Scandal între Mircea Dinescu și Gabriel Liiceanu: "A apărut scandalagiul, mitocanul, poftangiul"

 Cica Cristina
.

Scandal de proporții între Mircea Dinescu și Gabriel Liiceanu! Cei doi scriitori români au lansat atacuri dure. Totul a pornit de la o carte publicată de curând, a scriitoarei și poetei Ana Blandiana. Patronul editurii la care a apărut volumul, Gabriel Liiceanu, a intervenit, după ce Mircea Dinescu s-a arătat iritat de câteva pasaje din carte.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Într-o carte publicată recent de Ana Blandiana, „Soră lume”, se relatează povestea unui dejun diplomatic, la care ar fi luat parte ministrul francez de Externe Roland Dumas, alături de Doina Cornea, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

Mircea-Dinescu-Gabriel-Liiceanu-scandal-1Mircea-Dinescu-Gabriel-Liiceanu-scandal-1

Mircea Dinescu, reacție dură după apariția cărții Anei Blandiana

La un moment dat, Dumas a întrebat „dacă se ştie cine erau tinerii morţi la Intercontinental”, iar răspunsul lui Mircea Dinescu ar fi fost unul ironic: „Hitlerjungend/ Tineretul lui Hitler”. După acest pasaj, Mircea Dinescu a ținut să aibă o reacție, pe rețelele de socializare.

„Sărumîna, nășică! Intitulîndu-și o carte post-decembristă „Proiecte de trecut', Ana Blandiana și-a dat singură în vileag meteahna de care suferă, căci, plutind pe aripile amneziei, continuă și astăzi să-și reșapeze trecutul, bazîndu-se pe proiectul unei devastatoare iubiri de sine la care a lucrat cu osîrdie toată viața.

Ce blestem ispășește oare această doamnă bîntuită de demonul antropofagiei?! Al tatălui care, proaspăt întors din pușcăriile comuniste, a ars ca o torță în curtea bisericii, pe cînd își spăla hainele preoțești cu neofalină?! Sau blestemul poeziei despre tătucul Stalin, publicată la puțină vreme după acea tragedie în tentativa, reușită de altfel, de a-și spăla originea „nesănătoasă', înrădăcinată în trecutul legionar al nefericitului său părinte?!', a transmis Mircea Dinescu.

Citește și: Ce salariu avea Mircea Dinescu la TVR și de ce a plecat:”M-am săturat să fiu acuzat că sug bani publici”

Citește și: Motivul pentru care Mircea Dinescu s-a pensionat:”Faliment scrie pe mine!”

Citește și: Nicu Covaci susține că a avut COVID-19 în ianuarie 2020:„Două zile am fost internat. Nu ştiau ce am…'

Citește și: Anghel Damian, confesiuni după 8 ani de iubire cu Lia Bugnar:„Primul pas l-am făcut eu'. Cum îi afectează diferența de vârstă / EXCLUSIV

Mircea Dinescu: „Ana Blandiana ticluiește imaginea monstrului invidios'

Mircea Dinescu își continuă postarea, precizând că scriitoarea ar fi interpretat greșit vorbele sale.

Interpretând anapoda o comparație a subsemnatului între hitlerjugendii, care și-au adorat cu fanatism Conducătorul, și decrețeii care, dimpotrivă, s-au revoltat contra celui ce i-a obligat să se nască, strigînd „Jos Ceaușescu!' înainte de a fi împușcați, Ana Blandiana ticluiește imaginea monstrului invidios pe gloria postumă a acelor copii, care i-ar face dincolo de mormînt o concurență neloială.Adevărat îi că, acum cîțiva ani, întrebat dacă nu cumva mi-e frică de tînăra generație de scriitori, am afirmat cu modestie că pe mine mă înspăimîntă mai degrabă morții care vin puternic din urmă, Lucian Blaga, Arghezi, Bacovia și Ion Barbu, și care îmi par mai vii și mai periculoși decît noii pui de gostat ai literelor române.

Interpretarea morbidă, legată de acei copii, care ar sorbi cu lingura din ciorba răcită a gloriei mele de doi lei, frizează nebunia, dacă n-ar avea scuza surdului care aude doar ce-i convine. Puțină lume știe că Ana Blandiana e fudulă nu doar de o ureche, zîmbetul mecanic cu care încearcă să-și mascheze acest beteșug nedispărînd de pe buzele ei nici măcar atunci cînd discută lucruri dramatice. Nu ați observat cu câtă fericire își dă ochii peste cap și ciripește despre condiția sa de cel mai interzis scriitor al Epocii de aur, cînd, călare pe un cotoi, aidoma Ioanei DArc, a încercat să răstoarne regimul?!', este o parte din textul scris de Mircea Dinescu, care s-a încheiat tot cu formula de la început „Sărumîna, nășică!'.

Gabriel Liiceanu: 'Scandalagiul, vedeta, mitocanul, poftangiul'

După aceste pasaje, Gabriel Liiceanu a intervenit pe marginea subiectului, catalogându-l pe Mircea Dinescu drept „scandalagiul, vedeta, mitocanul, poftangiul, un claun isteric locuit de patima căpătuielii', se arată în textul publicat pe contributors.ro.

„Judecând după nivelul nostru de civilizație la capătul celor treizeci de ani istorici de „tranziție' pe care i-am împlinit, înclin să cred că cel mai mare pedagog valah al României a fost un poet care în tinerețe scria versuri involte. Când spun „pedagog valah', am în minte un ins care, în ultimele decenii, a marcat populația românească din Câmpia Dunării (ceea ce ardelenii numesc generic „Sudul') printr-un model de comportament iradiant, caracterizat prin cultivarea vulgarității, a țopeniei obraznice și infatuate, a cabotinismului lucrativ, a închinării vieții profitului făcut cu prețul unei nerușinări fără margini.

Faptul că un asemenea individ a aspirat la rangul de „simbol al revoluției' dă măsura felului în care ceea ce a început în iarna lui ʼ89 ca act de demnitate și sacrificiu a sfârșit, prin contribuția lui, ca prostituare a istoriei. Rar îți e dat să vezi categoriile vieții mai crunt caricaturizate de un singur ins, rar se întâmplă ca „jumătatea funestă' a lumii să scape mai voioasă de sub control. Puțini oameni, în deceniile din urmă, au debilitat atât de mult, prin isprăvile lor, ființa morală a românilor, sădind în ei credința că sunt condamnați să trăiască într-un univers pocit și populat cu oameni scălâmbi. (….)', este o parte din reacția fondatorului editurii Humanias.

Gabriel Liiceanu: „Și-a asumat pe față postura de derbedeu haios'.

Apoi, Gabriel Liiceanu face trimitere la perioada de disidență a lui Dinescu de dinainte de Revoluție, menționând că la acel moment „a început să împroaște continuu și tenace – găsindu-și discipoli în rândul inteligenților ușor de prostit – figurile celor două doamne (Doina Cornea și Ana Blandiana) care, în februarie 1990, au părăsit Consiliul FSN când a devenit limpede încotro voia acesta să împingă carul istoriei'.

Nu în ultimul rând, îi atribuie un singur merit, și anume că după ʼ90 „nu s-a dat niciodată mai mult decât era': „Și-a asumat pe față postura de derbedeu haios, s-a îmbrăcat ca atare, a vorbit ca atare, s-a purtat ca atare, învârtindu-și brelocul cheii de la mașină pe policar, împroșcând calomnii și sărind cu gura la oricine, disprețuind pe față reguli și legi, conducând mașina cu mâna dreaptă pe sticla de palincă și așternând un covor de semințe scuipate din mers între ambreiaj și accelerator'.

După aceste reacții, Mircea Dinescu a precizat la fanatik.ro că momentan nu are prea multe de zis, ci acum lucrează la pamfletul dedicat lui Gabriel Liiceanu.

Sursa foto: Hepta

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton