Carnea de curcan - proprietăți și beneficii

 Lupescu Anca
.

Carnea de curcan este una foarte sănătoasă și cu multe beneficii. În primul rând, pentru că este carne de pasăre, este mai slabă în grăsime decât porcul sau vita. Carnea de curcan, în special părțile precum pieptul, care au carne albă, sunt recomandate de nutriționiști ca sursă de proteină. 

Carnea de curcan – proprietăți și beneficii

Are proteine

Proteinele sunt importante pentru creșterea și menținerea mușchilor. Oferă structură celulelor și ajută la transportul substanțelor nutritive în organism.

În plus, o dietă bogată în proteine poate chiar să susțină pierderea în greutate prin promovarea senzației de sațietate.

85 de grame de curcan conțin 24 de grame de proteine – un procent impresionant de 48% din valoarea zilnică recomandată.

Citește și: Rețetă prăjitură cu căpșuni.E gata în doar oră

Mai mult, curcanul poate fi o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie, deoarece unele studii observaționale leagă carnea roșie de un risc crescut de cancer de colon și de boli de inimă.

Are vitamine din complexul B

Carnea de curcan este o sursă deosebit de bogată de vitamine B, inclusiv B3 (niacină), B6 (piridoxină) și B12 (cobalamină).

Aceste vitamine B au multe beneficii:

Vitamina B3 (niacina). Această vitamină este importantă pentru producția eficientă de energie și pentru comunicarea celulară.

Vitamina B6 (piridoxină). Această vitamină susține formarea de aminoacizi și ajută la producerea de neurotransmițători.

Vitamina B12. B12 este vitală pentru producția de ADN și pentru formarea globulelor roșii.

În plus, curcanul este o sursă bună de acid folic și de vitaminele B1 (tiamină) și B2 (riboflavină).

Este o sursă bogată de minerale

Curcanul este încărcat cu seleniu, zinc și fosfor.

Seleniul ajută organismul dumneavoastră să producă hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul și rata de creștere.

Zincul este un mineral esențial necesar pentru multe procese corporale diferite, cum ar fi expresia genelor, sinteza proteinelor și reacțiile enzimatice.

Citește și: Rețetă limbă cu măsline.Ingredientul care dă savoare

În cele din urmă, fosforul este vital pentru sănătatea oaselor.

În plus, curcanul furnizează cantități mici de magneziu și potasiu.

Varietățile procesate pot fi bogate în sodiu

Deși această carne are multe beneficii, este important să limitați produsele procesate din curcan, deoarece aceste articole pot fi încărcate cu sare.

Soiurile procesate, cum ar fi șunca de curcan, cârnații și șnițelele, pot avea cantități mari de sare. De obicei, sodiul este adăugat fie ca un conservant, fie ca un potențiator de aromă.

Prin urmare, pentru a vă reduce la minimum aportul de sare, alegeți curcanul neprocesat în locul formelor procesate.

Cum să îl adăugați în dietă

Puteți include curcanul în dietă în nenumărate moduri.

Curcanul proaspăt sau congelat poate fi cumpărat pe tot parcursul anului de la magazinul alimentar sau de la măcelăria locală.

Această carne este adesea făcută la cuptor, dar poate fi, de asemenea, gătită încet folosind un slow-cooker sau oala de gătit până când este fraged.

Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert

Îl puteți adăuga la următoarele feluri de mâncare:

  • Salate. Adăugați curcan cald sau rece în salate ca un bun aport de proteine.
  • Curry. Curcanul poate fi folosit în loc de pui în curry.
  • Paste. Această carne funcționează perfect în paste.
  • Ciorbe. Nu numai că este grozavă în supe, dar vă puteți face și propria supă din oase de curcan.
  • Sandvișuri. Combinați garniturile și sosurile preferate cu carne de curcan și pâinea preferată.
  • Burgeri. Curcanul tocat poate fi amestecat cu pesmet pentru a face chifteluțe de hamburger.

Rețete cu carne de curcan

Burger de curcan

  • 500 g carne de curcan tocată
  • 1 ou mare, bătut
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de sos Worcestershire
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • Sare 
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • Chifle pentru hamburger
  • Salată verde
  • Roșii tăiate în felii
  • Maioneză

Într-un castron mare, amestecați curcanul, oul, usturoiul, sosul Worcestershire și pătrunjelul, apoi asezonați cu sare și piper. Formați amestecul în patru chiftele plate. 

Într-o tigaie medie, la foc mediu, încălziți uleiul. Adăugați chifteluțele și gătiți-le până când devin aurii și sunt bine pătrunse, 5 minute pe fiecare parte. Se servesc pe o chiflă cu garniturile și sosurile dorite.

Citește și: Cartofi franțuzești.Cea mai delicioasă rețetă

Spaghete cu sos ragu din carne de curcan

  • 500 g spaghete
  • 1 ceapă mare, tăiată în cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 morcov mare
  • 500 g de carne de curcan tocată
  • sare 
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 70 ml vin alb
  • 1 cutie de roșii zdrobite
  • 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
  • Pătrunjel proaspăt tocat, pentru garnitură
  • Parmezan proaspăt ras, pentru garnitură

Într-o oală mare cu apă clocotită sărată, fierbeți spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt al dente. Scurgeți-le și puneți-le înapoi în oală.

Între timp, într-o tigaie mare, la foc mediu-mare, gătiți ceapa, usturoiul și morcovul până se înmoaie, 5 minute. 

Adăugați curcanul și gătiți până când devine auriu, 6-8 minute, apoi asezonați cu sare și piper. Adăugați vinul, roșiile zdrobite și rozmarinul și lăsați să gătească, 5 minute.

Se amestecă spaghetele cu sosul și se ornează cu pătrunjel și parmezan.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton