Ce este Crăciunița - de ce este considerată Floarea Crăciunului

 Lupescu Anca
.

Crăciunița este acea floare cu petale de un roșu intens, rezistentă la frig. Mulți români își împodobesc casele cu această plantă, în preajma Crăciunului, făcând o combinație deosebită de culori lângă bradul verde sau diverse coronițe împodobite. Dar ce este crăciunița și de ce este văzută ca fiind Floarea Crăciunului? 

Ce este Crăciunița – de ce este considerata Floarea Crăciunului

Crăciunița se numește, științific, Poinsettia. Aceasta este o plantă care are multe nume. Peru și Chile cunosc această floare sub numele de la corona de los Andes (coroana Anzilor), în Franța este etoile d’amour (steaua iubirii), în Italia este Stella di Natale (steaua nativității), iar în Spania este flor de Pascua (floarea Paștelui). 

Alimentele care scad pofta de mâncare

Plantată pe scară largă în jurul Kathmandu și Pokhara, în Nepal, unde este asociată cu zeița hindusă Kali, floarea ei preferată se numește lalupate („lal” însemnând roșu și „pate” însemnând „lasă”). Este floarea preferată la nunți la poporul Newari (nativi din Kathmandu). 

Euphorbia pulcherrima este cunoscută la nivel mondial.

Când frunzele sau tulpinile sunt rupte, crăciunița  lasă să curgă o sevă lăptoasă care poate provoca dermatită. Persoanele cu alergie la latex pot dezvolta reactivitate încrucișată cu poinsettia, deoarece latexul de cauciuc natural (derivat din arborele de cauciuc) și poinsettia au în comun unele proteine alergene.

 Ingestia de materie vegetală de către animalele de companie poate provoca iritații intestinale, diaree și vărsături.

Crăciunița ca plantă otrăvitoare a început ca o legendă urbană în 1919 în Hawaii. Legenda se referă la copilul unui soldat care a murit lângă o plantă de poinsettia. 

Zvonul s-a răspândit ca un fapt, iar în 1944 a fost publicată cartea „Poisonous Plants of Hawaii”. Autoritățile au inclus-o pe lista plantelor otrăvitoare. Zvonul părea acum a fi o realitate.

Dar un studiu realizat în 1971 la Universitatea de Stat din Ohio a arătat că un copil de 50 de kilograme ar trebui să mănânce mai mult de 500 de frunze pentru a avea vreun efect dăunător. Totuși, în unele părți ale lumii, legendele din jurul acestei plante persistă.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Crăciunița și simbolistica ei

Din cauza frigului din decembrie, multe flori nu înfloresc afară și avem tendința de a pune mai mult accent pe frunzișul de iarnă, cum ar fi pinul sau vâscul.

 Cu toate acestea, există o mare excepție când vine vorba de florile de Crăciun. Crăciunița este floarea care nu doar că rezistă iarna, dar e și simbolul Crăciunului. Cu petalele ei roșii, parcă acoperite de catifea, această plantă este nelipsită din casa românilor.

Dar poinsettia nu este cu adevărat o floare, ci este în schimb o plantă cu vârf roșu. Cu toate acestea, ea reușește totuși să rămână una dintre favoritele iubitorilor de flori și este deseori oferită cadou ca un buchet în această perioadă a anului. Este, de asemenea, o parte fermă a multor tradiții de decorare de Crăciun, datorită frunzelor sale superbe.

În mod tradițional, planta înflorește la sfârșitul anului, între octombrie și începutul lui decembrie. Aceasta o face să fie „floarea” de sezon perfectă pentru această perioadă a anului.

Planta provine inițial din țări din America Centrală, cum ar fi Mexic și Guatemala.

Crăciunița era considerată sacră pentru poporul aztec, care o vedea ca pe un simbol al purității și o folosea pentru a face coloranți și medicamente naturale.

Poinsettia și Crăciunul

Există o veche legendă mexicană despre cum se întâlnesc poinsettia și Crăciunul, care sună astfel:

A fost odată o fată mexicană săracă pe nume Pepita care nu avea niciun cadou pentru a i-l oferi pruncului Iisus la slujba din ajunul Crăciunului. În timp ce Pepita mergea spre capelă, tristă, vărul ei Pedro a încercat să o înveselească.

„Pepita”, i-a spus el. „Sunt sigur că și cel mai mic cadou, oferit de cineva care îl iubește, îl va face fericit pe Iisus”.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Pepita nu știa ce să dăruiască, așa că a cules un mic pumn de buruieni de pe marginea drumului și a făcut din ele un mic buchet. Se simțea jenată pentru că nu putea să-i dea decât acest mic cadou lui Isus. În timp ce mergea prin capelă spre altar, și-a amintit ce spusese Pedro. A început să se simtă mai bine, a îngenuncheat și a pus buchetul în partea de jos a scenei Nașterii.

Dintr-o dată, buchetul de buruieni a izbucnit în flori roșii strălucitoare și toți cei care le-au văzut au fost siguri că au asistat la un miracol. Din acea zi, florile roșii strălucitoare au fost cunoscute sub numele de „Flores de Noche Buena”, sau „Florile nopții sfinte”.

Forma florii și a frunzelor de poinsettia este văzută ca un simbol al Stelei de la Betleem, care i-a condus pe magi la Iisus. Frunzele de culoare roșie simbolizează sângele lui Hristos, în timp ce frunzele albe reprezintă puritatea Sa.

Îngrijirea Crăciuniței 

Are nevoie de lumina soarelui. Acest lucru poate părea ciudat având în vedere că este iarnă, dar poinsettia este o plantă tropicală. Oferă-i multă lumină solară. Dacă frunzele plantei ating o fereastră rece, acestea pot cădea.

Udă planta. Asigură-te că uzi poinsettia ori de câte ori suprafața solului se simte uscată. Udă bine planta, dar nu o inunda. Pietrișul din fundul ghiveciului va ajuta la menținerea rădăcinilor uscate. Dacă locuința ta este uscată în timpul lunilor de iarnă, un umidificator sau un aparat de umezire a plantelor poate ajuta planta să rămână hidratată.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Prevenirea pierderii frunzelor: Dacă planta începe să piardă frunze, există câțiva vinovați probabili. Este planta sprijinită de o fereastră rece sau în apropierea unui curent de aer? Este prea cald sau uscat în cameră? Este planta însetată? Dacă frunzele se ofilesc și pământul devine uscat la atingere, udă imediat poinsettia. 

Dar nu uita că ofilirea sau căderea frunzelor poate fi, de asemenea, un semn de udare excesivă. Dacă solul este îmbibat când cad frunzele, probabil că ai udat prea mult.

Sursa foto: Pixabay

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton