Stilul meu: Ovidiu Buta

 Revista VIVA
.


Viva! nu a rezistat tentatiei de a scotoci prin lucrurile preferate ale lui Ovidiu Buta, constatand astfel ca nu e nimic de criticat in ceea ce priveste casa, tinutele sau produsele de frumusete ale unui critic de moda…


Cum te-ai gandit sa-ti faci din moda o cariera? Ai urmat o scoala sau cursuri de specialitate care te-au ajutat in acest sens?

In moda am ajuns total intamplator. Imi doream sa devin scenograf (am studiat timp de 2 ani designul la Universitatea Romano-Americana si am fost asistent al Doinei Levintza timp de 4 ani). Intr-o zi, un prieten m-a intrebat daca nu doresc sa scriu despre moda pentru revista Dialog Textil. Asta se intampla in urma cu 10 ani… In paralel, am inceput sa lucrez pentru prima revista de moda din Ro-mania, Exces, a urmat Elle, apoi televiziunea si mai nou, internetul (www.fashionandbeauty.ro).

Cat a insemnat facultatea pe care ai terminat-o si cat a contat studiul individual pentru a reusi sa devii un specialist in fashion?
Eu am studiat Comunicarea Audio-Vizuala in cadrul Academiei de Teatru si Film din Bucuresti. Ceea ce aceasta facultate m-a invatat a fost sa scriu scurt si la obiect, sa incerc sa transmit cat mai multe lucruri intr-o forma cat mai simpla, pe intelesul tuturor. Nu cred in cronicile de moda stufoase, pline de referinte savante, de multe ori total gratuite, fara legatura cu ideea pe care este construit textul. Am senzatia ca acela care le scrie se promoveaza pe el, uitand ca scopul principal al jurnalismului de moda este de a filtra si structura informatia de pe podium pentru consumatorul de fashion. In ceea ce scriu, am adus ca tusa personala o doza de umor si ironie.

Care au fost primii pasi pe care i-ai facut in cariera de critic de moda?
Am debutat la Dialog Textil intr-o perioada in care nimeni, nici macar eu, nu cunostea termenul de fashion editor. O alta idee pe care am avut-o a fost sa ies in exterior, sa vad cum se intampla lucrurile intr-un sistem profesionist (ma refer aici la Londra, apoi Paris, Milano…).

Ce te-a inspirat cand ai inceput lucrul la prima ta carte?
Prima carte a aparut si datorita frustrarii prin care cred ca trece orice om care scrie despre moda. Un text de moda implica mult timp de cercetare, nu se scrie asa, din incheietura. Iar pe mine m-a enervat, intotdeauna, rapiditatea cu care expira un text de moda. Cand am primit oferta de la Polirom pentru „Vic-tima modei mi-am zis ca a venit momentul sa imi iau revansa…

Urmeaza un nou proiect in acest sens?
Da, trateaza un subiect extrem de… la moda, este o carte la care am lucrat impreuna cu unul din fostii mei profesori de la ATF.

Te-ai gandit vreodata sa treci de partea cealalta a baricadei si sa concepi propria ta colectie?
Nu, niciodata nu m-am imaginat un fel de Luella Bartley.

Ce personalitati contemporane sau nu, consideri ca pot fi catalogate ca fashion icon?
Oho, sunt multe: Diane Vreeland, Gabrielle Chanel, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Kate Moss etc.

Daca ai fi pentru o secunda un fotograf sau un creator de moda celebru, pe cine ai alege sa-ti fie muza?
Chloe Sevigny sau Selma Blair.

Care sunt destinatiile pe unde ai calatorit si ai observat cei mai bine imbracati oameni?
Adolescenti din Londra&Berlin, varsta a III-a la Viena, barbatii la Milano, femeile la New York (in fine, Manhattan).

.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton