Ce este keratina - unde se găsește și ce rol are în organism

 Lupescu Anca
.

Keratina este o proteină structurală fibroasă care se găsește în păr, unghii, coarne, copite, penel și celule epiteliale din straturile exterioare ale pielii. 

Ce este keratina

Keratina îndeplinește funcții structurale și de protecție importante, în special în epiteliu. S-a descoperit că unele keratine reglează activitățile celulare cheie, cum ar fi creșterea celulelor și sinteza proteinelor.

Proteinele de keratină pot fi împărțite în alfa-keratine și beta-keratine, pe baza structurii lor secundare. 

Alfa-cheratinele, care se găsesc în păr, piele și lână de mamifere, sunt în primul rând fibroase și de structură elicoidală.

 În schimb, beta-cheratinele, care apar la păsări și reptile, constau din foi paralele de lanțuri polipeptidice. Compoziția de aminoacizi a keratinei variază, de asemenea, în funcție de țesutul în care apare și funcția sa. 

O importanță deosebită sunt reziduurile de cisteină, care se leagă covalent prin legături, formând cistine. Cistinele sunt responsabile de stabilitatea keratinei.

Keratina este complet insolubilă în apă caldă sau rece și nu este atacată de enzimele proteolitice (enzimele care scindează moleculele proteice). 

Lungimea fibrelor de keratină depinde de conținutul lor de apă: hidratarea completă (aproximativ 16% apă) mărește lungimea lor cu 10-12%.

Unde se găsește keratina

Keratina este considerată o proteină de protecție și o componentă structurală cheie care poate fi găsită în părul, pielea și unghiile noastre.

Keratinele părului uman sunt clasificate ca keratine dure, constând din 65-96% proteine, 1-9% lipide, 3% melanină și alți compuși minori.

Părul este în principal compromis de cuticule, cortex și medulă. Cortexul părului prezintă o structură compozită complexă a domeniilor de proteine ​​cristaline.

Substanța keratinică este bogată în sulf și conține aminoacizi. Această morfologie complexă este responsabilă de proprietățile mecanice excelente ale părului uman.

Cum să te îmbraci la teatru. Reguli de etichetă pe care ar trebui să le știe oricine

Fiecare cuticulă de păr constă din 5-12 straturi de beta keratine și este stratul cel mai exterior al firului de păr și este considerat un „perete de protecție'. O cuticulă constă în mod obișnuit din 5-7 straturi incolore, este extrem de dură și rezistentă și protejează cortexul părului.

De ce este importantă

Keratinele oferă atât protecție exterioară cuticulei părului, cât și structurii interioare din cortex. Aceste proteine ​​sunt elementele care contribuie la rezistența, flexibilitatea și sănătatea generală a părului.

Ele joacă un rol cheie în coeziunea și proprietățile fizice ale părului și pot fi epuizate cu regimuri necorespunzătoare de îngrijire a părului. 

Tratamentele chimice, utilizarea aparatelor termice, deteriorarea suprafeței prin practici de îngrijire necorespunzătoare și factorii de stres ai mediului pot juca un rol semnificativ în distrugerea keratinei.

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Pentru piele, dacă acesta sunt perturbate, afectează senzația și aspectul pielii, făcând pielea să pară uscată și mai puțin suplă.

Funcția proteinelor depinde în primul rând de greutatea lor moleculară, derivatizare, compoziția aminoacizilor și origine.

 Proteinele cu greutate moleculară mică pot pătrunde prin cuticulă în cortexul părului și pot ajuta la îmbunătățirea elasticității, la repararea și hidratarea profundă. Proteinele cu greutate moleculară mare au atribute formatoare de pelicule care ajută la condiționare, suplete și protecție.

Proteinele pot fi derivate din mai multe surse și pot varia în conținutul de aminoacizi. Colagenul, cheratina și elastina sunt cele mai comune trei proteine ​​pe bază de animale.

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

Proteinele apar de asemenea în mod natural în alimente și plante și sunt disponibile mai ales sub formă hidrolizată. Proteinele pe bază de grâu care nu conțin gluten pot fi derivate din soia sau orez. Proteinele fito-cheratinice derivate din plante pot fi obținute prin hidroliza enzimatică a proteinelor vegetale.

Numărul lansărilor de produse pe bază de proteine ​​în îngrijirea părului și îngrijirea pielii sunt în creștere. Formele principale de aplicare a produselor cu proteine ​​pentru păr includ șampoane, tratamente pentru păr și balsamuri; pentru piele, acestea sunt utilizate în principal în scruburi, geluri de duș și loțiuni.

Cum să te îmbraci la birou. Ce trebuie să știi

În funcție de preferința consumatorului, există atât proteine ​​de cheratină pe bază de animale, cât și de plante. Microproteinele de keratină derivă din materii prime 100% regenerabile și sunt produse printr-o metodă enzimatică.

Proteina derivată din plante este o alternativă ideală la keratină. Ambele micro-proteine ​​pot pătrunde adânc în straturile părului, oferind un efect de lungă durată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton