Creştinii respectă zilele de miercuri şi vineri din cursul săptămânii, mai cu seamă în Postul Crăciunului, ca fiind zile de post, adică zile în care se consumă numai hrană de origine vegetală, fără carne, ouă, brânză sau lapte. Se spune că toţi cei care ţin postul corect vinerea alungă duşmanii şi niciun necaz nu se mai abate asupra lor.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
De ce se ține post vinerea
Vinerea este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile: biciuirile, scuipările, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru păcatele noastre. Prin urmare, în ziua în care Iisus Hristos, stă pe Cruce pentru păcatele noastre, noi nu putem să ne îmbuibăm de mâncăruri şi băuturi peste măsură, ci stăm în priveghere şi aşteptare, în post şi rugăciune, conform cretinortodox.ro.
Postul Crăciunului, conform calendar ortodox 2020, a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Preoții spun că toți credincioşii care ţin post vinerea alungă duhurile rele şi scapă de duşmanii văzuţi şi nevăzuţi. Niciun necaz nu mai cade asupra lor dacă ajunează corect. Părintele Ilarion Argatu, unul dintre duhovnicii de seamă ai României, ne sfătuieşte ce şi cum să facem în această zi ca să ne meargă bine.
„Cine ajunează în această zi alungă duhurile rele, dezleagă vrăjile şi blestemele aruncate asupra sa şi se izbăveşte de vrăjmaşii ştiuţi şi neştiuţi, asta spunea Ilarion Argatu. În cartea Paraclisul şi câteva dintre învăţăturile preacuviosului părinte Ilarion Argatu', duhovnicul le arată credincioşilor toţi paşii pe care trebuie să-i urmeze dacă le merge rău. Părintele obişnuia să-şi înveţe pe credincioşi ca în vinerea în care postesc să citească „Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos', „Acatistul Sfântului Ciprian şi Iustina', „Acatistul Sfintei Cruci', Paraclisul Maicii Domnului.
Faci 40 de metanii, la fiecare metanie zici rugăciunea ta: „Doamne, iartă-mi păcatele mele şi ale tuturor celor din casa mea, primeşte nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post şi, izbăveşte-mă de vrăjmaşi, de blesteme, de farmece şi descântece şi de tot lucrul cel necurat de la casa mea, de la cei din casă şi de la mine. Toată răutatea să se ducă în pustie, unde om nu locuieşte(aici spui dorinţa pentru care ţii postul)'. Aprinzi 9 lumânări, în numele celor 9 cete cereşti pe care le chemi în ajutor pentru a te apăra în lupta cu cetele diavoleşti. Lumânările se ard fie în cele patru timpuri din zi (dimineaţă, la amiază, seara şi la miezul nopţii), fie la terminarea postului (ora 24.00). Lumânările se pun în semnul Sfintei Cruci (5 pe verticală şi 4 pe orizontală), când le aprinzi le meneşti (în gând): 3 pentru iertarea păcatelor, 3 pentru blesteme, 3 pentru farmece şi duşmani', spunea părintele Ilarion Argatu.
Citește și:
Cum s-a apropiat Daniel Buzdugan de Dumnezeu: „Sunt un atotpăcătos”. Ce rugăciune spune cel mai des / EXCLUSIV
Ce nu știați despre Arsenie Boca, „doctorul sufletelor'. Minunile de la mormântul părintelui, de la Mănăstirea Prislop
Deochiul, o superstiţie explicată ştiinţific. Amulete care ne protejează de deochi
De asemenea, pentru că duhurile rele să fugă din casa în care stai, e bine să mergi la preot şi să te spovedeşti şi chiar să-l chemi pentru a face sfinţirea gospodăriei, chiar în ziua în care ţii post.
Pentru vrăjmaşi se citesc trei psalmi: 3, 30 şi 142 zilnic. Vinerea poţi să posteşti şi pentru cei morţi, mai ales pentru părinţi(copiii care au fost blestemaţi pentru neascultare de către părinţi şi nu au reuşit să se ierte înainte de moartea părinţilor pot să postească pentru părinţi) şi pentru cei din neamurile noastre, ca Dumnezeu să ierte păcatelor lor. Putem să cuprindem nu numai pe rude ci şi, pe: străini, cunoscuţi şi foşti prieteni. Pentru morţi vei face parastase, vei plăti la mănăstiri 3-7 Liturghii, cu prescură, vin, untdelemn, pomelnic cu numele lor şi 7 lumânări, pentru 40 de zile sau pentru mai mult timp (1-7 ani). În numele lor vei face în ziua când posteşti milostenie, rugând pe Bunul Dumnezeu, să scoată sufletele lor din muncile iadului şi din chinurile veşnice. Scoţând suflete lor din iad, Dumnezeu va ierta păcatele tale', spunea duhovnicul.
Vezi și: Când începe Postul Crăciunului 2021. Ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește