Un caz șocant s-a petrecut recent în România, pe fondul pandemiei de coronavirus. Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din județul Timiș, a fost diagnosticat cu pneumonie acută și trimis de la un spital la altul, fără a fi testat. Este vorba despre a 20-a victimă a COVID-19!
După ce a fost plimbat de la un spital la altul și apoi trimis acasă, bărbatul în vârstă de 49 de ani a fost în cele din urmă testat pentru COVID-19 abia a treia oară, după ce i s-a făcut rău și a chemat Salvarea. Dar și atunci a fost lăsat acasă!
A murit în ziua în care a fost depistat pozitiv cu COVID-19!
Deși diagnosticat cu pneumonie în două spitale și suferind de poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială, bărbatul a fost trimis acasă.
20. Bărbat, 49 ani, din județul Timiș, neinternat. S-a prezentat în data 20.03.2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinic și radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase. Conform pacientului, acesta nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În 21.03.2020 s-a prezentat și la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, neinternat, diagnosticat cu pneumonie acută. În 24.03.2020, stare deteriorată, solicită ambulanță, i se recoltează proba de exudat pentru COVID și este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26.03.2020, decedat în aceeași dată. Pacientul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială)', a anunțat, joi seară, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Directorul Spitalului Județean: A negat că era în izolare'
Conform unei vorbe populare binecunoscute, și în acest caz tot mortul a fost de vină… Directorul Spitalului Județean Timișoara, loc unde bolnavul confirmat abia în 26 martie cu COVID-19 a ajuns de două ori, spune că pacientul era în izolare la domiciliu, dar că el a negat acest lucru. A semnat chiar și o declarație pe proprie răspundere.
Pacientul era în izolare la domiciliu, dar când a ajuns la noi a negat acest lucru, în scris. S-a prezentat în 21 martie, la ora 8, la UPU a Spitalului Județean Timișoara, cu mijloc propriu de transport. A negat izolarea, a negat că a călătorit, că ar fi avut contact cu persoane posibil infectate. A semnat formularele pe propria răspundere', a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Nu existau criterii de internare
Directorul de la Județean' a confirmat cele spuse de GCS și a spus că pacientul a fost diagnosticat și apoi trimis la un consult de specialitate și tratament la Spitalul de Boli Infecțioase. A plecat cu mijlocul propriu de transport, iar doctorii de la Victor Babeș' au confirmat diagnosticul și i-au prescris tratamentul.
Așa cum a confirmat și GCS, bărbatul de 49 de ani a mers din nou la Spitalul Județean, în 24 martie. A ajuns cu ambulanța la Urgențe, la 4 dimineața, acuzând dificultăți de respirație. I s-a dat tratament și s-a simțit mai bine, dar nu avea criterii de internare'. I s-a administrat tratament și i s-a crescut doza de antibiotic și la ora 6 a plecat ameliorat. Nu avea criterii de internare, conform medicilor UPU', a mai spus Pătrașcu.
Plimbat 4 zile prin spitale!
În 25 martie, bărbatul a sunat iar la 112, și abia atunci i-au fost recoltate probe pentru coronavirus. Până atunci, spune directorul de la Spitalul Județean, pacientul nu se încadra în definiția de caz'.
În 25 martie a sunat la 112, ambulanța a recoltat probe pentru COVID-19 și l-a lăsat la domiciliu. În 26 martie, testul a ieșit pozitiv. Când reprezentanții DSP au sunat să-l interneze, familia a comunicat decesul. Pacientul nu se încadra în definiția de caz la data când s-a prezentat la Județean', adică 21 martie (adică ne-a declarat că nu a venit din străinătate), deci nu aveam voie să-l testăm, conform regulamentului de la nivel central. S-ar fi încadrat dacă am fi știut că era în izolare la domiciliu, dar pacientul a negat în scris acest lucru', a mai explicat Raul Pătrașcu.