Se spune ca, in medie, pe durata unei vieti, parcurgem o distanta echivalenta cu circumferinta Pamantului inmultita cu 5.
Cu toate astea, majoritatea persoanelor nu acorda atentie incaltamintei decat din perspectiva estetica.
In fapt, incaltamintea este poate cea mai importanta parte din garderoba unei persoane.
Asta se datoreaza faptului ca niciun alt articol vestimentar nu indeplineste functiile mecanice pe care le indeplineste incaltamintea, cea mai importanta find transferarea greutatii corporale de la stanga la dreapta.
In afara de disconfortul simtit pe moment, incaltamintea inadecvata sau de proasta calitate ar putea duce la complicatii de coloana, picioare, genunchi sau solduri.
De asemenea, cazaturile ar putea duce la si mai multe probleme de sanatate, iar acestea se intampla mai ales in randul celor cu incaltaminte facuta prost.
Pantofii de calitate sunt:
Ajustabili. Ar trebui ca pantofii sa aiba sireturi sau orice alt sistem de prindere care permite ajustarea marimii in funtie de nevoile purtatorului.
Stabili. Tocul trebuie sa fie moale si stabil pentru a preveni miscare pe verticala sau orizontala a calcaiului.
Lejeri. Ar trebui sa fie suficient spatiu in jurul si deasupra talpii. In timpul mersului, piciorul ocupa aproximativ un centimetru in plus in toate directiile. Asadar, pentru a te simti bine in incaltari, indicat ar fi sa lasi echivalentul latimii unui deget intre capatul piciorului si capatul pantofului.
Confortabili, cu tocul de maxim 2.5 cm. Inaltimea tocului nu trebuie sa depaseasca 2.5 cm in inaltime.
Neuzati. Ai grija sa nu porti o pereche prea mult deoarece aceasta se uzeaza, iar o pereche de pantofi uzati isi pierde din functiile de baza. De exemplu, cand alergi prea mult intr-o pereche de incaltaminte sport, talpa se toceste, interiorul devine mai aspru, iar asta creste uzura asupra articulatiilor tale. Se recomanda ca o pereche de adidasi de alergat sa fie schimbata o data la fiecare 500 – 650 de kilometri.
Ce fel de incaltaminte sa eviti daca doresti sa parcurgi distante medii-mari
Flip flops
In tari precum Singapore, sandalele de tip flip-flop' sunt la moda. Din punct de vedere ortopedic, insa, flip flopurile nu sunt foarte sanatoase deoarece sunt prea subtiri, prea largi si pot duce la multe probleme la picior. Acestia trebuie evitati in cazul plimbarilor lungi, deoarece nu absorb aproape deloc socul si ingreuneaza cu mult mersul chiar si pe distante scurte.
Plus de asta, partea care vine intre degetul mare si cel de-al doilea de la picior poate fi deosebit de periculoasa, deoarece fortea mushchii degetelor de la picioare sa se forteze, ceea ce poate duce la deformitati ale degetelor de la picioare.
Asadar, la cel mai mic semn ca simti ceva in neregula, fa o vizita la doctorul ortoped.
Pantofi cu tocuri
Pantofii cu tocuri schimba felul in care greutatea cade pe picior, accentuand incidenta acesteia asupra partii din fata a talpii.
Incaltaminte foarte comoda (in special crocs)
Acest gen de incaltaminte este la moda, insa este facut doar pentru distante scurte, si nicidecum pentru distante mari. Incaltamintea foarte lejera si fara sistem de prindere lasa loc piciorului sa joace' prin papuc. Asta poate cauza frecare, discomfort si dureri de spate.
Ce incaltaminte de piele sa porti, atunci?
O scurta vizita pe UrbanShoeStore iti poate lumina drumul' catre perechea de pantofi perfecta pentru tine, indiferent de varsta, anotimp sau sex!