Cercetările arată că mai multe băuturi ar putea contribui la scăderea tensiunii arteriale și la sănătatea inimii. Atunci când tensiunea arterială nu este controlată, aceasta poate duce la complicații cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Tensiunea arterială ridicată
Una dintre primele linii de apărare împotriva tensiunii arteriale ridicate (hipertensiune arterială) este dieta. Adoptarea unei diete care să favorizeze tensiunea arterială poate ajuta să mențină tensiunea arterială într-un interval sănătos, fără efectele secundare cauzate de medicamente.
Pe lângă anumite alimente care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, unele tipuri de băuturi pot fi, de asemenea, utile.
Ce este tensiunea arterială ridicată?
Hipertensiunea arterială este o afecțiune care apare atunci când forța sângelui care împinge împotriva pereților arterelor este prea mare.
Acest lucru poate face ca inima și vasele de sânge să lucreze mai mult, ceea ce poate deteriora mușchiul inimii în timp. În plus, poate provoca formarea de mici rupturi în pereții arterelor, ceea ce duce la acumularea de plăci grase.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Hipertensiunea arterială se dezvoltă de obicei în timp și poate fi cauzată de o dietă necorespunzătoare, de lipsa de activitate fizică și de anumite condiții de sănătate, inclusiv diabetul și obezitatea.
Este important să tratezi tensiunea arterială ridicată, deoarece poate crește riscul multor alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență renală.
Tratamentul pentru hipertensiunea arterială implică, în general, o combinație de medicamente, care sunt folosite pentru a relaxa sau lărgi vasele de sânge, împreună cu modificări ale dietei și ale stilului de viață.
Băuturi care scad tensiunea
Sucul de sfeclă
Nu numai că aceste legume colorate, cu puține calorii, conțin o serie de vitamine, minerale și compuși vegetali care promovează sănătatea, dar pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale.
Sfecla roșie este bogată în nitrați dietetici, un compus cunoscut ca având efecte de scădere a tensiunii arteriale. Într-o analiză din 2017, cercetătorii au constatat că aceste beneficii au fost mai mari decât efectele nitraților singuri.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Cu alte cuvinte, este probabil ca și alți compuși prietenoși cu inima să fie în joc.
Suc de roșii
Tot mai multe dovezi sugerează că consumul unui pahar de suc de roșii pe zi poate promova sănătatea inimii.
Într-un studiu din 2019, cercetătorii japonezi au evaluat efectele consumului unei medii de o cană de suc de roșii pe zi în rândul participanților cu factori de risc pentru boli de inimă.
Ei au concluzionat că sucul de roșii a îmbunătățit atât tensiunea arterială sistolică și diastolică, cât și colesterolul LDL. Alte studii recente au raportat rezultate similare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială în stadiul 1 și al femeilor însărcinate.
Pentru a evita sodiul inutil, care poate avea efectul opus asupra tensiunii arteriale, asigură-te că cumperi suc de roșii nesărat.
Suc de rodie
Nu numai că rodiile sunt bogate în substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic și vitamina C, dar se mândresc și cu puternice efecte antiinflamatorii. Poate că nu este o surpriză atunci că sucul de rodie poate contribui la o dietă sănătoasă pentru inimă.
Asigură-te că bei suc 100% fără adaos de zahăr, dacă îl alegi pe cel din comerț.
Suc de fructe de pădure
Ca și rodiile, fructele de pădure – în special afinele – sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.
Cercetătorii au concluzionat că fructele de pădure au probabil beneficii cardiovasculare, dar trebuie făcute mai multe cercetări pentru a clarifica rolul lor în prevenirea și controlul bolilor de inimă.
Lapte degresat
Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat și iaurtul, sunt o componentă cheie pentru prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Cercetătorii au remarcat că nu au putut separa care componentă a produselor lactate poate fi responsabilă pentru această asociere, presupunând că fosforul și calciul ar putea juca un rol.
În mod obișnuit, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să încerci să consumi două-trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi pe zi.
Poți urmări să consumi aproximativ 250 de grame (g) de lactate pe zi și nu mai mult de 500 g.
Ceai
Când vine vorba de tensiunea arterială, nu toate ceaiurile sunt create la fel.
Cercetătorii au raportat că aportul pe termen lung al ambelor tipuri de ceai a scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică. Dar reducerea tensiunii arteriale a fost mai semnificativă în cazul ceaiului verde.
Ce se întâmplă cu cafeaua și alcoolul?
Atât cafeaua, cât și alcoolul pot avea efecte variate asupra tensiunii arteriale.
Efectul cafelei asupra tensiunii arteriale a fost o sursă de controverse de lungă durată în comunitatea științifică.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Cofeina pare să creeze o creștere temporară a tensiunii arteriale. Dar acest efect ar putea să nu fie semnificativ, potrivit unei cercetări din 2017, care a arătat că persoanele cu tensiune arterială ridicată ar putea să poată bea cafea în siguranță.
Dar studiul recomandă oamenilor să manifeste o anumită prudență atunci când consumă această băutură.
Unele cercetări anterioare au sugerat că consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială.
Alcoolul
Ca și în cazul cafelei, efectul alcoolului asupra tensiunii arteriale este complicat. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă, de obicei, consumul cu moderație, deși cercetări recente indică și consumul moderat de alcool poate fi riscant.
Consumul moderat de alcool – adică până la un pahar pe zi pentru persoanele desemnate de sex feminin la naștere și până la două pahare pe zi pentru persoanele desemnate de sex masculin la naștere – se credea cândva că reduce tensiunea arterială.
În plus, consumul de alcool a fost asociat cu rezistența la tratamentele împotriva tensiunii arteriale. Este posibil ca unele persoane care beau alcool să nu-și ia întotdeauna medicamentele așa cum sunt prescrise. În plus, alcoolul în sine poate interfera cu eficacitatea medicamentelor.
Citește și: Cum scapi de insomnie.Top cele mai bune alimente care te ajută să dormi mai bine
Când vine vorba de consumul de alcool, probabil că recomandarea nu este aceeași pentru toată lumea.
Suc. Cele mai multe băuturi răcoritoare sunt încărcate cu zahăr adăugat, ceea ce ar putea crește în mod semnificativ riscul de boli de inimă și de hipertensiune arterială.
Băuturile îndulcite. La fel ca și sucurile, alte băuturi îndulcite, cum ar fi ceaiul rece, de exemplu, sunt pline de zahăr.
Băuturi energizante. Pe lângă faptul că oferă o cantitate concentrată de cofeină și zahăr adăugat în fiecare porție, cercetările arată că anumite tipuri de băuturi energizante ar putea crește semnificativ nivelurile de presiune arterială sistolică și diastolică.
Per total, ar fi bine să ai o dietă echilibrată din toate punctele de vedere. Nu numai că te va ajuta din punct de vedere al tensiunii, dar vei vedea aspecte îmbunătățite și în alte domenii din viață, precum energia, nivelul de rezistență la efort și multe altele.
Shutterstock.com