Care este diferența dintre salariul brut și salariul net. Ce taxe se plătesc la stat 

 Lupescu Anca
.

Care este diferența dintre salariul brut și salariul net? Probabil ai văzut că atunci când semnezi un contract de muncă, suma care apare în acte este mai mare decât suma pe care o vezi lună de lună în cont. Asta se întâmplă pentru că firmele au obligația de a plăti taxe pentru salariul pe care ți-l oferă, așa că suma pe care o primești este ce rămâne după plata acestor taxe.

Care este diferența dintre salariul brut și salariul net

Cunoașterea diferenței dintre salariul brut și cel net are un impact asupra salariilor angajaților, reținerilor salariale, evidenței și chiar asupra legilor angajatorului.

Atât salariul brut, cât și cel net se referă la ceea ce câștigă angajatul pentru munca depusă în cadrul companiei. Dar, diferența dintre salariul brut și cel net se reduce la momentul în care sunt reținute taxele de către angajator.

Solstițiul de iarnă 2022 – pe ce dată are loc

Salariul net este ceea ce rămâne după ce angajatorul a plătit taxele. Salariul net al unui angajat poate fi semnificativ mai mic decât salariul brut din cauza deducerilor salariale obligatorii și voluntare.

Salariul minim pe economie, în 2022

Salariul brut minim pe economie în 2022 este de 2.550 de lei pe lună, pentru 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Salariul brut

Salariul brut este suma totală pe care un angajat o obține în urma prestării de servicii. Această sumă nu înseamnă venitul total pe care îl obține angajatul.

Companiile trebuie să determine salariul brut, deducerile și salariul net al unui angajat în fiecare perioadă de plată. Frecvențele comune de plată includ săptămânal, bisăptămânal, semestrial și lunar. Poți calcula chiar și salariul anual brut și net al unui angajat.

Salariul net

Trebuie să știi salariul brut al unui angajat pentru a calcula salariul net. Pentru a afla salariul net, scade deducerile din salariul brut al angajatului.

Întotdeauna, salariul net va fi mai mic decât salariul brut, pentru că salariul net este ce rămâne după taxe și deduceri. 

Citeşte şi: Câte zile are postul Crăciunului și de ce se ține zi de post negru în Ajunul Crăciunului

Salariul net (adică fără contribuții la asigurările sociale) este salariul pe care îl primește efectiv angajatul înainte de a i se reține impozitul pe venit. 

Acesta se obține prin deducerea din salariul brut a contribuțiilor de asigurări sociale ale angajatului.

Deduceri din salariu

Deducerile din salariul brut pot fi diferite în funcție de țară și companie. Cele mai frecvente deduceri:

Impozite. Acestea sunt obligatorii și se bazează pe sistemul de impozitare al guvernului. Suma este dedusă la sursă din salariul tău brut. 

Contribuțiile la pensie. Aceștia sunt banii care intră în pensia ta – de obicei, un procent din salariul tău brut. Cele mai multe țări deduc un anumit procent din salariul tău pentru a contribui la pensia de stat, iar unele oferă opțiunea de a contribui în plus la o pensie privată sau de companie. 

Stimulente. Acestea pot fi pe termen lung sau scurt. De exemplu, un stimulent pe termen scurt ar putea fi un bonus plătit în același an, după atingerea anumitor obiective. Un stimulent pe termen lung ar putea fi un bonus de 3 până la 5 ani plătit în numerar, în acțiuni sau în acțiuni ale companiei. Este important de reținut că aceste bonusuri sunt considerate venituri impozabile.

Asigurări. Asigurarea de sănătate face probabil parte din pachetul de beneficii și, prin urmare, este dedusă din salariul tău. Suma depinde de locul în care lucrezi și de sistemul de asigurări de sănătate din țară. 

Citește și: Rețete cu spanac.Cele mai creative feluri de mâncare

De obicei, primele de asigurare sunt scăzute din venitul tău înainte de impozitare.

Ce taxe se plătesc la stat?

Probabil ai văzut că suma de pe contract e aproape dublă față de salariul pe care îl iei în mână, adică salariul net. Asta pentru că salariul brut este suma pe care o primești înainte de taxe. 

Astfel, peste 40% din salariul brut se duce la bugetul de stat. Deducerile din salariul brut sunt: 10% pentru asigurări sociale de sănătate (CASS), 25% pentru asigurări sociale, contribuția la pensie (CAS), 10% impozit pe venit. 

Angajatorii plătesc și ei o contribuție la stat – Contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25%. Aceasta se plătește de angajator pe lângă salariul brut plătit angajatului. 

Statul român oferă o deducere personală lunară pentru angajații care au persoane în întreținere și venituri mici. 

În România, salariul minim brut pe economie este de 2.550 de lei pentru program normal de muncă, din care 255 de lei merg la CASS, 638 de lei merg la CAS și 133 de lei merg la impozitul pe venit. 

Adică, din 2.550 de lei, statul încasează 1.026 lei, iar angajatul rămâne cu 1.524 de lei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton