I Giardini di Zoe – colțul de Rai din Hunedoara

 Oana Pantazi
.

Cu aerul ei aristocratic, I Giardini di Zoe te trimite cu gândul la Grădinile Versailles sau Tivoli, iar la prima vedere e greu de crezut că te afli în satul Banpotoc, din județul Hunedoara. Acest mic paradis, cunoscut acum în toată lumea, este opera unui italian inimos, Giovanni Salvatelli, a cărui inițiativă bucură anual mii de turiști îndrăgostiți de frumos și de natură.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Am văzut raiul, acum pot să mor', spunea un vizitator al I Giardini di Zoe, probabil cea mai frumoasă grădină din România, creație a unui italian pasionat de natură, care a înțeles perfect sintagma „Fă rai din ce ai!' și a pus-o în practică. Sute de arbori și arbuști ornamentali, a căror geometrie perfectă îți încântă ochiul, fântâni arteziene și flori în zeci de culori formează un puzzle natural incredibil și te transportă pe loc într-tablou din alt secol, o oază de liniște și răcoare care-ți încântă ochii și sufletul.

eea375cd-22e2-4d1e-8ac7-61d8e8193d08eea375cd-22e2-4d1e-8ac7-61d8e8193d08

Cum s-a născut cea mai frumoasă grădină aristocrată din România

La doar câțiva kilometri de Hunedoara, în satul Banpotoc, intri brusc într-o poveste pe care doar imaginația unui om pasionat de artă și de frumos o poate plăsmui. Această grădină unică în România este, paradoxal, creația unui italian care a venit pe plaiurile hunedorene în urmă cu două decenii și care a adus aici o părticică din celebrul farmec al Toscanei.

Giovanni Salvatelli provine din Ancona, regiunea Marche, iar grădina imaginată de el în Banpotoc, deși greu de crezut, este creația unui om fără studii în domeniu, inspirat doar de dragostea infinită pentru natură și pentru prima sa nepoată, Zoe, azi în vârstă de 10 ani, după care, de altfel, a și fost botezată grădina.

În 2001, italianul a venit cu afaceri în România, la Hunedoara, unde și-a deschis o fabrică de încălțăminte. Între timp, și-a cumpărat o căsuță și o bucată de teren la Banpotoc, unde, încet-încet, a luat naștere o grădină, pe care o lucra în weekenduri. În momentul achiziționării terenului, grădina era un deal unde se aflau câțiva pruni sălbatici și o casă cunoscută sub numele de Fosta Moară. Pasionat de plante și de amenajarea grădinilor – a amenajat grădini și în Italia, inclusiv la casa părintească –, Giovanni Salvatelli a început să cumpere terenurile din proximitatea celui pe care îl avea și astfel, acum, suprafața amenajată la Banpotoc se întinde pe 3,5 hectare. Grădina, care din anul 2018 a devenit obiectiv turistic, este însă într-o continuă dezvoltare, deoarece proprietarul a început să amenajeze o parte din teren și pentru nepotul său, Achille, în vârstă de 3 ani, unde a proiectat un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori. Probabil la final, grădina se va numi I Giardini di Zoe e Achile.

Străjerii grădinii

Dacă vizitezi grădina primăvara, vei avea parte de un spectacol similar Sakura – sărbătoarea cireșilor înfloriți, care are loc anual în Japonia. Doar că aici nu sunt cireși, ci corcoduși. La intrarea în grădină, ești întâmpinat de două rânduri perfect ordonate de corcoduși ornamentali, a căror dantelărie delicată, de un roz perfect, te farmecă pe loc.

Citește și: Cum și-a cerut Denis Roabeș (The Motans) iubita, în căsătorie: „Și acum, după 5 ani, am impresia că…' / EXCLUSIV

Citește și: Cât costă celebra rochie pe care Andreea Esca a purtat-o la Untold. E făcută de un designer român

Citește și: Raluca Bădulescu, despre relația cu iubita fiului său:'Stau împreună deja și o consider…'

Citește și: Ce semnificație specială are Iair, numele ales de Vlăduța Lupău pentru fiul ei.Provine din Biblie

Pășind pe acea alee, trăiești cu impresia că ești pe cale să intri într-un basm. La fel cum, de asemenea, este întreaga grădină, unde atenția pentru detalii, ordinea desăvârșită și simetria perfectă sunt aproape hipnotizante. E greu de crezut că lucrările de aici s-au derulat fără arhitect ori peisagist, totul fiind bazat doar pe viziunea lui Giovanni Salvatelli.

I giardini delle tre fontane

Probabil unul dintre cele mai instagramabile locuri din România, I Giardini di Zoe își întâmpină vizitatorii cu o explozie de culoare și miresme. De un bun-gust desăvârșit, eleganta grădină aristocratică îmbie la plimbări lungi și introspecție, fiind o adevărată oază de relaxare. Una dintre cele mai spectaculoase zone este grădina amenajată în plan drept, de inspirație renascentistă. Unicitatea și farmecul acestei grădini sunt date de speciile care pot fi întâlnite aici. Cea mai mare parte a arborilor și arbuștilor provin din pepinierele din România, în timp ce arbuștii colorați provin din pepiniere din Ungaria și trandafirii sunt aduși exclusiv din Italia. Iar cele trei fântâni arteziene superbe, care aduc puțină răcoare în miezul verii, fac deliciul vizitatorilor.

Aleea lui Giovanni

Întinsă pe o parte a grădinii, Aleea lui Giovanni este un loc pe care l-ai putea recunoaște, fără doar și poate, cu ochii închiși. Iar asta, datorită miilor de flori colorate, cu un parfum indescriptibil. Aici, gazonul tuns perfect, de un verde ireal, este străjuit de copaci cu diferite texturi, de tufișuri înflorite și de râuri întinse de flori, printre care berberis, hydrangea și hypericum, care înfloresc pe rând și rezistă până la finalul toamnei.

Obiectele de decor, sculptate în Italia

Extrem de impresionante și în armonie perfectă cu natura, obiectele de decor din I Giardini di Zoe, cele mai multe, unice la noi în țară, dau o notă de eleganță întregului ansamblu. Îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia – vase, coloane, fântâni din materiale naturale precum travertinul șipiatra vulcanica numită Peperino, sau obiecte din fontă, cumpărate din anticariate și recondiționate – face ca Giardini di Zoe să fie un obiectiv turistic foarte căutat, mai mult decât o simplă grădină botanică, un loc unde acum nenumărate cupluri aleg să facă pozele de nuntă și nu numai.

Iar inscripția care se găsește în templul din grădină reprezintă un motto care îl definește perfect pe Giovanni Salvatelli și spune totul despre dragostea lui infinită pentru frumos, natură și oameni: „Ho quel che ho donato' (Am ceea ce am dăruit').

Sursa foto: igiardinidizoe.ro

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton