună purtare la restaurant 

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este că nu trebuie să atragi niciodată atenția asupra ta prin încălcarea flagrantă a regulilor stabilite de societate.

Iată câteva reguli esențiale de etichetă la masă pe care ar trebui să le respecți:

Închide telefonul mobil înainte de a te așeza. Este nepoliticos să vorbești la telefon sau să trimiți mesaje text în timp ce te afli în compania altora.

Nu vorbi niciodată atunci când ai mâncare în gură. Este pur și simplu scârbos. Chiar dacă cineva îți pune o întrebare, așteaptă până când înghiți înainte de a răspunde.

Gustă-ți mâncarea înainte de a adăuga sare, piper sau alte condimente. A face altfel poate fi o insultă și chiar ceva privit rău la un restaurant luxos. Dacă iei masa cu un potențial angajator, persoana respectivă te poate percepe ca pe cineva care acționează fără să cunoască faptele.

Nu tăia toată mâncarea înainte de a începe să mănânci. Taie una sau două îmbucături pe rând.

Nu sufla niciodată în mâncare. Dacă este fierbinte, așteaptă câteva minute pentru ca aceasta să se răcească.

Dacă bei dintr-un pahar cu picior, ține-l de picior.

Rupe pâinea în bucăți de mărimea unei mușcături și unge doar câte o singură bucată pe rând.

Încearcă cel puțin una sau două îmbucături din tot ce ai în farfurie, cu excepția cazului în care ești alergic la anumite produse.

Folosește ustensilele pentru a mânca, nu pentru a gesticula.

Citește și: Rețetă de chiftele din piure de cartofi.Ușor de preparat

Ține-ți coatele departe de masă. Sprijină-ți mâna pe care nu o folosești în poală.

Mănâncă încet ca să termini în același timp cu toată lumea. Nu te servi de la alții din farfurie.

Așteaptă ca toată lumea să fie servită, înainte de a începe să mănânci. 

Nu comenta negativ preparatele pe care alții le comandă.

Evită să râgâi sau să scoți alte sunete nepoliticoase la masă.

Dacă verși ceva la restaurant, fă semn unuia dintre chelneri să te ajute. 

Când termina de mâncat, lasă ustensilele pe farfurie sau în castron.

Nu folosi niciodată o scobitoare sau ața dentară la masă.

Nu îți împrospăta restul machiajului la masă. 

Citește și: Mâncare de vară.Rețetă de salată de paste cu pește

După masă

După ce ai terminat de mâncat, împăturește parțial șervețelul și așează-l în stânga farfuriei. Așteaptă până când toată lumea a terminat, înainte să ceri desert sau să te ridici de la masă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton