Piramida alimentelor. Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm

 Lupescu Anca
.

Ce este piramida alimentelor și care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm? O dietă echilibrată este cheia pentru a rămâne sănătoși. Cerealele ar trebui să fie luate ca sursă alimentară principală. 

Ce este piramida alimentelor

Piramida alimentelor este o reprezentare vizuală a modului în care diferite alimente și băuturi contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată. Piramida alimentelor oferă persoanelor flexibilitatea de a alege alimente și băuturi din fiecare raft în funcție de preferințele lor alimentare. Aceasta organizează alimentele și băuturile în 5 rânduri principale, începând cu cel mai important rând de jos.

Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație

Rândul 1: Legume, salată și fructe (cel puțin 5 până la 7 porții pe zi). Bazează-ți mesele pe acestea și bucură-te de o varietate de culori. Mai mult este mai bine. Limitează sucurile de fructe la cele neîndulcite, o dată pe zi.

Rândul 2: Cereale și pâine integrală, cartofi, paste făinoase și orez (3-5 porții pe zi, până la 7 pentru băieții adolescenți și bărbații de 19-50 de ani). Cerealele integrale și cerealele cu cereale integrale sunt cele mai bune.

Rândul 3: Lapte, iaurt și brânză (3 porții pe zi și 5 de la 9 la 18 ani) Alege varietăți cu conținut redus de grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. Alege laptele și iaurtul cu conținut scăzut de grăsime mai des decât brânza. Savurează brânza în cantități mici.

Rândul 4: Carne, păsări de curte, pește, ouă, fasole și nuci (2 porții pe zi) Alege carne slabă, păsări de curte (fără piele) și pește. Consumă pește gras de până la două ori pe săptămână. Alege ouă, fasole și nuci. Limitează carnea sărată procesată, cum ar fi cârnații, șunca și mezelurile.

Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani

Rândul 5: Grăsimi, creme tartinabile și uleiuri (În cantități foarte mici) Folosește cât mai puțin posibil. Alege produse tartinabile mono sau polinesaturate cu conținut redus de grăsimi sau ușoare. 

Alegeți uleiuri de rapiță, de măsline, de canola, de floarea-soarelui sau de porumb. Limitează maioneza și dressing-urile pentru salată, deoarece acestea conțin, de asemenea, ulei. Gătește întotdeauna cu cât mai puțină grăsime sau ulei posibil – la grătar, la cuptor, la aburi, la fiert sau la prăjit.

Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată

Rândul de sus: Piramida alimentară revizuită separă rândul superior de restul piramidei. Rândul de sus include alimente și băuturi bogate în grăsimi, zahăr și sare. Acestea nu sunt necesare pentru o stare de sănătate bună și nu ar trebui consumate în fiecare zi. Cantități foarte mici, o dată sau de maximum două ori pe săptămână, sunt suficiente.

Utilizarea piramidei alimentare

Piramida alimentelor arată ce cantitate din ceea ce mănânci în general ar trebui să provină din fiecare rând pentru a obține o dietă sănătoasă și echilibrată. Forma Piramidei alimentare arată tipurile de alimente și băuturi pe care oamenii trebuie să le consume cel mai mult pentru o alimentație sănătoasă. Este împărțită în șase rânduri și fiecare dintre ele oferă gama de nutrienți și energie necesară pentru o stare de sănătate bună.

Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt

O alimentație sănătoasă constă în a alege cantitățile potrivite din fiecare raft.

Respectarea piramidei alimentare nu înseamnă că trebuie să obții un echilibru la fiecare masă, ci să urmărești să obțini un echilibru corect pe parcursul zilei și al săptămânii. Schimbările mici pot face o mare diferență.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi alimente care scad tensiunea arterială!

Citeşte şi despre alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton