De la modeling la Casa Albă? Ar fi doar unul dintre aspectele inedite, dacă a treia soție a lui Donald Trump ar ajunge Prima Doamnă a Americii. S-o cunoaștem!
Deoarece e căsătorită cu candidatul republican la președinția Statelor Unite ale Americii, Melania Trump are parte de o expunere mediatică din ce în ce mai susținută. Ocazie cu care America, dar și întreaga lume, descoperă că se știau puține detalii despre cea care ar putea ajunge la Casa Albă în calitate de soție a celui mai influent politician din lume. Rând pe rând, secvențe din viața și cariera fostului manechin și actualului designer de bijuterii și ceasuri ies la iveală, stârnind admirație, dar și critici, stupefacții, dar și elogii.
Întâi de toate, se bate monedă pe originea Melaniei, care ar putea deveni Prima Doamnă a Americii născută într-o țară comunistă! Într-adevăr, Melania Trump s-a născut în urmă cu 46 de ani în fosta Iugoslavie, pe teritoriul actualei Slovenii, sub numele de Melanjia Knavs. Până la căsătoria cu Trump, avea să devină cunoscută drept Melania Knauss, varianta germanizată, de circulație internațională, a unui nume slav purtat de o fată care a făcut, de la 5 ani, carieră în modeling și, ulterior, în studiourile unor fotografi iconici precum Mario Testino ori Helmut Newton. Totodată, Melania ar fi a doua Primă Doamnă din istorie născută în străinătate – numai John Quincy Adams, al 6-lea președinte american, a mai avut o soție provenind din afara SUA, mai precis din Anglia.
Și cum ar fi Melania Trump la Casa Albă? Ca Jackie Kennedy! Dar această comparație nu se bazează pe simțul modei deținut de fostul model, ci doar pe o declarație a soțului ei, care trâmbița, în „New York Times, că dacă ar ajunge la Casa Albă, ea ar fi „foarte tradițională – ca Betty Ford sau Jackie Kennedy.
O NUNTĂ STRĂLUCITOARE
În 1996, când a ajuns la New York, Melania era deja cineva. Studiase designul și arhitectura la Ljubljana și avea o reputație solidă în lumea modei – semnase de la 18 ani cu o agenție de modeling din Milano, ceea ce i-a deschis calea spre campanii de publicitate și spre paginile revistelor glossy, de la „Vogue, „Vanity Fair și „Harpers Bazaar la „Sports Illustrated (celebra ediție anuală dedicată costumelor de baie). În 1998, l-a cunoscut pe Donald Trump, cu 24 de ani mai în vârstă decât ea. Pe atunci, miliardarul era „puțin căsătorit, dar separat (de Maria Maples, a doua soție, prima fiind Ivana, tot de origine slavă, est-europeană, mai exact, cehă).
În 2005, cei doi se căsătoresc – ironia face ca Bill și Hillary Clinton, acum rivalii familiei Trump, să le fie alături la petrecere. Și nu numai ei, ci și cele mai relevante nume din politică, showbiz, afaceri și modă, printre care P. Diddy și Anna Wintour. Aceasta din urmă a pus-o pe Melania pe coperta „Vogue, într-o apariție de neuitat: mireasa purta o strălucitoare rochie Christian Dior, care necesitase 550 de ore de muncă. Titlul de pe copertă era mai mult decât grăitor („Noua mireasă a lui Donald Trump: Inelul, Rochia, Nunta, Jet-ul, Petrecerea).
PRIMA DOAMNĂ NUD
Principala premieră, în jurul căreia s-a făcut mare tam-tam, din viața soției lui Trump, în cazul în care ar ajunge la Casa Albă, are de-a face însă cu un detaliu cu totul inedit: ar putea deveni Prima Doamnă care a pozat nud!
