Raed Arafat combate teoria conspirației din mediul online: "Termometrul digital nu înregistrează date personale". Ce spune despre toate celelalte speculații

 Oana Pantazi
.

În ultima perioadă, măsurile impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus, au devenit un fel de laitmotiv al teoriei conspirației, iscând controverse în mediul online și nu numai. Iată ce spune secretarul de stat Raed Arafat despre măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

De câteva zile, de când s-a luat decizia măsurării temperaturii la intrarea în spațiile închise – cum ar fi spațiile comerciale, instituțiile sau stațiile de metrou -, populația a fost împărțită în două, în această privință circulând informații care mai de care mai halucinante.

Temperatura se ia pentru identificarea persoanei simptomatice

Drept urmare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a luat atitudine pe contul personal de socializare, în încercarea de a lămuri populația că scannerul pentru măsurarea temperaturii nu este menit să implanteze cipuri, să facă poze sau să ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei.

Citește și: Simona Gherghe vorbește pentru prima oară despre problemele grave cu cei doi copii: „Nici nu îndrăzneam să mai sper'

„Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice.

Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu”, a spus Raed Arafat.

Termometrul poate fi folosit și de personal nemedical

De asemenea, șeful DSU a ținut să combată teoriile conform cărora scanerele folosite pentru luarea temperaturii ar fi folosite în alte scopuri, explicând că această regulă ajută doar la depistarea eventualelor persoane infectate și la evitarea răspândirii noului coronavirus.

Citește și: Paula Chirilă, probleme serioase de sănătate în izolare: „Nu mă puteam mișca, nu puteam respira, nu puteam mânca, nu puteam dorm. A fost absolut sinistru”

„Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa perosanei. Acesta afișează doar temeperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.

Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli şi unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire şi combatere trebuie respectate de toţi membri societăţii pe durata existenţei riscului respectiv.

Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuşi să intre în spaţiile închise fiind simptomatici pentru a-şi rezolva problemele personale riscând viaţa altora.

În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv, pentru că este dreptul comunităţii şi al angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze”, a conchis Raed Arafat.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton