Cum îți albești dinții acasă prin metode naturale? Poți să îți albești dinții acasă în mod natural, folosind produse pe care le găsești în magazinul alimentar. Cu toate acestea, știința din spatele acestor metode este deficitară.
Despre albirea dinților
Există o mulțime de produse din care poți alege atunci când vine vorba de albirea dinților.
Cu toate acestea, majoritatea produselor de albire folosesc substanțe chimice pentru a îți albi dinții, ceea ce ar putea fi o preocupare pentru multe persoane.
Dacă îți dorești dinți mai albi, dar vrei, de asemenea, să eviți substanțele chimice, iată câteva opțiuni care sunt atât naturale, cât și sigure.
Care sunt cauzele care determină ca dinții să pară galbeni?
Mai mulți factori fac ca dinții să devină terni și să își piardă strălucirea albă și strălucitoare.
Anumite alimente îți pot păta smalțul, care este stratul cel mai exterior al dinților. În plus, acumularea de placă pe dinți poate face ca aceștia să pară galbeni.
Rețetă de salată de vinete cu ardei copți
Acest tip de decolorare poate fi tratat, de obicei, prin curățare regulată și remedii de albire.
Cu toate acestea, uneori, dinții arată galbeni pentru că smalțul dur s-a erodat, dezvăluind dentina de dedesubt.
Dentina este un țesut osos, galben în mod natural, care se află sub smalț.
Cum să îți albești dinții în mod natural
Extracția de ulei
Extracția de ulei este un remediu tradițional, originar din India, menit să îmbunătățească igiena orală și să elimine toxinele din organism.
Practica presupune clătirea uleiului în gură pentru a elimina bacteriile, care se pot transforma în placă și pot face ca dinții să arate galbeni.
Uleiul de nucă de cocos este o alegere populară, deoarece are un gust plăcut și oferă multe beneficii pentru sănătate.
De asemenea, uleiul de nucă de cocos are un conținut ridicat de acid lauric, care este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația și de a distruge bacteriile.
Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul
Streptococcus mutans este unul dintre principalele tipuri de bacterii din gură care cauzează placa bacteriană și gingivita.
Un studiu a constatat că clătitul zilnic cu ulei de nucă de cocos a redus semnificativ Streptococcus mutans după două săptămâni și a fost la fel de eficientă ca o apă de gură antimicrobiană.
Din păcate, niciun studiu științific nu a dovedit că această metodă albește dinții. Cu toate acestea, este o practică sigură și merită încercată. Mulți oameni susțin că dinții lor sunt mai albi și mai strălucitori după un astfel de obicei.
Periajul cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți naturale de albire, motiv pentru care este un ingredient popular în pastele de dinți din comerț.
Este un abraziv ușor care poate ajuta la îndepărtarea petelor de suprafață de pe dinți.
În plus, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Acesta nu este un remediu care îți va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să observi o diferență în aspectul dinților în timp.
Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces
Mai mult, o altă analiză a concluzionat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu pot fi mai eficiente în îndepărtarea petelor și în albirea dinților decât alte tipuri de pastă de dinți.
Folosește peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen este un agent de albire natural care ucide, de asemenea, bacteriile din gură.
De fapt, oamenii folosesc peroxidul de hidrogen de ani de zile pentru a dezinfecta rănile, datorită capacității sale de a ucide bacteriile.
Multe produse comerciale de albire conțin peroxid de hidrogen, deși la o concentrație mult mai mare decât cea pe care o vei folosi acasă.
Din păcate, niciun studiu nu a investigat efectele clătirii sau periajului doar cu peroxid de hidrogen, dar mai multe studii au analizat pastele de dinți comerciale care conțin peroxid.
Un alt studiu a constatat că o pastă de dinți cu peroxid de hidrogen a fost mai eficientă decât alte tipuri de paste de dinți – inclusiv pastele de dinți care conțin cărbune și pastele de dinți abrazive – pentru a reduce decolorarea dinților cauzată de cafea.
O modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen este ca apă de gură înainte de a te spăla pe dinți. Asigură-te că folosești o soluție de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare.
Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert
Cea mai comună concentrație de peroxid de hidrogen din farmacie este o soluție de 3%.
Mănâncă fructe și legume
O dietă bogată în fructe și legume poate fi bună atât pentru organism, cât și pentru dinți.
Deși nu înlocuiesc periajul, fructele și legumele crocante și crude pot ajuta la frecarea plăcii dentare în timp ce mesteci.
Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care s-a afirmat că ajută la albirea dinților.
Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost făcut popular de celebrități.
Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic care se găsește în căpșuni va îndepărta decolorarea de pe dinți, în timp ce bicarbonatul de sodiu va șterge petele.
Cu toate acestea, acest remediu nu a fost complet susținut de știință.
În timp ce căpșunile pot ajuta la exfolierea dinților și îi fac să pară mai albi, este puțin probabil ca acestea să pătrundă în petele de pe dinți.
Prăjitură cu caise și iaurt. Cea mai simplă rețetă
Unii susțin că ananasul poate albi dinții. Un studiu a constatat că un gel făcut cu bromelaină, o enzimă care se găsește în ananas, ar putea ajuta la îndepărtarea petelor dentare în comparație cu un grup de control.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că consumul de ananas produce același efect.
Cum să previi petele dentare
În timp ce dinții se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce îmbătrânești, unele lucruri pot ajuta la prevenirea petelor pe dinți.
Limitează alimentele și băuturile care pătează
Cafeaua, vinul roșu, sifonul și fructele de pădure închise la culoare sunt renumite pentru că pătează dinții.
Asta nu înseamnă că trebuie să le eviți complet, dar ar trebui să limitezi perioada de timp în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții tăi.
Dacă este posibil, bea băuturile cunoscute pentru colorarea dinților dintr-un pai pentru a preveni contactul direct cu dinții.
Mai mult, spală-te pe dinți la aproximativ 60 de minute după ce ai consumat unul dintre aceste alimente sau băuturi pentru a limita efectele lor asupra culorii dinților tăi.
În plus, evită să fumezi și să mesteci tutun, deoarece ambele pot provoca decolorarea dinților.
Limitează-ți consumul de zahăr
Dacă vrei dinți mai albi, redu consumul de zahăr.
O dietă bogată în zahăr favorizează dezvoltarea Streptococcus mutans, principalul tip de bacterie care provoacă placa bacteriană și gingivita.
Citește și: Masca anti-căderea părului recomandată de Monica Bîrlădeanu: „Credeți-mă, funcționează!'
Asigură-ți necesarul de calciu
O parte din decolorarea dinților este cauzată de erodarea smalțului și expunerea dentinei de dedesubt, care este galbenă. Prin urmare, tot ceea ce faci pentru a întări smalțul dinților va ajuta la menținerea dinților albi.
Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și broccoli, pot ajuta la protejarea dinților împotriva eroziunii smalțului.
Citește și: Căderea părului – cauze, remedii și tratamente pentru acasă
Perie-ți dinții frecvent
Periajul și folosirea regulată a aței dentare te poate ajuta să îți păstrezi dinții albi prin reducerea bacteriilor din gură.
Sursa foto: Shutterstock.com