În toiul campaniei electorale, ipostazele nud ale Melaniei – apărute inițial în anul 2000, în ediția britanică a revistei „GQ – riscau să fie transformate în armă politică. După cum a estimat presa americană, această dezvăluire fie îi oferea șansa lui Donald Trump de a puncta politic, apărându-și galant soția în fața opiniei publice presupus scandalizate, fie îi furniza muniție electorală taberei adverse. S-a speculat mai cu seamă în privința primei variante, a unei lovituri de presă subtile: fotografiile au fost republicate de tabloidul „New York Post, care aparține mogulului Rupert Murdoch, ziarul fiind singurul influent din metropolă care îl susține fățiș pe Donald Trump.
Dar șocul nu s-a produs. Dintr-un motiv foarte simplu: America s-a schimbat. Acea Americă în care Vanessa Williams, prima Miss afroamericană, deposedată de coroniță după ce s-a descoperit că apă-ruse în infama publicație „Penthouse, nu mai există. Explicația îi aparține reputatului analist Adam Gopnik. În articolul „The meaning of Melanias Photo Shoot (Semnificația ședinței foto a Melaniei), Gopnik constată: „Nu s-a întâmplat nimic! Fotografiile au fost primite aproape fără niciun scandal, pentru că educarea chiar se întâmplă, schimbarea chiar are loc, și chiar cei mai conservatori dintre noi, cei din tabăra lui Trump, înțeleg acum că trupul unei femei care pozează îi aparține, că alegerea ei îi aparține mai mult sau mai puțin, iar noi trebuie să respectăm acest lucru și, la rândul nostru, să alegem să ne uităm sau nu la fotografii.
Astfel, un potențial scandal implicând trecutul profesional al actualei mame (soții Trump au un băiețel, Barron William, în vârstă de zece ani, care calcă pe urmele tatălui, căci concediază dădacele!) s-a dezumflat pe cât de repede a apărut. Candidatul republican a putut explica episodul aparent mirat de interesul manifestat față de un fapt banal: „În Europa, astfel de fotografii sunt la modă și foarte obișnuite. Iar Melania n-a fost veriga slabă a campaniei, cum suna un enunț al unui cunoscut show TV!
ROCHII ALBE PENTRU CASA ALBĂ
Melania Trump are o predilecție pentru alb în ultima vreme – la Cleveland, le-a luat ochii delegaților republicani cu o rochie semnată Roksanda Ilincic, o apreciată creatoare de origine sârbă stabilită la Londra, ale cărei ținute sunt purtate și de Michelle Obama ori Samantha Cameron. De ce poartă Melania alb și ce vrea să transmită prin asta – sunt întrebări cu ale căror răspunsuri și-au bătut capul editori de modă ale publicațiilor glossy din toată lumea. Printre variante: albul se potrivește foarte bine cu Casa Albă în care visează să se stabilească soțul ei; albul arată impecabil în fotografii și transmite un mesaj de deținere a controlului și de consecvență; mai ales în campania prezidențială, „white is always right – o opțiune fermă, fără greș; în fine, ținutele imaculate pot transmite și un mesaj subtil: curățarea lor necesită un buget nelimitat!
TOP 5 POANTE DESPRE DISCURSUL COPIAT AL MELANIEI
Discursul ținut de Melania Trump în prima zi a Convenției Republicane de la Cleveland a stârnit o veritabilă furtună mediatică. Fără nicio urmă de îndoială, soția lui Donald Trump a folosit pasaje întregi din discursul pe care-l susținuse Michelle Obama în 2008, în fața Convenției Democrate. Plagiatul a fost atât de evident, încât nici nu mai trebuie demonstrat. Au urmat o mulțime de poante care au invadat Internetul, majoritatea cu hashtagul #FamousMelaniaTrumpQuotes.
- „Tastatura la care a scris Melania Trump controversatul său discurs are doar trei taste: CTRL, C și V!'
- „Statul Islamic tocmai și-a asumat responsabilitatea pentru discursul soție lui Donald Trump'.
- „Barack Obama este același bărbat de care m-am îndrăgostit cu mulți ani în urmă!'
- „Pe când eram doar o micuță negresă în sudul orașului Chicago…'
- Răspunsul taberei republicanului Donald Trump la acuzațiile de plagiat: „N-am întreținut relații sexuale cu altă femeie!
CARMEN GHIBUȚIU Foto GULIVER, HEPTA