Ce este boraxul şi la ce se foloseşte 

 Lupescu Anca
.

Boraxul este unul dintre cele mai eficiente produse atunci când vine vorba de curățarea casei, dar ajută și împotriva insectelor sau a buruienilor. Boraxul este un mineral natural a cărui denumire completă este borat de sodiu decahidrat. Este o substanță utilizată pe scară largă în fabricarea produselor de curățenie pentru uz casnic, deoarece nu este dăunătoare mediului înconjurător, iar proprietățile sale îi permit să îndepărteze diverse tipuri de murdărie.

Ce este boraxul și la ce se folosește

Boraxul este un compus care poate fi obținut în mod natural, prin evaporarea unor lacuri staționare, dar și industrial, prin intermediul altor compuși ai borului. Este caracteristic pentru culoarea albă și are o textură foarte fină datorită rocilor sedimentare din care este extras.

Dacă ai văzut borax în magazine, probabil că l-ai găsit sub formă de pulbere, deoarece așa este comercializat în mod normal. Cu toate acestea, îl poți găsi și sub formă lichidă sau de tablete, în funcție de scopul pentru care vrei să folosești acest produs chimic.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Boraxul este unul dintre acele produse pe care oamenii le folosesc de ani de zile pentru a îndeplini diverse sarcini casnice, deoarece acest compus de bor este cunoscut în principal pentru că are proprietăți de curățare și dezinfectare.

Datorită proprietăților menționate mai sus, boraxul este un aliat excelent împotriva murdăriei, a bacteriilor și a tuturor tipurilor de insecte. Din acest motiv, sunt multe persoane care folosesc boraxul pentru a spăla podele și pereți, pentru a dezinfecta obiecte, pentru a îndepărta petele de pe mobilă și haine etc.

În plus, este foarte eficient și pentru a ține la distanță insectele, pentru fabricarea sticlei și a ceramicii, pentru produse de înfrumusețare precum oja de unghii și chiar pentru a confecționa jucării binecunoscute precum slime, o masă gelatinoasă colorată foarte atractivă pentru copii.

Este boraxul toxic?

Este posibil să fi auzit de borax deoarece, în ultimii ani, numeroase studii au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru copii joaca cu anumite tipuri de slime. Acest lucru se datorează faptului că boraxul, care în acest caz este folosit pentru a obține textura moale a jucăriei, este un produs toxic și foarte dăunător pentru sănătate dacă este ingerat.

Ce este compostul și cum să-l faci la tine acasă

Dacă folosești cu atenție produsele care conțin borax și respecți avertismentele de pe fiecare produs în parte, boraxul nu poate fi dăunător, dar ar fi bine să îl ții departe de copii pentru a evita eventualele riscuri. În prezent, există multe produse slime care sunt fabricate fără borax, astfel încât copiii să se poată juca fără să își asume riscuri inutile.

Utilizări ale boraxului

Multe persoane se folosesc de borax, deoarece este un aliat excelent împotriva bacteriilor și a murdăriei din casă. Iată câteva dintre utilizările boraxului, astfel încât să poți profita la maximum de acest compus:

Insecticid: multe persoane se întreabă dacă boraxul este un insecticid și răspunsul este da, dacă ai dăunători acasă, boraxul te poate ajuta să scapi de ei. Tot ce trebuie să faci este să pui un pic din acest compus pe mobilă, pe canapea sau oriunde se află insectele și să aștepți o zi pentru ca acesta să își facă efectul. Când vei îndepărta boraxul, vei observa că insectele s-au lipit de compus.

Desfundă scurgeri: dacă vrei să desfunzi o scurgere, acest produs poate fi soluția definitivă. Majoritatea detergenților și a produselor pentru baie conțin deja borax, dar poți oricând să mai adaugi puțin cu mâna pentru a eradica mai repede problema.

Citește și: De ce sunt roșiile roșii

Dezinfectant: boraxul are proprietăți dezinfectante foarte utile pentru curățenie. Nu numai că va fi util pentru a îndepărta petele de pe unele dintre ustensilele tale, dar și pentru a îndepărta murdăria încăpățânată de pe pereți și podele.

Ca detergent sau săpun pentru îndepărtarea petelor: datorită proprietăților sale de curățare, boraxul este, de asemenea, un compus perfect pentru a îndepărta tot felul de pete de pe haine.

Îndepărtează mirosurile: un alt mare beneficiu al boraxului este acela că poate minimiza mirosurile neplăcute, motiv pentru care este folosit în baie, pentru curățarea coșurilor de gunoi, pentru obiectele unor animale etc.

Îngrijește plantele: dacă ai plante acasă, trebuie să știi că acest produs poate contribui și la îmbunătățirea aspectului lor, deoarece boraxul îmbunătățește polenizarea și producția de semințe.

Bijuterii: acesta este, de asemenea, produsul ideal pentru lipirea metalelor, cum ar fi aurul și argintul. Pentru a găsi amestecul perfect, este suficient să amesteci compusul cu puțină apă.

