Ce trebuie să știi înainte de a adopta o pisică

 bogdan.galca
.

Te gândești de ceva timp să adopți o pisică, dar nu știi dacă ești 100% pregătit pentru asta? Mulți iubitori de animale trec prin această dilemă, neștiind când este momentul oportun pentru a aduce în familia lor un membru blănos și prietenos. Dacă încă ai întrebări legate de acest subiect, este bine să știi că orice animal de companie este o binecuvântare, atât timp cât ești dispus să împarți locuinţa cu el, să îi oferi timp și afecțiune și să îți asumi schimbările care vor apărea odată cu venirea lui. Iată, în continuare, câteva lucruri de care trebuie să fii conștient înainte de a adopta ghemotocul jucăuș:  

Pisica are nouă vieți  

Este evident că nu sunt chiar nouă, dar cei 15-17 ani, cât poate trăi o pisică pot fi considerați „nouă vieți' în lumea lor necuvântătoare. Trebuie să fii conștient că relația cu noul membru al familiei nu este una „de-o vară', ci una asumată, pe termen lung. În tot acest timp, pisica va fi dependentă de atenția, îngrijirea și dragostea ta. Însă le va răsplăti pe toate acestea pe măsură, oferindu-ți tot felul de momente haioase în care va avea chef de joacă, de răsfăț, de smotocit. Programul tău se poate schimba și el, în special când vine vorba despre concedii. Trebuie să știi din timp cu cine îl lași pe micuț în zilele în care cei lipsi de acasă.  De asemenea, este bine fie să îl obișnuiești de mic cu deplasările, fie să ai în permanență un prieten, vecin, rudă care să îți țină locul atunci când pleci în concedii. 

Asigură-te că îți poți lua angajamentul pe termen lung 

Este adevărat că, în fața atâtor poze și filmulețe distribuie pe Instagram, Youtube sau Facebook,  cu greu rezistăm să nu adoptăm un pui de pisică chiar astăzi. Totuși, în ciuda impulsului de moment, merită să ținem cont de angajamentele pe care trebuie să ni le luăm înainte de a aduce noul membru al familiei acasă: 

  • Trebuie să îi oferi zilnic hrana și apa necesare; 
  • Trebuie să petreci timp cu el. Nu uita de joacă! 
  • Trebuie să îl vaccinezi; 
  • Trebuie să iei în considerare sterilizarea.

De asemenea, este bine să cumperi din timp tot ceea ce îi trebuie pisicii tale, astfel încât, atunci când o aduci în noua sa locuință, să aibă deja hrana pisici pregătită, bolurile pentru apă, litiera, coșulețul în care doarme, cutia de transport, jucăriile și tot ce mai este necesar pentru a se putea integra rapid în noul ei spațiu. 

Ia în calcul toate provocările

Așa cum spuneam și la început, adopția unei pisici vine cu o serie de schimbări de care trebuie să fii conștient, cum ar fi: 

  • Pregătește-te ca orele tale de somn să fie altfel ca până acum sau să fii trezit peste noapte, pentru că prietenului tău blănos i s-a părut amuzant să dea jos vaza de pe masă. Nu e exclus nici să primești deșteptarea la ora cinci dimineața, pentru că micul răsfățat își dorește micul dejun;
  • Nu te supăra dacă prietenul patruped începe să își ascultă gheruțele în mobila ta cea nouă; 
  • Să nu uităm de păr și de faptul că va trebui să faci curățenie mult mai des decât faci acum; 
  • Costurile trebuie adăugate și ele pe lista de cheltuieli lunare și acestea variază în funcție de rasa, vârsta, metabolismul, starea de sănătate a pisicii. 

Vezi cum scapi de parul de pisica de pe haine!

Nu uita de beneficii 

Este bine ca, înainte de a adopta un animal de companie, să întrebi și alți stăpâni ce presupune creșterea unui patruped prietenos. Cât timp investesc, ce sumă de bani, cât de des își permit să plece de acasă, ce fac cu pisica atunci când merg în concedii, cu cine o lasă, la ce oră îi trezește, care sunt toate aspectele mai puțin plăcute pe care nu le putem vedea din pozele și filmulețele de pe internet. Dacă, în ciuda provocărilor existente, încă vrei să apopți o pisică  și știi că dorința ta de a avea una este mult mai mare decât efortul pe care îl vei depune îngrijind-o, înseamnă că merită să faci acest pas. Atât timp cât îți asumi toate riscurile, poți spune „bun venit' unei noi relații. 

Cu siguranță, lecțiile aduse și momentele amuzante, emoționante oferite de prietenul mic și blănos te vor determina să îl recompensezi pe măsură, oferindu-i timp, hrană de calitate, îngrijire, afecțiune și tot ce are el nevoie. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Animaland

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton