Patru metode de a-ți proteja eficient vederea

 bogdan.galca
.

Potrivit specialiștilor, miopia este o boală care atinge din ce în ce mai multe persoane. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New South Wales, Australia, și publicat în revista specializată Ophthalmology arată că, până în 2050, aproape 50% din populația lumii va suferi de miopie. Și, mai grav, aproape un miliard de oameni ar putea avea un risc crescut de a orbi. Miopia va deveni astfel principala cauză a orbirii la nivel mondial.

Țările dezvoltate sunt cele mai afectate de acest fenomen ale cărui cauze sunt lipsa luminii naturale și timpul crescut petrecut în fața ecranelor. Lumea modernă – cu factori precum poluarea și utilizarea în mod greșit a ecranelor – constituie o provocare pentru ochii noștri și depinde doar de noi să-i protejăm pentru ca aceștia să fie sănătoși cât mai mult timp. Există metode naturale pe care poți să le folosești pentru a-ți proteja ochii.

Miopia este o patologie oculară

Dacă te întrebi ce este miopia, trebuie să știi că aceasta este o boală a ochilor care face dificilă vederea la distanță. Este cea mai frecventă tulburare vizuală, aproape 30% din populație suferind de miopie. Boala este adesea detectată în timpul școlii, între 7 și 12 ani: un copil care vede foarte prost de la distanță nu va putea citi ceea ce este scris pe tablă. La adulți apar simptome precum vedere încețoșată, dureri de cap, sensibilitate la lumină, probleme în a conduce mașina, în special noaptea, deoarece descifrarea semnelor de circulație este dificilă. În 80% din cazuri, astigmatismul este asociat cu miopia. Cauzele miopiei sunt atât genetice – copilul cu părinți miopi are un risc mai mare de a dezvolta boala -, cât și de mediu: un deficit de vitamine D, E și A, expunere prelungită la ecrane, excesul de lumină sau, dimpotrivă, lipsa luminii naturale etc. 

Cum poți să protejezi vederea

Anumite reflexe și atitudini pot preveni această tulburare de vedere: 

  • Antioxidanții din meniu – pentru a combate bolile retinei, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, dar și pentru a limita efectele acestora odată ce apar, dieta este importantă. Diverse studii au demonstrat importanța consumului de antioxidanți, acizi grași Omega 3, vitaminele C și E, oligoelementele precum cuprul și zincul și diferiți pigmenți maculari, în special luteină și zeaxantină. În mod concret, mizează pe uleiurile bogate în Omega 3 (nuci, in etc.), pește gras, fructe și legume, mai ales cu frunze verzi, gălbenuș de ou, fructe de mare și limitează consumul de acizi grași Omega 6 (prezenți în cantitate mare, de exemplu, în mezeluri). 
  • Ecranele – în afară de problema luminii albastre, lucrul de aproape, de la o distanță mai mică de 40 cm, accelerează dezvoltarea miopiei. Specialiștii recomandă activitățile în aer liber pentru a limita miopia, mai ales în cazul copiilor și tinerilor. Dacă lucrezi mult pe calculator, fă pauze regulate și clipește des, altfel riști să ai ochii uscați, cu senzații de furnicături, de nisip sub pleoape și cu lăcrimare. Lacrimile artificiale sunt recomandate pentru a umezi ochii, iar ochelarii cu filtru de lumină albastră pot fi de asemenea utili.
  • Soarele – este binecunoscut faptul că nu trebuie să privim direct spre soare, dar nu respectăm întotdeauna acest sfat. Lumina emisă de soare are o energie foarte mare, care este dăunătoare ochilor. Folosește o pereche de ochelari de soare de bună calitate, cu un indice de protecție ridicat. 
  • Stilul de viață – tutunul este dăunător în general, dar mai ales pentru ochi, lucru valabil și pentru alcool. Totuși, vinul roșu, consumat în cantitate mică (un pahar zilnic maximum), poate fi util, pentru conținutul de polifenoli. Diabetul și hipertensiunea arterială sunt un factor de risc major pentru retinopatia diabetică, precum și pentru cataractă. 

Se recomandă controale regulate la oftalmolog, la fiecare 2-3 ani în cazul copiilor (mai mult dacă se remarcă o oboseală a ochilor, scăderea rezultatelor școlare etc.), la fiecare 10 ani între 20 și 40 de ani, la 2-3 ani până la 50 de ani și mai frecvent ulterior. Desigur, aceste termene nu sunt valabile în cazul unei persoane care a fost diagnosticată deja cu o tulburare a ochilor. În acest caz, medicul va stabili frecvența controalelor.

Sursa foto: Unsplash

(P) Material publicitar realizat împreună cu Optiblu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton