Când pică Paștele în 2023? Paștele în România este sărbătorit conform calendarului iulian folosit de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, mai degrabă decât la data folosită de bisericile catolice, protestante și alte biserici occidentale care folosesc calendarul gregorian. Paștele ortodox are loc adesea, dar nu întotdeauna, puțin mai târziu în an decât Paștele neortodox.
Cand pică paștele în 2023
În anul 2023, Paștele ortodox cade la data de 16 aprilie, Duminică.
2023
- 2023 – 14 aprilie – Vinerea Mare ortodoxă
- 16 aprilie – Duminica Paștelui ortodox
- 17 aprilie – Lunea Paștelui ortodox
Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos
2024
- 3 mai – Vinerea Mare ortodoxă
- 5 mai – Duminica Paștelui Ortodox
- 6 mai – Lunea Paștelui Ortodox
2025
- 18 aprilie – Vinerea Mare ortodoxă
- 20 aprilie – Duminica Paștelui Ortodox
- 21 aprilie- Lunea Paștelui Ortodox
2026
- 10 aprilie – Vinerea Mare ortodoxă
- 12 aprilie – Duminica Paștelui Ortodox
- 13 aprilie – Lunea Paștelui ortodox
Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație
Paștele ortodox
În România, atât ziua de Paște Ortodox, cât și Lunea Paștelui Ortodox sunt sărbători legale. Paștele ortodox este sărbătorit și în alte 23 de țări în afară de România, printre care Rusia, Grecia și statele vecine Ucraina și Bulgaria. În total, aproximativ 250 de milioane de oameni sărbătoresc Paștele ortodox în fiecare an în întreaga lume.
Bisericile ortodoxe din România folosesc liturghii speciale în timpul slujbelor de Paște, care au loc în toată țara.
De asemenea, familiile se adună acasă pentru a sărbători și a se bucura de compania celorlalți.
Cina de Paște include, de obicei, carne de miel ca fel principal, ouă roșii de Paște și diverse garnituri de legume. De asemenea, se va servi drob și cozonac.
Ouăle roșii, menite să simbolizeze sângele vărsat al lui Hristos, sunt cele mai comune, dar vei vedea în mod obișnuit și ouă vopsite în galben, verde, albastru și negru.
Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani
Printre modelele populare se numără cruci, frunze, animale și sau tot felul de modele.
Românii ciocnesc ouăle de Paște împreună, în credința că făcând acest lucru se asigură că vor se vor întâlni cu persoana cu care a ciocnit un ou în viața de apoi.
De asemenea, ei păstrează lumânările folosite în timpul slujbei de Paște, considerându-le un simbol al protecției divine.
Tradiții și obiceiuri de Paște
Pregătirea pentru Paști începe la începutul Postului Mare. Creștinii ortodocși postesc și se roagă în mod regulat în timpul celor patruzeci de zile de post și, de asemenea, în timpul Săptămânii Sfinte. Pentru mulți, slujba religioasă care are loc în seara Sâmbetei Sfinte este cea mai importantă. Cu toate acestea, în ochii bisericii, toate sunt la fel de importante.
Hristos a Înviat!
Prima dată când se spune acest lucru este după miezul nopții în ziua de Paște, de obicei în timpul slujbei de seară.
Chiar înainte de miezul nopții, biserica se întunecă complet. După miezul nopții, biserica se dă lumină pe care o împarte credincioșilor și toți încep să cânte Hristos a înviat!'.
Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată
De asemenea, se interpretează cântarea tradițională.”Hristos a înviat din morți. Cu moartea pe moarte călcând. Și celor din mormânte, viață dăruindu-le'. Acest imn este cântat timp de câteva săptămâni după Paște, în timpul slujbelor bisericești.
Masa de dimineață din Duminica Paștelui
Mulți dintre credincioși mănâncă o masă imediat după ce se întorc acasă de la slujba religioasă din Sâmbăta Mare.
Mâncarea tradițională care se servește în timpul acestei mese este ciorbă de miel sau friptură de miel. Cu toate acestea, unele familii optează să ia marea cină de Paște a doua zi, în Duminica Paștelui.
Mielul este carnea tradițională aleasă pe masa românilor de Paște. În mod normal, este condimentat și preparat la cuptor. El poate fi înlocuit cu alte tipuri de friptură. Potrivit Apostolului Ioan, Iisus este Mielul lui Dumnezeu. El a murit pe cruce ca jertfă pentru păcatele noastre. Carnea de miel onorează acest lucru.
Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt
De asemenea, se consumă preparate tradiționale precum drobul sau cozonacul.
Paștele în alte țări
Grecia
În tradiția greacă, Paștele ortodox este marcat de o slujbă religioasă urmată de o masă mare în familie, care include adesea miel fript ca fel principal, pentru a reprezenta jertfa lui Hristos. De asemenea, sărbătoriții vopsesc ouă în roșu pentru a celebra sângele lui Hristos.
În țările slave se mănâncă adesea Kulich, o pâine dulce făcută pentru a sărbători Paștele și venirea primăverii. În mod tradițional, aceasta este binecuvântată de un preot înainte de a fi mâncată.
Marea Britanie
În Marea Britanie, ouăle de Paște sunt în mod normal însoțite sau chiar livrate copiilor de iepurașii de Paște. În folclor, iepurașul de Paște transporta ouă colorate, dulciuri și uneori jucării în casele copiilor în perioada Paștelui. Așadar, în acest fel, iepurașul de Paște are multe asemănări cu Moș Crăciun.
Piramida alimentelor. Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm
La fel ca istoria și cultura care înconjoară Paștele în Marea Britanie, germanii fac referire și la zeița anglo-saxonă a primăverii (Eostre) în denumirea festivalului – denumit Ostern în germană.
Obiceiul anglo-saxon de a fierbe și de a picta ouă, simboluri ale vieții noi, cel mai probabil își are originea în Germania. Cu mulți ani înainte ca iepurașul de Paște să ajungă pe țărmurile Marii Britanii, germanii le-au spus copiilor lor povești despre iepurele festiv. Prima mențiune a iepurașului în scrierile germane datează din secolul al XVI-lea.
Germania
Germanii se bucură, de asemenea, de un weekend de Paște foarte lung: Vinerea Mare și Lunea Paștelui sunt sărbători legale în Germania, în timpul cărora magazinele, băncile și birourile sunt închise.
Franța
În Franța, Paștele se numește Paques. Religia predominantă în Franța este cea romano-catolică și nu există oraș, sat sau localitate fără biserică. Pentru a deplânge răstignirea lui Hristos, în joia dinaintea Vinerea Mare, toate clopotele bisericilor din Franța sunt reduse la tăcere în semn de recunoaștere și doliu pentru moartea lui Iisus.
Copiilor li se spune că bătăile clopotului au zburat la Roma pentru a-l vedea pe Papă. „Clopotele zburătoare” se numesc Les cloches volantes. Pentru a spune „Paște Fericit ‘ poți spune Joyeuses Pâques sau Bonnes Pâques.
De ce ciocnim ouăle de Paște. Ce spune tradiția
În cele din urmă, în dimineața de Paște, clopotele sună pentru a sărbători Învierea, declarând că Iisus este din nou viu. În multe sate, oamenii se sărută și se îmbrățișează unii pe alții când aud clopotele sunând.
Mardi Gras are loc cu o zi înainte de Miercurea Cenușii. Este o zi foarte specială, iar cuvântul înseamnă literalmente „marțea grasă”, deoarece este ultima zi în care se poate mânca de toate înainte de Postul Mare, care se numește Le Carême. În Nisa, un oraș din sudul Franței, are loc în fiecare an cel mai vechi carnaval Mardi Gras din lume.
Spania
Spania este renumită pentru tradițiile sale din Semana Santa sau Săptămâna Sfântă. O trăsătură comună a sărbătorilor pascale din Spania este utilizarea omniprezentă a nazareno sau a hainei penitențiale pentru procesiuni, reprezentând sacramentul creștin al penitenței sau al împăcării cu Dumnezeu.
Deși acest lucru ar putea părea un mod destul de sumbru de a sărbători Învierea lui Hristos, festivalul nu este lipsit de distracție, sărbătoare și tradiție culinară.
Detoxifierea după Paște. Cum să faci și ce alimente te ajută
Un afel de mâncare spaniolă populară de Paște este torrijas. Acesta este un amestec de felii de pâine înmuiate în lapte, zahăr și ou, apoi prăjite în ulei de măsline. Felul de mâncare este servit împreună cu vin, sirop, miere, zahăr sau scorțișoară pentru o notă suplimentară de spirit festiv.
Sursa foto: Shutterstock.com