De unde se poate cumpăra 

Poți merge la o farmacie și să întrebi despre tipurile de borax pe care le oferă. Cel mai des îl găsești sub formă de pudră, dar, în funcție de scopul pentru care vrei să îl folosești, poți găsi și borax lichid și borax sub formă de tablete.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Dacă vrei să obții acest produs din confortul propriei case, vei găsi multe mărci online care îl vând pentru diferite utilizări. Prețul boraxului este de obicei destul de accesibil și îl vei găsi cu ușurință.

Feluri în care poți folosi borax

Repelent de insecte

În primul rând, boraxul va ține la distanță gândacii, ploșnițele, furnicile și alte insecte care colonizează adesea spațiile casnice. Prin urmare, poate fi stropit în bucătării, în crăpăturile ușilor, în subsoluri și în alte locuri unde aceste insecte sunt frecvente.

Ingrediente

  • 1 lingură de borax (10 g)
  • 1 lingură de zahăr (10 g)
  • ½ cană de apă (125 ml)

Întâi, amestecă boraxul cu zahărul și apa până când obții un singur produs.

Apoi, pulverizează-l în jurul zonelor din grădină și în zonele frecventate de insecte.

Erbicid

În al doilea rând, acest mineral are și rolul de a elimina buruienile care invadează grădina și spațiile verzi din apropierea casei. În plus, este 100% organic și nu dăunează mediului înconjurător.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Ingrediente

  • 280 g de borax
  • ½ cană de apă caldă (125 ml)
  • 7 ½ litri de apă rece

Pentru început, dizolvă boraxul în apa caldă, așteaptă să se amestece bine și adaugă restul de apă.

Pulverizează apoi produsul pe buruieni, evitând să ajungi la plantele din apropiere.

Detergent universal

Boraxul poate fi folosit pentru curățarea și dezinfectarea pereților, podelelor, căzilor de baie și a altor zone ușor de murdărit din casă. Nu ai nevoie de alte produse.

Ingrediente

  • 1 lingură de borax (10 g)
  • 1 litru de apă

Amestecă boraxul cu apa și pulverizează-l pe suprafețele pe care vrei să le cureți.

Apoi, freacă zona cu un burete și îndepărtează murdăria cu o cârpă curată.

Dezodorizant pentru casă

O soluție de borax și apă poate fi folosită și pentru a îndepărta mirosurile de pe saltele, covoare și mobilă. Poți pune capăt acestei probleme urât mirositoare cu doar două ingrediente.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Ingrediente

  • ½ cană de borax (125 g)
  • 1 ½ cană de apă (370 ml)

Pentru început, combină cele două ingrediente și pulverizează-le pe zonele pe care vrei să le cureți.

Apoi, freacă-le împreună cu o cârpă sau o perie.

Borax pentru oale și tigăi

Boraxul este un ingredient puternic pentru îndepărtarea murdăriei și a uleiului acumulat în oale și tigăi. Este, de asemenea, foarte economic.

Ingrediente

  • ¼ cană de detergent de vase (60 ml)
  • 1 lingură de borax (10 g)

Amestecă boraxul în detergentul de vase și freacă-l cu un burete pentru a curăța ustensilele.

Detergent pentru chiuvete

Chiuvetele din oțel inoxidabil sau porțelan pot fi dezinfectate cu un amestec de borax și suc de lămâie. În plus, aceste ingrediente îndepărtează petele de umezeală și ajută la redarea aspectului lor strălucitor.

Ingrediente

  • 1 cană de borax (250 g)
  • ¼ ceașcă de suc de lămâie (60 ml)

Amestecă ingredientele și freacă suprafeţele cu ajutorul unui burete sau al unei perii până ce totul este strălucitor.

Apoi, așteaptă câteva minute și clătește bine. Poți spăla apoi cu un dezinfectant sau cu detergent de vase.

Detergent pentru toaletă

Acest produs este ideal pentru a desprinde toată murdăria care se lipește de toaletă. Iată ce trebuie să faci.

Ingrediente

  • ½ cană de borax (125 g)
  • 3,7 litri de apă

Pentru început, amestecă boraxul cu apa într-un recipient potrivit și freacă-l pe toaletă cu ajutorul unei perii.

Apoi, lăsă să acționeze timp de 10 minute și clătește bine cu apă călduță.

Ramadan 2023. Când începe Ramadanul și cât ține

Poți folosi aceeași soluție pentru a curăța căzile de baie și gresia. Vei scăpa de petele de calcar și vei avea o cabină de duș sau o cadă impecabile.

Elimină rugina

Mai există încă o utilizare. Un amestec de borax și lămâie poate fi folosit pentru a lustrui obiectele metalice și a elimina rugina.

Ingrediente

  • 1 lingură de borax (10 g)
  • ¼ cană de suc de lămâie (60 ml)

În primul rând, amestecă boraxul cu sucul de lămâie și freacă-l pe obiecte cu ajutorul unei cârpe. Apoi, repetă aplicarea dacă este necesar.

Există multe moduri de a profita de proprietățile boraxului în curățenia casnică. Îl poți cumpăra în farmacii și în magazinele de produse chimice. E perfect să îl ai în casă pentru diferite utilizări. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton