Un obicei relativ nou în viața cotidiană este consumul de cafea pe stradă. Dar este bine să ne bem cafeaua când afară sunt 40 de grade? Medicii spun că trebuie să fim atenți la câteva aspecte atunci când bem cafea pe caniculă pentru că putem face atac vascular cerebral sau infarct. Nu este de glumit, așadar, cu cafeaua când este caniculă!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Rece sau caldă, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, indiferent de anotimp. Doar că, atunci când este caniculă, ea ne poate face probleme. Medicii avertizează că nu trebuie să o consumăm ca pe o băutură răcoritoare și nici în cantitate foarte mare, mai cu seamă dacă avem probleme cu tensiunea.
Pentru a fi benefică pentru sănătate, este important să consumăm cafea naturală și să evităm formulele instant, spune medicul Dragoș Toader. Cafeaua naturală are o concentrație mult mai mică de cofeină, motiv pentru care devine mai puțin nocivă.
De asemenea, un alt aspect important este timpul în care o consumă.
„Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră – o oră – o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări.
Atunci (n. red. – când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, spune Dragoș Toader, medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, citat de spynews.ro.
Citește și: Fiul Larisei Udilă a împlinit un an și va fi botezat azi:'A venit toată familia să îi cânte la mulți ani!'
Citește și: Alexandra Stan, complet goală la piscină.Imagini inedite din vacanța din Grecia
La ce trebuie să fii atentă când bei cafea pe caniculă
Un alt aspect important îl reprezintă momentul zilei în care ne dorim să bem cafea, pentru a fi în favoarea noastră:
„Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi, spune medicul.
Pentru a ne feri de posibile momente neplăcute, este important să știm cum să consumăm cafea și ce cafea consumăm, pentru că efectele pot fi devastatoare pentru organism:
„Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.
Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice, potrivit lui Dragoș Toader.
Alcoolul pe caniculă, și mai periculos decât cafeaua!
„Mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool.
Am avut cazuri de oameni care au decedat, bărbați cu vârste tinere care au consumat etanol, au devenit inconștienți, au rămas în mediul exterior, iar temperatura lor a ajuns la peste 41 de grade. Hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre.
Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere.
Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare.
Se poate bea bere, dar în cantități mici„, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.